Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №921 від 11.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Соціологія по 153 виборчому округу. Етап третій

Соціологія по 153 виборчому округу. Етап третій

Подаємо результати третього етапу соціологічного дослідження Центру європейської та атлантичної інтеграції щодо політичної орієнтації мешканців 153 виборчого округу в межах проекту “Соціологічний барометр населення України”. Опитування проводилося з 6 по 8 липня 2019 року. Питання були відкритими, анкета анонімна. Було опитано 800 респондентів в Острозькому, Гощанському, Корецькому, Рівненському районах та частині м. Рівне (трикутник Бармаки – вул. Фабрична – вул. Гагаріна). Допустима помилка даної вибірки від 0.5 до 3 відсотків (на жаль, різко зросла кількість відмов від анкетування, тому збільшилась можлива похибка).

Тепер уже менша «контактність» респондентів стала основною проблемою опитування. Швидше за все, прихильники не самих рейтингових партій стали приховувати свої політичні уподобання (адже відомо, що більшість схиляється до сильного). Також, дещо зменшилась кількість громадян, що збираються прийти на вибори – 74%.

Як і в попередніх зрізах, очікуваним є лідерство за партійними списками партії «Слуга народу». Уже 24,5% жителів регіону підтримують саме цю політичну силу. Головним конкурентом, з результатом 10%, є Партія Петра Порошенка «Європейська Солідарність». Партійний проект “Голос” С. Вакарчука дещо втратив свої позиції і став бронзовим призером з результатом 7%. Укріпила свої позиції «Батьківщина» Ю. Тимошенко – 6.5%. Такий же результат 6.5% в Радикальної партії Олега Ляшка. Дещо підросли результати Ігоря Смєшка, партія «Сила і честь» має 3.5%. Можливості для росту в партійному сегменті ще є – майже третина виборців ще не визначилася.

Прояснилася ситуація з місцевими мажоритарниками. Однак ще варто враховувати, що дуже велика частка виборців ще не визначилося – 40%.

Виділимо Віталія Ундіра, який зробив серйозний крок вперед – 17.5%. В цього кандидата найвищі темпи зростання прихильників. Серед ряду причин, хотіли б вказати на той факт, що йому, швидше за все, вдалося «достукатися» до прихильників Радикальної партії, «Батьківщини» та «Голосу», вже не кажучи про симпатиків «Європейської Солідарності». Його лозунги, досить креативна риторика та конкретні справи дозволяють розраховувати на позитивний результат.

Двічі депутат від округу Юрій Вознюк втратив прихильників, за нього готові проголосувати лише 11% респондентів, що визначилися. Серед причин падіння рейтингу, можливо, втома людей від раннього старту його кампанії, дорожнеча самої кампанії в бідній країні, та найвищий з-поміж претендентів антирейтинг.

Підріс результат Романа Іванісова від «Слуги народу», що має результат 19%. Ми не бачимо справ цього кандидата, ні його самого від слова «взагалі». Його рейтинг – регіональні скалки від рейтингу партії «Слуга народу», однак, він все ще попереду, хоч і в межах статистичної помилки.

Видається, що станом на 8 липня 2019 року по 153 виборчому округу залишилось два реальних претендента на перемогу – Роман Іванісов та Віталій Ундір.

До виборів менше двох тижнів. Фініш буде точно гарячим.

11.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 11.07.2019p. 
На головну сторінку