Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №917 від 14.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Літня діарея: як уникнути й чим лікувати

Літня діарея: як уникнути й чим лікувати

Дизентерія, наприклад, може початися, якщо випити сирої води чи молока, з’їсти недобре вимиті фрукти, ягоди, овочі. А збудники сальмонельозу потрапляють в організм через будь-які заражені продукти: м’ясо та яйця, варену ковбасу, сосиски, й знову ж таки - через погано вимиті фрукти та овочі.

Віруси теж можуть виявитися винуватцями проносу. Наприклад, ентеровіруси, але «найбільш популярні» - віруси гепатитів. За статистикою, майже половина всіх випадків інфікування вірусом гепатиту А відбувається під час подорожей. У зоні ризику ті, хто вирушає відпочивати до Туреччини, Єгипту, Хорватії, Болгарії, Китаю. Лікарі радять за два тижні до поїздки зробити щеплення проти цієї хвороби.

У 30-40% випадків злощасні віруси передаються повітряно-крапельним шляхом під час кашлю та чхання. Легко заразитися й через посуд, предмети побуту, їжу, яку готував носій вірусу.

Щоб позбутися літньої діареї, їй потрібно завдати потрійного удару: відновити водний баланс, нейтралізувати токсини та знищити хвороботворні мікроби чи віруси. Належні рекомендації вам має дати лікар. Якщо з якихось причин ви не маєте змоги швидко потрапити до лікаря, скористайтеся такими рекомендаціями.

Швидко нормалізувати водно-сольовий баланс допоможуть спеціальні розчини, які можна купити в аптеках. Або ж їх можна приготувати самостійно: у 1 л води потрібно розчинити 1 ст. л. цукру, 2 ч. л. солі, 0,5 ч. л. харчової соди й приймати по 2-3 ст. л. розчину кожні півгодини.

Для нейтралізації токсинів потрібне активоване вугілля чи інші сорбенти. Але їх слід застосовувати не довше 2 днів, і якщо понос не припиняється, обов’язково звернутися до лікаря.

За діареї допомагають і засоби народної медицини. Наприклад, настої з листя подорожника, квіток аптечної ромашки, відвари гранатових шкірок, ягід чорниці, дубової кори. Плюс дієта. Корисні рисовий і вівсяний відвари, киселі: вони обволікають.

Чай потрібно пити міцний, він має в’яжучу дію, причому що менше цукру, то ліпше. Щоб після нього не виникало нудоти (її можуть зумовити таніни), пийте «вприкуску» з сухариками та бубликами.

Рясне пиття під час діареї обов’язкове: годяться столова вода, компоти з сухофруктів, трав’яні чаї.

Коли пронос припиниться, протягом 3 днів рекомендується лікувальне харчування: відварені чи тушковані страви (з кабачків, моркви), перетерте м’ясо (курка, індичка, нежирна яловичина), відварена риба, каші на воді без масла тощо. Із раціону слід вилучити молоко, капусту, свіжі фрукти й овочі, бобові, варені буряки, м’ясні навари, фруктові та овочеві соки.

Аби убезпечитися від цих проблем, не лінуйтеся частіше мити руки, неодмінно з милом і гарячою водою, особливо ретельно промиваючи складочки й шкіру між пальцями. Не замовляйте напівсирих страв (суші, біфштекси з кров’ю тощо). Фрукти й овочі ліпше мити з содою чи хоча б обполіскувати перевареною водою. Подорожуючи, беріть із собою пляшки з газованою водою (в ній не розмножуються хвороботворні організми, а газ можна випустити, потримавши корок прочиненим). Не залишайте надовго швидкопсувні продукти (молочні, рибу, м’ясо, соуси і т. п.) без холодильника, відмовтеся від тістечок та інших виробів з кремом: саме в такій їжі швидко розмножуються хвороботворні організми. Не пийте сиру воду з джерел і колодязів.

14.06.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2019p. 
На головну сторінку