Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №926 від 15.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

№ 9?

№ 9?

Неспокійним видався серпень нинішнього року для рівненських топ-чиновників. Всі очікують візиту гаранта Конституції, який представить широким колам посадовців та активістів нового губернатора... Ким він буде і що очікувати від дев’ятого голови Рівненської обласної державної адміністрації?

Для того, щоб відповісти на ці питання, потрібно заглибитись в історію губернаторства на Рівненщині. Кабінет на шостому поверсі місцевого «Білого дому» займали: Роман Василишин, Микола Сорока, Василь Червоній, Віктор Матчук, Василь Берташ, Сергій Рибачок, Віталій Чугунніков, Олексій Муляренко. Що спільного у всіх цих людей? Вони до приходу на посаду мешкали на Рівненщині. Тобто, на відміну від інших областей, де часто-густо очільниками обласних державних адміністрацій призначали «варягів», у нас губернаторський корпус формували мешканці області.

Правильно це чи ні, сказати важко, але така вже склалась традиція. Чи поламає її Володимир Зеленський - сказати важко, а шанс побачити на посаді голови РОДА рівнянина - великий, принаймні обізнані в процесі підбору кандидатів на цю посаду люди стверджують, що десятка ймовірних претендентів на губернаторське крісло – більшість наші земляки. Хто ж ці кандидати? Так як офіційної інформації про кандидатів немає, можу лише сказати, що список фіналістів неофіційного конкурсу «Хто хоче стати губернатором Рівненщини» викликав у автора подив. В списку є бізнесмени, громадські діячі, силовики бувші та діючі та навіть один керівник комунального підприємства. Хто з них стане губернатором, наразі не зрозуміло і тому озвучувати конкретні прізвища було б неетично з нашого боку. Більш важливо інше – чим займеться новий губернатор і наскільки ефективна буде його робота. На другу частину цього питання відповідь можна дати лише після того, як новий голова РОДА почне працювати, але на першу половину питання можна відповісти вже. Один із співрозмовників, на умовах анонімності, погодився дати свій прогноз майбутнього РОДА і всієї системи місцевих адміністрацій:

- Останні п’ять років значення посади губернатора в Україні зменшувалось і це логічно, тому що реформа децентралізації, хоч і повільно, але рухалась. Сьогодні основною ланкою місцевої влади стають ОТГ та міські ради. Також дуже суттєво зросла роль обласних рад. І це теж логічно, адже депутатів ми обираємо, а губернаторів призначає центральна влада. В найближчому майбутньому процес створення ОТГ прискориться і потреба в обласних і, особливо, районних адміністрацій зменшиться. Те, що ОДА планують перейменувати в префектури - це не лише паперова зміна назв та вивісок, це в першу чергу зміна функцій. Префектури будуть не керувати, а контролювати роботу рад. Тобто будуть типовими представництвами центральної влади в області. Таким чином повноваження префекта будуть значно меншими. Що стосується районної гілки влади, то замість нинішніх 16 районів в області, їх буде три. Таким чином кількість райдержадмінстрацій скоротиться, і їх функції теж стануть більш скромними. Так що не варто думати, що президент привезе на Рівненщину «господаря області». Ні, новий поки що губернатор буде представником офісу президента та уряду в області.

Автор згоден з точкою зору свого співбесідника, хоча навряд чи лише контролюючими функціями будуть обмежуватись повноваження нового губернатора-префекта. Багато проблем в області можна вирішити лише із залученням коштів державного бюджету. Отже організація їх виділення буде одним з головних питань, які доведеться вирішувати новому губернатору і від того, наскільки велика частина «бюджетного пирога» потрапить на Рівненщину, буде залежати відношення людей до нового голови РОДА, ким би він не був.

Володимир Конєв

15.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2019p. 
На головну сторінку