Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №920 від 09.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Прогноз на літо: розпізнаємо і усуваємо несправності кондиціонера

Прогноз на літо: розпізнаємо і усуваємо несправності кондиціонера

Автомобільні системи кондиціонування складаються з безлічі елементів, а значить, теоретично можуть мати масу слабких місць. Однак найчастіше в сервісах зіштовхуються з певним букетом несправностей, які характерні як для відносно свіжих машин, так і для старих.

Причини несправності кондиціонера, зазвичай, банальні, проте для постановки точного діагнозу бажане використовувати спеціальне обладнання, яке є тільки в сервісних центрах. Втім, щось можна визначити і самостійно, без дорогих помічників.

На деяких моделях автомобілів система вентиляції салону зроблена так, що салонний фільтр довго зберігає гідну пропускну здатність, тоді як на інших неминуча заміна елемента раз на рік.

Як налаштувати систему вентиляції, щоб не потіли вікна?

Дуже часто люди приїжджають зі скаргою на недостатню ефективність кондиціонера. Потік холодного повітря начебто є, але слабкий. А іноді здається, що система як ніби зовсім не працює. При цьому момент включення компресора явно відчувається зі зміни обертів двигуна, та й вентилятор охолодження радіаторів трудиться по повній. В цьому випадку перш за все варто оглянути салонний фільтр. Інколи навіть за короткий час він забивається настільки, що практично не пропускає повітря. Цей момент можна виявити і в дощову погоду, коли в автомобілі з працюючим кондиціонером вікна продовжують активно пітніти.

Періодично звертаються клієнти з помилковою тривогою. Деяких лякає, що влітку під стоїть з працюючим мотором машиною утворюється калюжа. Це абсолютно нормальний ефект. Тепле повітря при проходженні через салонний радіатор системи кондиціонера активно віддає свою теплову енергію і при цьому на сотах утворюється конденсат - вода. Вона благополучно стікає під автомобіль через дренаж. Частенько буває, що він забивається. І тоді калюжа утворюється вже не під машиною, а в ногах переднього пасажира. Благо дренаж системи досить просто прочистити за допомогою стиснутого повітря. Важливо тільки не переборщити з тиском: стічна трубка може від'єднатися від корпусу печі, а поставити її на місце буде вкрай складно.

Очищення системи кондиціювання

Різні балончики з аерозолями для антибактеріальної обробки кондиціонера продаються в багатьох магазинах автозапчастин. На більшості з них є докладна інструкція із застосування. Не потрібно заливати суміш в усі наявні дефлектори. Важливо, щоб аерозоль пройшов через салонний радіатор.

Конденсат на поверхні салонного радіатора іноді приводить до появи неприємного запаху в салоні. У такій вологому середовищі активно розмножуються бактерії, особливо якщо власник рідко користується кондиціонером. Саме їх численні колонії і викликають сморід. Якщо ж кондиціонером користуватися частіше, то стікає з радіатора конденсат буде частково змивати непрошених гостей. При сильному запаху, найімовірніше, доведеться використовувати важку артилерію. Спеціальну установку (так званий «самовар») підключають до каналу всмоктування повітря з вулиці і протягом тривалого часу проганяють через систему пароподібний склад. Також перед кожним жарким сезоном можна самостійно проводити антибактеріальну обробку системи. Балончик з аерозолем коштує недорого. З операцією впорається будь-хто.

На більшості автомобілів досить промивати радіатори охолодження двигуна і кондиціонера один раз в два роки. Дану операцію для економії варто об'єднувати з профілактичною перезаправку системи. Виконати заправка кондиционера авто важливо в авторизованому сервісі.

Найчастіше низька ефективність кондиціонера пов'язана із забрудненням зовнішнього радіатора. Причому грязьову шубу рідко видно з його лицьової сторони. Найчастіше вона наростає в невеликому зазорі між радіаторами кондиціонера і двигуна. Щоб позбутися від бруду, як правило, доводиться частково розбирати передню частину машини, щоб роз'єднати цей "бутерброд».

