Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №921 від 11.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Олексій Муляренко: “Євромайдан — це поворотна подія в історії України, яка визначила наше майбутнє. Його не потрібно забувати”*

Олексій Муляренко: “Євромайдан — це поворотна подія в історії України, яка визначила наше майбутнє. Його не потрібно забувати”*

Про Євромайдан, реставрацію картини і долю приміщення НБУ питали в Муляренка у краєзнавчому музеї

На День Конституції України у Рівному почала діяти унікальна фотовиставка “Від революції до Євроінтеграції”. Спочатку вона експонувалася на майдані Незалежності. Нині її перенесли у виставкову залу Рівненського обласного краєзнавчого музею. Знайомив присутніх із виставкою її організатор — відомий у Рівному громадський та політичний діяч Олексій МУЛЯРЕНКО, який свого часу обіймав посаду голови Рівненської ОДА, а нині — балотується на посаду народного депутата України по 152 округу міста Рівне.

“Ідея організувати цю виставку виникла тоді, коли до мене зателефонував мій товариш, який розповів, що у нього є багато фотографій з Євромайдану, якими він хоче поділитися з громадою. Я відгукнувся, адже Євромайдан — це поворотна подія в історії України, яка визначила наше майбутнє. Його не можна забувати. Тим паче, я з подивом дізнався, що на День Конституції у місті було мало патріотичних подій, тож вирішили приурочити відкриття виставки саме до цього дня. Як безпосередній учасник революційних подій хочу зазначити, що яскраві фото, які зробив наш земляк, фотограф з Рокитнівщини Микола Кирильчук, дозволять побачити Майдан з несподіваного ракурсу, побачити справжні людські емоції тих, хто боровся за майбутнє України”, – розповідає Олексій МУЛЯРЕНКО.

До речі, пан Муляренко був першим заступником коменданта Євромайдану в Києві. І саме він був одним із тих, хто належним чином організовував життя під час протестів:

“Майдан — був справжньою маленькою країною у центрі Києва, де сотні людей не тільки боролися за європейські цінності, але й жили своїм буденним життям. І потрібно було зробити все, аби їхній побут був на високому рівні, аби наші співвітчизники почували себе комфортно. Доводилося неймовірно багато працювати. Але перебуваючи в епіцентрі історичних подій, відпочивати не хотілося. Було неймовірне піднесення! Жодного страху теж не було, хоча я добре усвідомлював, що за цю діяльність, у разі поразки протестів, я міг отримати 15 років ув’язнення, адже мав посвідчення організатора Євромайдану. Проте, була шалена підтримка побратимів та друзів, а також розуміння, що змінюєш майбутнє батьківщини на краще”, – ділиться спогадами Олексій МУЛЯРЕНКО.

Також майбутнього народного депутата України запросили долучився до благодійної акції. Олексій Муляренко відгукнувся надати суму коштів для реконструкцію унікального полотна “Битва під Оршею 1514 року”. Нині роботу художника Юзефа Менціна — Кжеша, можна побачити на 2 поверсі музею. На картині зображена перемога над московським військом, яку здобув Князь Костянтин Острозький. Потрібно освіжити кольори і залатати пошкодження, адже картина написана ще у 1884 року.

Між іншим, Олексій Муляренко на посаді голови ОДА здійснював важливу для культури та історії краю діяльність — ініціював передачу Тараканівського форту від Міноборони у власність громад Рівненщини, започаткував будівництво масштабного спорткомплексу на Макарова, який стане місцем проведення не лише спортивних, але й мистецьких подій. А також важливий і великий проект, який від розпочав – передача будівлі на вулиці С. Петлюри, яка належала Нацбанку, у власність рівнян. За його словами, у цьому приміщенні слід організувати публічний простір для жителів міста — приміром, музей мистецтв, адже зараз у архівах міста є велика кількість чудовий полотен, які люди не можуть побачити через те, що в Рівному мало місць, де б можна було організувати виставки. Подібна ініціатива отримала активну підтримку присутніх музейчиків.

Олексій Муляренко наголосив, що і в майбутньому планує започатковувати та розвивати проекти, які мають велике значення для історії та культури Рівненщини.

11.07.2019Джерело: сайт Рівняни



Рівне-Ракурс №10 від 11.07.2019p. 
На головну сторінку