Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №923 від 25.07.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Маринування, соління, зберігання кавунів

Маринування, соління, зберігання кавунів

Варення з кавунових кірок

Верхній шар шкірки потрібно зрізати. Він жорсткий і нам не потрібен. Якщо де залишається червона м’якоть, то її зазвичай видаляють. В ідеалі, брати залишки від часточок з яких не згризали, а зрізали ножем м’якоть.

Шкірку видалили, нарізали шматочками завдовжки близько 5 см. Для кращого просочування сиропом шматочки трохи поколоти виделкою.

Беремо трохи соди і розчиняємо у склянці гарячої води. Змішуємо з 1 ? літрами холодної води і всипаємо заготівлю в рідину (чим більше кірок, тим більше об’єм, щоб покрити). Через 15 - 20 хвилин кірки кавуна замочені для  варення вийняти, промити водою і відправити в сироп, заздалегідь проварений.

Сироп готуємо з розрахунку - на 2 кг кірок 1 кг 250 г цукру (приблизно 5 склянок) і 6 склянок води. Кип’ятимо 15 хвилин.

Потім всипаємо промиті кірки. Варимо на повільному вогні 15 хвилин, періодично помішуючи. Потім залишаємо на 12 годин. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Тепер потрібно додати ще стільки ж цукру, як було в приготуванні сиропу, тобто 1 кг 250 г. Всипаємо частинами, розмішуючи, щоб розчинявся. До повної готовності варити потрібно буде години дві. Шматочки стануть прозорими і добре просоченими. Вогонь повинен бути не сильним, помішувати, щоб не пригоріло. Якщо ви не любитель кавунового аромату або просто за бажанням, наприкінці варіння можна додати ванілін, цедру апельсина. Проварити і закатати заготовку варення з кавунових кірок по банках.

Цукати з кавунових кірок

Ріжемо кірки на шматочки, проварюємо у воді хвилин 10. Головне не дати їм розваритися, тому вогонь повинен бути не інтенсивним. Відцідити рідину.

Беремо 5 склянок цукру і 3 склянки води (на 1 кг кірок) щоб зварити сироп. Залити шматочки і дати постояти 10 -12 годин. Після варити по 5 хвилин в кілька прийомів на повільному вогні, помішуючи. Поступово шматочки стануть прозорими.

Наприкінці варіння можна додати в варення трохи лимонної кислоти, ваніліну.

Шматочки провареного кавуна витягнути на сито, щоб стік сироп. Підсушити, обваляти в цукрі, знову підсушити і скласти в сухі чисті банки. Іноді цукати з кавунів перед зберіганням підсушують ще в теплій духовці.

Кавуни мариновані

Зазвичай для цього рецепта беруть кавуни некондиційні - маленькі, недостиглі. Помити, порізати на великі шматки, форми і розміру зручних для укладання в підготовлені банки. Залити окропом, укутати на 15 хвилин.

Воду злити, закип’ятити і залити на 5 хвилин.

Знову воду злити. Додати для приготування маринаду на 3 літри рідини 100 грам оцту, 3 столові ложки цукру, 3 чайні ложки солі, можна покласти часник (зубок цілим), перчик (якщо любите погостріше). Маринад закип’ятити, залити кавуни. Банки закатати і укутати до охолодження.

Солоні кавуни з цукром в бочці

Вибрати плоди не великі, помити, дерев’яною тонкою паличкою проколоти в декількох місцях. Скласти в бочку. На дно можна покласти листя вишні, смородини (для аромату). Залити охолодженим розсолом, придавити гнітом, щоб не спливали.

Для приготування розсолу на 10 літрів води береться 1,2 кг цукру, 400 грам солі.

На бродіння знадобитися близько місяця.

Кавуновий мед

Для його приготування потрібна соковита, стигла м’якоть. Її вийняти з ягоди (кавун це ягода), розтовкти і процідити через 3 шари марлі. Або ж просто віджати сік будь-яким зручним вам способом.

Сік закип’ятити, зняти пінку. Можна ще раз процідити. Уварювати на слабкому вогні потрібно довго, поки об’єм не зменшиться в 6 разів. Тобто на літр кавунового меду потрібно 6-7 літрів соку.

Як дізнатися про готовність. Крапля на тарілочці не розтікатиметься. Так само це блюдо має приємний аромат, який посилюється при варінні та буро-червоний колір.

Якщо у вас є солодкі дині, то так само можете уварити сік, до отримання меду.

Кавуни з аспірином.

Шматочки укласти в 3-х літрові бутлі. Залити окропом хвилин на 5. Воду злити. З розрахунку на кожен бутль додати 2 столові ложки солі, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки оцту. Закип’ятити.

У кожен покласти 3 таблетки аспірину і залити окропом. Закатати, закутати.

Як зберегти кавуни до нового року

У приватному будинку можна зберегти частину кавунів до нового року. Потрібно скласти їх у сараї так, щоб не торкалися одне одного. Для цього перекласти соломою. Укрити також соломою. Не дати промерзнути. У неопалювальній коморі, іншому сухому приміщенні, де не буде морозу, можна зберегти кавуни, обмазані після збору глиною або алебастром. Шар обмазки повинен бути 5 мм.

25.07.2019



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2019p. 
На головну сторінку