Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №921 від 11.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

5 рецептів соусів із смородини

5 рецептів соусів із смородини

У сезон дозрівання ягід ми пропонуємо здивувати своїх близьких незвичними, але дуже смачними соусами зі смородини, а також червоних і білих порічок. 

Візьміть баночку смородинового соусу на пікнік до шашличку замість звичного кетчупу і майонезу, і друзі ще довго згадуватимуть вас, як неперевершеного кухаря! Для дітей, що обожнюють картоплю фрі, такі соуси теж будуть смачним доповненням!

Соуси зі смородини можна готувати до якоїсь конкретної страви, а можна і закрити на зиму. Деякі рецепти передбачають зберігання соусу в холодильнику, але навіть у такому вигляді соус зі смородини може простояти досить довго.

Для приготування соусу підходить будь-яка смородина – і свіжа, і заморожена. З чорної смородини у вас вийде фіолетовий ароматний соус з більш вираженим солодким присмаком, що, втім, легко змінити, додаючи сіль, перець і оцет. З червоної порічки виходить яскравий червоний соус, швидше кислий, ніж солодкуватий, він більш підійде до м’яса. Біла порічка дає терпкість, такий соус припаде до смаку любителям гострих відчуттів.

1. Соус із червоного вина та чорної смородини

Інгредієнти: 

1 склянка смородини; 

50 г вершкового масла; 

0,5 склянки води; 

0,5 склянки сухого червоного вина; 

1 ч. л. солі; 

1 ст. л. цукру; 

чорний перець – за смаком.

Приготування: 

На сковороді розтопити вершкове масло, додати сіль і цукор, тим часом помити смородину і висушити її. Коли суміш на сковороді закипить, влити вино і викласти смородину, томити на вогні соус потрібно п’ять хвилин і за бажанням додати перець. А для любителів більш пікантного смаку можна покласти сушену м’яту і гвоздику.

Зняти з вогню, трохи остудити і перетерти соус через сито чи змолоти у блендері. Такий соус чудово поєднується з телятиною, яловичиною і свининою, як з холодною, так і з гарячою. Соусом можна полити нарізаний м’ясний рулет.

2. Соус із чорної смородини з часником

Інгредієнти: 

0,5 л чорної смородини; 

пучок зелені; 

головка часнику; 

сіль, перець – за смаком.

Приготування: 

Часник очистити, зелень і смородину помити й трохи просушити, скласти всі компоненти в блендер і подрібнити. Додати спеції, попробувати на смак, якщо смородина занадто кисла – додати дрібку цукру.

Щоб зробити соус більш густим, потрібно його проварити 10 хвилин, але можна подавати і в сирому вигляді. Так навіть натуральніше і значно більше вітамінів збережеться! Приготуйте цей варіант підливи до відвареного м’яса або печеного рулету, на тарілці не залишиться ані крихти!

3. Соус з чорної смородини з білим вином і м’ятою

Інгредієнти: 

400 г ягід чорної смородини; 

200 мл білого сухого вина; 

150 г вершкового масла; 

3-4 ст.л. цукру; 

щіпка солі; 

зелень м’яти; 

чорний мелений перець – за смаком.

Приготування: 

У сковороді розтопити вершкове масло, додати вино і цукор. Прогріти, помішуючи, до повного розчинення цукру, додати ягоди смородини і тушкувати все протягом 10 хвилин, помішуючи. Додати м’яту і перець. Блендером подрібнити отриману масу до однорідності і протерти через сито.

4. Соус із червоної порічки до м’яса

Інгредієнти: 

1 кг стиглих червоних порічок; 

0,5 кг цукру; 

півсклянки оцту; 

по 2 ч. л. спеції (гвоздики і кориці); 

по 1 ч. л. чорного меленого перцю і духмяного перцю горошком; 

одна середня головка часнику; 

1 ст. л. солі.

Приготування: 

Пропорції можна змінювати, оскільки кожна господиня готує соус на свій смак. Червоні порічки потрібно очистити від гілочок і добре промити проточною водою. Щоб при приготуванні соусу ягоди дали якомога більше соку, їх потрібно поставити в мікрохвильову піч на середню потужність на 1-2 хвилини. Потім порічки перетерти через сито, щоб отримати ягідний сік.

Каструлю з соком поставити на середній вогонь, довести до кипіння і всипати цукор. Маса почне загусати, тому її потрібно постійно помішувати. Тепер можна додати оцет, прянощі і подрібнений часник. Варити соус на маленькому вогні близько 5-10 хвилин, але не довше, інакше він втратить свою вітамінну цінність і насичений червоний колір.

Соус готовий до вживання. Він може бути доповненням до запеченого чи смаженого м’яса, шашлику, а також птиці (курки, індички, качки). Соус також стане чудовою основою маринаду для м’яса перед запіканням.

5. Соус із білої порічки з апельсином

Інгредієнти: 

300 г білих порічок; 

1 апельсин; 

100 г цукру; 

50 мл білого сухого вина; 

2 ст. л. олії; 

2-3 зубчики часнику; 

щіпка солі.

Приготування: 

З апельсина зняти цедру і вичавити сік. З’єднати всі інгредієнти, крім цедри і часнику, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму і варити соус приблизно півгодини під кришкою. Потім збити масу блендером, додати цедру і часник, пропущений через прес, і остудити.

11.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 11.07.2019p. 
На головну сторінку