Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №927 від 22.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Лікувальні напої

Вживання лікувальних чаїв — дуже ефективний метод оздоровлення організму. Вживають чай за 20—30 хвилин до їди. Не псуйте корисні чаї цукром. Якщо не можете пити чай несолодким, додайте в уже остиглий (теплий) напій ложку меду або малинового варення.

Нижче наводяться рецепти оздоровчих зборів, які можна вживати за різних захворювань.

Пряний напій: 500 г меду, 1,5 л води, 15 г прянощів (кориці, гвоздики), 10 г сушеного або свіжого листя хмелю і м’яти. Воду в каструлі доведіть до кипіння, додайте до неї мед, прянощі й подрібнене листя хмелю та м’яти, перелийте в глиняний горщик і поставте в духовку на 1 годину. Збитень до столу подавайте гарячим, як чай. Це унікальний загальнозміцнювальний, антивірусний та імуномодулювальний напій, особливо корисний під час профілактики грипу. До того ж він підвищує апетит, тому може вживатися для поліпшення роботи шлунка.

Сечогінний чай: сушене листя трав — 5 г еспарцету, 5 г звіробою, 5 г чорної смородини. Суміш трав засипте у фарфоровий чайник, залийте 200 мл окропу, настоюйте 8—10 хв.

Жовчогінний чай: квіти безсмертника (4 частини), листя трилисника (3 частини), м’ята перцева (2 частини), насіння коріандру (2 частини). 2 ст. л. подрібненої суміші заваріть 2 склянками окропу, настоюйте 20 хвилин, процідіть. Пийте по півсклянки тричі на день за 20 хв до їди. Чай застосовується за холециститів та холангітів.

Печінковий чай: 0,5 л окропу, 1 ст. л. подрібнених плодів шипшини, 1 ст. л. звіробою, 1 ст. л. листя суниці, 1 ст. л. безсмертника, 1 ст. л. водяного перцю, 1 ст. л. кукурудзяних рилець, 1 ч. л. кореня цикорію, 1 ст. л. парила звичайного. Цей чай не тільки допомагає в разі захворювань печінки, з його допомогою можна навіть вилікувати цироз печінки на початкових стадіях і вірусний гепатит.

Чай для розчинення жовчних каменів: 1 ч. л. меленого насіння чорного кмину (чорнушки), 1 ч. л. солодкого кропу (фенхель) і 1 ч. л. м’яти перцевої. Залийте суміш окропом у літровому термосі, додайте 3—7 крапель ефірної олії чорного кмину. Пийте чай теплим із медом.

Потогінний (розігрівальний) чай. Візьміть сушені плоди малини (1 частина), суцвіття липи (1 частина). 2 ст. л. суміші заваріть 2 склянками окропу, настоюйте 5 хв. Слід випити приготований чай у гарячому вигляді й відразу лягти в ліжко. Його застосовують за півгодини до масажу, він також ефективний у разі застудних захворювань та грипу.

Вітрогінний (від газоутворення, метеоризму) чай. Змішайте порівну траву звіробою, траву сухоцвіту і траву деревію, залийте 3 ст. л. цієї суміші 1 л окропу, настоюйте 2 години, процідіть. Пийте чай по півсклянки 4—5 разів на день.

Грудний (протикашльовий) чай: сушене листя мати-й-мачухи (4 частини), листя подорожника (3 частини), корінь солодки (3 частини). 1 ст. л. суміші заваріть 2 склянками окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Приймайте по 2 ст. л. кожні 3 години. Чай сприяє відходу мокротиння з бронхів і легенів.

Заспокійливий чай: сушене листя м’яти перцевої (1 частина), меліси (1 частина), корінь валеріани (1 частина), листя і квіти татарнику колючого (1 частина). 1 ст. л. подрібненої суміші залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Пийте по півсклянки тричі на день за безсоння і дратівливості.

Приймайте чаї в разі нервової збудливості, судом.

Нирковий чай. Змішайте листя брусниці (4 частини), лісової суниці (10 частин) і чорної смородини (6 частин), залийте 200 г цієї суміші 1 л окропу, настоюйте до охолодження, процідіть. Пийте по 1 склянці тричі в день.

22.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 22.08.2019p. 
На головну сторінку