Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №922 від 18.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Кожен втрачений відсоток голосів, відданих за непрохідні партії та кандидатів у округах, додасть депутатських мандатів проросійським силам*

Політичні ток-шоу щодня наповнюють свої ефіри представниками непрохідних партій. Вони говорять правильні речі, намагаються сподобатися і закликають підтримати. Чому ж не об’єднаються навколо патріотичної прохідної партії?

Все просто. Якщо непрохідна партія набере більше 2%,то отримує державні кошти на розвиток, близько 12,5 млн.гр. З одного боку -- реванш проросійських сил, з іншого -- гроші. Нажаль вибір не складний, незважаючи на «патріотизм».

Тому якщо ви прихильник партій «Сила і честь», « Радикальної партії», «Свободи», «Громадянської позиції» «Аграрної партії» чи « Самопомочі», проявіть свою підтримку у вигляді фінансових внесків чи громадянської активності. А ось голосувати варто враховуючи об’єктивну реальність. І обов’язково прорахувати як спрацює ваш голос, чи гарантовано піде на підтримку інтересів України і питань, які важливі для вас.

Що ж показує передвиборча соціологія?

Різні агентства не зовсім об’єктивні і часто завищують чи занижають рейтинги в інтересах своїх власників, та все ж всі сходяться в одному -- в парламенті буде лише 5 партій. Це « Слуга народу», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа - За життя», «Батьківщина» і «Голос».

Нагадую, що ці парламентські вибори проводяться за змішаною системою, тобто 225 депутатів обирається за пропорційною, і 199 за мажоритарною.

Парламентська більшість однозначно за «Слугою народу», питання в тому, чи це буде монобільшість, за рахунок мажоритарників, чи разом з БЮТ, які вже задекларували готовність до об’єднання.

«Опозиційна платформа - За життя» - це абсолютно проросійська і реваншистська партія Бойка і Медведчука.

«Голос» в коаліцію зі «Слугою народу» може не увійти, але голосувати буде ситуативно, тобто не передбачувано, що дещо насторожує, адже партія нова і її спонсор Пінчук, відомий своїми висловами щодо можливого призупинення євроінтеграції.

З патріотичних партій, що однозначно декларують євроінтеграцію, продовження реформ і опір реваншистам, лишається одна партія - «Європейська солідарність».

За 5 років після майдану, після розстрілу на Інститутській, за 5 років окупації, тисячі загиблих воїнів, волонтерства... в парламенті знову вчорашні регіонали і друзі Путіна, «нові обличчя» готові на все заради миру, і одна партія готова відстоювати інтереси України понад усе.

Я закликаю рівнян голосувати за «ЄС» з двох причин:

1) Не можна вважати себе патріотом, вболівати за Україну і водночас давати шанс керувати країною Медведчуку. А саме його партія і займе місце в парламенті, місце непрохідного, але хорошого депутата за якого ви віддаєте свій голос. Не можна голосувати за перевзутих і перефарбованих мажоритарників, бо і в парламенті вони перефарбуються і голосуватимуть так, що буде соромно нам за цей вибір.

2) І друга причина у тому, що бачу у програмі партії і в списку кандидатів, добротну основу для стабільної консервативної партії. Мої спостереження підтвердила у розмові Софія Федина 5-й номер списку і доцент кафедри міжнародних відносин. Вона розповіла, що будується консервативна партія, зорієнтована на ідеологію, а не на ім’я чи амбіції лідера. Наш земляк, Віталій Гайдукевич займається ідеологічною побудовою партії і бачить її в майбутньому схожою до Республіканської партії США. Західна Україна традиційно схильна до цієї ідеології, де економічно сильна держава, сильна позиція на міжнародній арені, армія, мова, віра є пріоритетами. Раджу обов’язково читати програми партій, навіть якщо ви давно за них голосуєте.

Зараз потрібні консерватори при владі, а не ліберали. Це класика політології -- коли криза, війна, загроза з-зовні, країну витягує консервативна ідеологія. Потім , коли криза минула і життя вирівнюється, потрібні ліберали, аграрії, екологи, соціалісти і всі решта.

Будьмо уважні, щоб наше рішення стало порятунком, а не вироком для країни.

Не менш важливим питанням є вибір мажоритарника від Рівного. Тут треба міркувати прагматично і обрати людину, яка не загубиться у парламенті, не стане там безликою, як попередні наші висуванці, а працюватиме ефективно і зможе використати всі можливості для залучення грошей і ідей у Рівне. Я таку людину знаю і активно підтримую. Хоча цього разу балотуються і інші толкові кандидати, безумовна перевага Олексія Муляренка в тому, що він чітко знає і розуміє, що буде робити у ВР. Він націлений на бюджетний комітет, бо має досвід управління областю і досвід успішного бізнесмена. Йому не потрібно вчитися чи адаптуватися до роботи у парламенті, він вже спеціаліст з розумінням ситуації, особистими зв’язками, досвідом і міцним характером для жорсткої роботи в умовах майбутнього парламенту. Для Рівного це - ідеальний варіант. Ви подивіться, що зробив для Вінниці Гройсман. Муляренко для Рівного зробить ще більше. Це його особистий виклик. А ми маємо його підтримати. Інших хороших хлопців підтримаємо на місцевих виборах. Муляренка - у Верховну Раду, це його рівень.

18.07.2019Людмила Щербата, політолог.



Рівне-Ракурс №10 від 18.07.2019p. 
На головну сторінку