Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №921 від 12.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Знання без кордонів: в яких країнах українці можуть безкоштовно навчатися

Знання без кордонів: в яких країнах українці можуть безкоштовно навчатися

Багато хто вважає, що навчання в закордонному вузі - щось нереальне, і доступна тільки багатим українцям. Насправді це не так.

Електронна реєстрація для вступників до вузів: чого слід уникати Електронна реєстрація для вступників до вузів: чого слід уникати У багатьох університетах вихідці з України можуть вчитися безкоштовно, а є і такі, в яких якщо і потрібно платити, то не більше, ніж за навчання по контрактом в нашій країні.

Ключ - у мові

В іноземних вузах навчається 70 тис. Українців. Найбільше наших студентів там, де знання можна отримати безкоштовно - в Польщі, Чехії, Словаччини. Норвегії, Австрії. Є наші співвітчизники і в вузах Німеччини, Великобританії, США і навіть - в Японії. Ми ж зупинимося лише на безкоштовних варіантах, і коротко розповімо, що треба зробити для того, щоб без грошей отримати освіту в одному з найкращих університетів Європи і навіть світу, розташованих в Чехії, Словаччині, Польщі, Норвегії, Австрії та навіть - в Японії детальніше тут.

«Є країни, які всіляко заохочують вивчення і поширення своєї мови, - каже експерт однієї з освітньої компанії Христина Липецька. - Серед них Чехія, Словаччина і Норвегія. Варто лише вивчити їхню мову, і вам нескладно буде вступити в їх вуз. І це при тому, що якщо людина захоче в цьому ж вузі вчитися англійською мовою, то доведеться платити приблизно 1-2 тис. Дол. За рік. І багато хлопців по 2-3 роки вивчають мову тієї країни, в яку мріяли б вчитися, а потім легко вступають до ВНЗ ».

Такий шлях пройшов українець, тепер уже чеський студент, Богдан Фастовець.

«Минулої весни я вступив до університету в чеському місті Пльзень, - розповідає він. - Готувався заздалегідь, два роки вивчав мову при посольстві Чеської Республіки в Україні. Навчання було платне, але, як мені здалося, там дуже грунтовно вчать, цікаво, вся невелика група залучалася до обговорення теми. Мені подобалися ці, я б навіть сказав, посиденьки, але головне, що вони дали мені «ключик» до безкоштовної освіти - я вивчив чеську мову на дуже гідному рівні ».

Щоб вступити до вузу, в Чехії необхідно пройти процес нострифікації (перевірки на справжність) свого шкільного сертифіката. Для цього потрібно здати іспити з двох шкільних дисциплін - того, хто має намір навчатися безкоштовно, іспити потрібно здавати на чеському, іншим - на англійській або навіть на українському (в цьому випадку потрібно заздалегідь в тому ВНЗ, де буде проходити іспит, домовитися про присутність перекладача ).

Дуже схожа ситуація і під час вступу українців до вузів Словаччини та Норвегії. Тільки в Норвегії тим, хто готовий вчитися державною мовою, все одно доведеться розщедритися, заплативши одноразовий внесок у розмірі 30 євро в фонд університету, а потім ще щороку платити щорічний адміністративний збір у розмірі 80 євро.

Чим ти краще?

 У Бельгії восьмирічний хлопчик вступить до університету В Польських вузах теж безкоштовно навчається багато українців, але лише за наявності у них карти поляка. Інакше вартість навчання складе не менше 800 євро / рік, в залежності від обраного вузу і спеціальності. Однак і тут є винятки. Наприклад, вінничанка Анна Шаповалюк навіть не маючи карти поляка, змогла вчинити на безкоштовне навчання в Кельценскій університет. А все тому, що Вінниця та Кельце - міста-побратими, тому в рамках цієї дружби викладачі з Кельце навіть приїжджають до Вінниці приймати іспити у тих, хто вступає до вузу в їхньому місті. В Кельце навчання платне, але студентам з Вінниці тамтешній муніципалітет виплачує стипендію приблизно рівну 3,5 тис. Грн, яка і покриває всі витрати. А ті вінничани, які добре вчаться, отримують від мерії Кельце по 6 тис. Грн в місяць.

Практично безкоштовно можна отримувати знання і в найстаріших і найпрестижніших у Європі та світі Віденському університеті. Туди охоче беруть за спеціальними квотами іноземних студентів, для яких обов'язковий адмінсбор становить 17 євро за семестр. Фішка навчання в цьому університеті в тому, що кожен студент самостійно розподіляє свій навчальний час.

До речі, навчання в закордонних вузах докорінно відрізняється від навчання у нас тим, що там не вчать зайвих предметів, і увагу приділяють тільки тим, які необхідні для освоєння спеціальності. Тому у наших студентів за кордоном дуже багато вільного часу, який вони використовують на навчання, на подорожі по країні, на відвідування музеїв і на роботу. Як правило, вже з другого семестру студенти-українці за кордоном починають працювати, що дає можливість забезпечити безбідне життя.

У Міносвіти розповіли про особливості вступної кампанії-2018 Міносвіти розповіли про особливості вступної кампанії-2018 «Працюю пакувальником посилок на складі одного з інтернет-магазинів, - каже Богдан Фастовець. - Робота нескладна, прийнятна за умовами, тільки треба бути акуратним, а в нічну зміну - перебороти сон. Тим однокурсникам, які фасують м'ясо в супермаркеті, гірше, адже вони змушені робіт ать в дуже холодних приміщеннях, практично в холодильниках. Я ж за зміну отримую трохи більше 1 тис. Крон, а всього на харчування, оплату проживання в кампусі (де, до речі, є відмінний бонус - безкоштовний спортзал), на проїзд, похід в перукарню і розваги потрібно близько 12 тис. Крон на місяць . Я іноді навіть трохи більше заробляю, так що сам себе забезпечую. При чому, працевлаштування в Чехії - легальне, оформляються всі необхідні документи. Мало того, офіційно там оформляють на роботу навіть тих, хто приходить за все на кілька змін. Якщо чесно, то мені якось аж завидно стало, коли дізнався всю цю кухню і порівняв з тим, що відбувається у нас, в Україні ».

Напевно, ще складніше порівняти з нашою дійсністю життя в Японії - саме там, в Токійському університеті, отримує знання Ольга Даншіна.

«Є кілька програм, що дозволяють іноземним студентам без знання японської мови безкоштовно навчатися в японському ВНЗ, - розповідає дівчина. - Щороку на Україну виділяється по ним лише одне місце, і зрозуміло, що відбір там досить жорсткий. І проводить його посольство Японії в Україні ».

Взагалі ж Ольга Даншіна радить тим, хто мріє вчитися за кордоном, не сидіти склавши руки, а самим шукати інформацію - про країну, про вузі, про майбутню спеціальність. Адже інакше удача може обійти вас стороною.

Алла Рибалко

12.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2019p. 
На головну сторінку