Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №926 від 15.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як очистити воду?

Як очистити воду?

Про необхідність вживати велику кількість води ви вже знаєте. Спробуємо розібратися, як очистити воду, яку ви збираєтеся пити щодня. Варіантів багато: тала вода, бутильована, фільтрована або ж відстояна вода з-під крана.

Тала вода

Тала вода – найкорисніша для людини, вона структурована і добре очищена від шкідливих домішок. Зробити талу воду в домашніх умовах зовсім не складно. Для цього підійде звичайна питна води з-під крана. Фахівці рекомендують заморожувати воду в емальованому посуді. Перший тоненький лід, що з’явиться на воді, слід акуратно забрати: він містить непотрібні солі й органічні речовини. Потім варто перелити воду, що залишилася в іншу емальовану ємність і продовжити заморозку. Танути вода може при кімнатній температурі. Якщо витягнути лід з морозилки увечері – на ранок матимете корисну талу воду. Важливо пам’ятати, що активні біологічні властивості талої води руйнуються при її нагріванні понад 37?.

Бутильована вода

Якість бутильованої води регулюється Законом України «Про питну воду та питне водопостачання». Згідно з ним, для виробництва фасованої питної води виробники можуть використовувати воду з підземних джерел, а також воду з… централізованого питного водопостачання. Таку воду додатково мають обробляти та очищувати задля поліпшення якості. Як саме її обробляють і чи обробляють взагалі, треба з’ясовувати безпосередньо у виробника. Купувати фасовану воду краще в магазинах, де на кожну партію товару є відповідні документи, що підтверджують якість. Не варто купувати воду в кіосках, де пляшки можуть перебувати під прямими сонячними променями. Нагріта й охолоджена у пластикових пляшках вода втрачає деякі корисні властивості.

Фільтрована вода

Очистити воду з-під крана за допомогою фільтра досить складно. Жоден фільтр не забезпечує належного очищення водопровідної води. На ринку представлено безліч водоочисних систем, як-от фільтраційні глечики, вугільні фільтри та системи дистиляції. Кожен зі способів очистки має свої переваги й недоліки. Яким би фільтром ви не користувалися, варто пам’ятати про термін служби та обов’язкову чистку обладнання. Одним з оптимальних варіантів є фільтр-глечик, що не потребує підключення до водопроводу і може використовуватись у будь-якому приміщенні. Вода в такому фільтрі проходить через шар сорбенту, який і є очищувачем. Як правило, такі фільтри здатні очищувати від 1 до 2 літрів води.

Відстояна вода

Ще одним з методів очищення води є її відстоювання. Цей простий прийом дає хороший ефект, якщо проводити його з достатньою ретельністю. Під час відстоювання на дно осідають шкідливі сполуки, як-от карбонат кальцію й важкі метали, а вгору спливає масляна плівка, яку потрібно видаляти. Щоб очистити воду методом відстоювання, варто наповнити банку водою та залишити на 6 годин. Потім акуратно, намагаючись не збовтати, зняти плівку, якщо вона утворилася, та спустити третину води з дна за допомогою гнучкого шланга. Для додаткового очищення можна використовувати кремній.

15.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2019p. 
На головну сторінку