В основному, зниження ефективності кондиціонера в цьому випадку спостерігається в пробках, коли потік повітря через радіатори мінімальний. Часом через це частково перегрівається сам двигун, і його система управління блокує включення компресора. Хоча індикатор включеного кондиціонера спалахує, наче нічого й не сталося.

Середній і важкий стан

Кондиціонер може відмовляти або значно втрачати свою ефективність через критичного зниження обсягу фреону в системі. Особливо на вікових машинах це може бути наслідком природного або серйозної витоку. Справа в тому, що в автомобільних системах кондиціонування є маса гнучких магістралей, що компенсують рухливість двигуна, на якому закріплений компресор. Ці стики складно зробити повністю герметичними, тому через них можливі мізерні витоку. Чим довше експлуатується машина, тим більша ймовірність, що з часом з системи втече багато фреону. Рано чи пізно датчик зафіксує занадто низький тиск і заборонить включення компресора. Це зроблено, щоб уникнути пошкоджень, адже разом з фреоном по системі переноситься і масло.

Станція для перезаправлення кондиціонера

Станція для перезаправлення кондиціонера - незамінний помічник при діагностиці несправностей. У ряді випадків без неї просто не обійтися.

Серйозні витоку найчастіше виникають через пошкодження радіатора або гнилих від великої кількості реагентів металевих трубок. Для оцінки залишився обсягу фреону в системі необхідно підключати спеціальну станцію. Вона має масу важливих і корисних функцій при діагностиці. Станція проводить автоматичну перезаправку системи, показуючи кількість откачанного з неї фреону, а також перепади тисків під час роботи.

«Нюхателі» витоку фреону вкрай чутливі і часто ними складно знайти точне проблемне місце. Набагато ефективніше працює набір візуального огляду з жовтими окулярами і ультрафіолетовою лампою.

Як влаштований кондиціонер і чим загрожує його включення взимку?

Після того як спорожніла система заправлена фреоном, можна шукати місце витоку. Для цього використовують електронні «нюхателі», що подають звуковий сигнал. До того ж при заправці системи в компресорне масло додають люмінофор. Набір для візуального огляду (жовті окуляри і ультрафіолетова лампа) дозволяє знайти витік по зеленому світінням люмінофора.

Набагато рідше відбуваються відмови муфти включення компресора. Її притискної диск зазвичай залишається в постійному розімкнутому стані, а буває, що він заклинює в проміжному, стикаючись зі шківом. Іноді це навіть призводить до пожеж під капотом! Працездатність муфти перевіряють звичайним мультиметром або електричним пробником. Якщо при включенні кондиціонера на неї з блоку управління подається керуючий сигнал, а змикання не відбувається, значить вся система справна і винна саме муфта.

П'ять популярних розводок від сервисменов

Ще рідше відбуваються відмови елементів електроніки, наприклад блоку управління і датчиків. Також нечасто зустрічаються випадки, коли забиває будь-яку магістраль, наприклад, стружкою від вмираючого компресора або залипає в одному з положень розширювальний клапан системи. Подібні несправності можна локалізувати, контролюючи показники перепадів тиску за допомогою станції по перезаправке кондиціонера.

Незважаючи на те, що для повноцінної діагностики системи кондиціонування необхідне спеціальне обладнання, найпоширеніші причини низької ефективності її роботи (наприклад, забитий салонний фільтр або забруднене зовнішній радіатор) здатний визначити рядовий автовласник власними силами. Надалі це допоможе зорієнтуватися при зверненні в сервіс для детальної діагностики і ремонту кондиціонера.

Отже - як експлуатувати кондиціонер

- Чистити фільтри внутрішнього блоку

- з внутрішнього блоку капає вода, на мідних трубках утворився лід, охолоджування повітря в приміщенні недостатньо - вимикаємо кондиціонер і звертаємося в сервісну службу

- проводимо сервісне обслуговування кондиціонера. Працівники сервісу проводять: перевірку тиску в системі, дозаправку фреону, повну перевірку кондиціонера у - всіх режимах роботи, чистять блоки.

- Не вмикати кондиціонер, якщо він не обладнаний зимовим комплектом, при температурі зовнішнього повітря нижче 0 °С.

09.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 09.07.2019p. 
На головну сторінку