Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №927 від 22.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як правильно збирати цибулю щоби максимально зберегти врожай

Як правильно збирати цибулю щоби максимально зберегти врожай

Від правильно обраного часу збирання значною мірою залежить розмір врожаю, його якість і те, як цибулини будуть зберігатися взимку.

Максимальна кількість живильних речовин накопичується в цибулині до моменту полягання листів. У цей період стебло у неї розм’якшується й втрачає пружність, що означає закінчення росту рослини, цибулина сформувалася й придбала характерне для цього сорту фарбування.

Рано прибрана цибуля не встигає сформувати покривні луски, її шийка залишається товстою, відкритою, через неї ще на грядці в цибулину легко проникають збудники хвороб, що приводить до великих втрат при подальшому зберіганні. Запізніле збирання теж негативно впливає на лежкість цибулі, тому що у перезрілих цибулин розтріскуються й обпадають сухі луски, відбувається повторне відростання коріння, що знижує стійкість цибулі проти хвороб. Такі цибулини для зберігання взимку непридатні.

У вологе літо, якщо час збирання цибулі підходить, а ви бачите, що вона ще не готова до збирання (листи зелені, шийка товста, цибулини без кольорової луски), процес дозрівання можна прискорити самотужки. Для цього існує досить багато народних способів, хоча часом і не безперечних. От лише деякі з них: деякі городники за тиждень до збирання цибулі взагалі скошують листи, але це - найгірший спосіб, тому що скошування листів веде до значної втрати врожаю; інші городники - за 8-10 днів до збирання відгрібають землю від цибулин; треті – вилами обережно піднімають цибулини, злегка підриваючи коріння; дехто підрізає коріння гострою лопаткою на 5-6 см нижче дінця цибулини і т.д. Техніка виконання різна, а зміст усіх цих операцій той самий – значно обмежити надходження живильних речовин у цибулину й прискорити її визрівання. При цьому з листів, що відмирають, живильні речовини встигнуть перейти в цибулини, і врожай не постраждає.

Збирання цибулі бажано робити в суху вітряну погоду. Якщо земля легка (супіщана, легка суглинна), то рослину просто беруть руками за листи й витягають із землі. На більш важкому ґрунті рядки спочатку підкопують лопатою або вилами на деякій відстані від цибулин, щоб їх не ушкодити, а потім обережно виймають із ґрунту. При цьому не слід забувати, що без підкопування цибулина часто висмикується без дінця й потім легко загниває.

Обтрушувати землю, постукуючи цибулинами по землі, не можна, тому що вони погано переносять навіть легкі механічні ушкодження. Тому землю з них треба акуратно знімати руками. Потім зібраний урожай розкладають рядами для просушки на 10-12 днів на відкритому сонячному місці: цибулини в одну сторону, а листи – в іншу. У випадку потреби рослини перевертають, щоб прискорити просихання, адже крім усього іншого, сонячні промені знезаражують цибулю.

Під час збирання слід окремо відібрати не дозрілу цибулю з товстими шийками для його якнайшвидшого використання в їжу ще восени.

Після підсушування у цибулі зрізують листи, залишаючи шийку довжиною 4-5 см. Занадто низька обрізка пера в цибулини (урівень із шийкою цибулини) шкідлива й дасть при зимовому зберіганні підвищені втрати врожаю.

Іноді сухе бадилля не обрізають і зберігають цибулю, зв’язаною у коси або у вінки. А для міцності в листи вплітають пучки соломи або шпагат. Коріння в цибулини обрізають гострим ножем або ножицями під денце, не зачіпаючи його.

Добре висушена цибуля шелестить при ворошінні. У купу добре висушених цибулин вільно входить рука, а в недосушені - руку не проштовхнеш. Сухі зовнішні луски охороняють цибулини від випару вологи й дозволяють довго зберігати цибулю у сухому приміщенні. Але не можна й пересушувати цибулю, тому що при цьому сухі зовнішні луски тріскаються, відділяються, з’являються оголені цибулини, які потім погано зберігаються.

Для ріпчастої цибулі, вирощеної на вологих ґрунтах, на сильно вгноєних і багатих азотом ґрунтах, одного просушування недостатньо. Шийковою гнилизною цибуля заражається на грядці, але в зростаючому стані вона ніяк не проявляється. Щоб охоронити таку цибулю від ураження шийковою гнилизною й борошнистою росою під час зберігання, її треба ще раз просушити при більш високій температурі, 32–33°С, протягом 5 днів або 42–43°С протягом 8 годин. Бажано припудрити її порошком крейди. Цибуля вважається добре просушеною, якщо шийка її при повороті ламається. Підготовлений у такий спосіб урожай готовий для тривалого зберігання взимку.

Якщо під час збирання тривалий час стоїть дощова погода й цибулю доводиться збирати з надто вологої землі, то її після викопування треба промити, відразу ж очистити від лушпайки й пера, обрізати коріння й розкласти в один ряд для просушування в сухому, добре провітрюваному приміщенні. Через 15-20 днів у цибулин з’явиться нова лушпайка, але тільки в один шар. Така цибуля добре буде зберігатися в картонній коробці в сухому, прохолодному (але не холодному) приміщенні. На такій цибулі добре видно цибулини з товстою шийкою, що не закрився, які треба відразу ж використовувати при готуванні їжі. Але зберігається вона нітрохи не гірше за цибулю, зібрану в суху погоду, просто турбот з нею набагато більше.

До листопада ріпчасту цибулю можна зберігати в не опалювальних приміщеннях (гаражі, сараї, літні кухні), а з настанням постійних морозів – у сухих приміщеннях, де температура не опускається до мінусових позначок.

22.08.2019



Рівне-Ракурс №10 від 22.08.2019p. 
На головну сторінку