Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №917 від 14.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Колорадський жук без хімії: народні методи

Серйозною проблемою для кожного дачника стає щорічно позбавлення від колорадського жука. Його навала згубно позначається на якості та кількості улюблених коренеплодів. Як виглядає ненависний шкідник, як позбавитися від колорадського жука без хімії або із застосуванням сучасних препаратів, що робити для профілактики?

Колорадський жук в сезон може завдати великої шкоди майбутньому врожаю. За умови навали серйозного шкідника можна залишитися без врожаю. Як же виглядає всім відомий колорадський жук? Його тіло має середні розміри. Характерно для комахи наявність круглого тулуба з смугастим забарвленням. У нашому кліматі перезимувати колораду нескладно, оскільки він потрапляє у грунт дорослою особиною.

З шару землі жуки з’являються у весняний час року, коли починається період дощів. Частина шкідників можуть повертатися під землю десь 5 – 7 разів за літній час. Виходить, що деякі паразити знищують культури, а інші в цей час ховаються від засобів, якими дачники намагаються з ними боротися. Самка жука за кожну кладку приносить до 500 – 600 яєць, що з’явилися з яких личинки через місяць стають повноцінними комахами. Колорадські жуки можуть знищити і грядку улюбленого коренеплоду.

Хімічні засоби

Існують сучасні якісні препарати, що допомагають дачникам проводити боротьбу з колорадським жуком. Популярними вважаються Актелік, Аввиро, Децис, Інта-ВИР, Карате, Кінмікс, Шерпа, Сонет, Сумі-Альфа, Цимбуш, Колорадо, Акарин, Бітоксибацилін, Новодор, Колорадо, Дусбан, Золон та інші.

Перед тим, як почати боротися з шкідниками, згадайте, що хімічний препарат є отрутою. При роботі з будь-яким засобом не вживайте їжу, не пийте воду, не паліть.

Не можна проводити обробку ділянки з використанням хімічних препаратів підліткам до 18 років, вагітним і годуючим жінкам. Не радять обробляти посадки лійкою, віником і іншими підручними засобами. Обробку краще запланувати на ранній ранок або у вечірні години, і провести її з використанням спеціальних обприскувачів. По закінченню обробки ділянки зніміть з себе захисний одяг, повітря з балона стравите, зовнішні елементи обприскувача промийте водою. Ретельно вимийте з милом обличчя і руки, сходіть в душ. Обробку необхідно провести за місяць до початку збору врожаю.

Народні методики

Нетоксичним методом боротьби проти колорадського жука вважається сечовина. Приманки слід використовувати раз на тиждень. Береться 1 кг картоплі і розчин сечовини – готується з 1 склянки кошти на 2 літри води. Бульби нарізують часточками, наполягають в сечовині близько доби. Увечері поміщають шматочки в ряди картоплі. Застосовують метод обприскування розчином сечовини і води з розрахунку 1:1.

Обприскування проводять дьогтем в розведеному вигляді. Для відра води буде потрібно 100 г березового дьогтю. Обробку слід проводити тричі на тиждень.

Нашатирний спирт відлякує жуків запахом. Обприскування проводять в ранкові години і в безвітряний день. Розчин готують, використовуючи півлітра кошти на 10 літрів води. Процедуру повторюють за необхідності.

Цибулиння зарекомендувала себе як дієвий засіб. По одному рецепту для приготування розчину знадобиться заповнити на третину трилітрову банку лушпинням, долити теплої води, настояти пару днів. Процідити, додати господарського або рідкого мила. За іншим рецептом півкіло лушпиння заливають окропом, через 2 дні додають мило.

Використовують рослинні препарати. Піввідра листя тополі заливають водою, кип’ятять 15 хвилин, настоюють 4 дні і обприскують картоплю. Коріння тютюну з листям у кількості 500 грам заливають 10 літрами води, настоюють десь 3 дні, після проціджування додають мильний розчин і проводять обробку. Третину відра заповнюють листям лопуха, попередньо подрібнивши їх. Настоюють 3 дні.

Рекомендовано починати боротися з колорадським жуком прямо з осені. Слід прибрати з поверхні землі листя волоського горіха і використовувати їх за 3 тижні до появи личинок. Попередньо листя потрібно замочити в кількості 3 кг, взявши 10 літрів води. Через пару днів суміш проціджують і обприскують кущі. Навесні при посадці в лунки з розсадою поміщають по дрібці золи. Колорад не любить запах зіпсованого лука, який можна додати в лунку. І це ще далеко не всі відомі на сьогодні народні методи позбавлення від шкідників.

Засоби профілактики

Для запобігання появи на ділянці колорадського жука можна посадити боби, яровий часник, велику кількість календули. Ефективно і обприскування кущів таким складом – 200 грам подрібненого часнику помістити в 10 літрів води, настояти, перед проведенням обприскування додати 40 г господарського мила.

Проводять і обприскування полином. Для цього на 200 грам полину береться 1 склянка золи, заливається водою і настояти протягом 3 годин. Проводиться проціджування розчину, яким з метою профілактики посадки обприскують. Зола допомагає не тільки знищувати шкідливих комах, але і запобігати їх появі. Необхідно попудрити нею кущі.

У продажу є препарат «ГуматЭМ». Він створений на основі полину, соснових бруньок, черемхи і багна. Допомагає не тільки зберегти картоплю від навали колорадських жуків, але й підвищить стійкість кущів до перепадів температур. Рекомендовано проводити обприскування засобом у ранкові та вечірні години протягом 7 – 10 днів.

14.06.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2019p. 
На головну сторінку