Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №929 від 05.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як правильно спати щоби не хворіти

Як правильно спати щоби не хворіти

Про те, як правильно спати і яким захворюванням можна запобігти, налагодивши нормальний сон, розповів сомнолог, головний лікар лабораторії сну «Укртелемед», кандидат медичних наук Юрій Погорецький.

“Цього року Всесвітній день сну відзначається під лозунгом “Здоровий сон – здорове старіння». Від 50 до 100% пацієнтів з різними хронічними захворюваннями, а також при невідкладних станах, мають порушення сну та порушення дихання уві сні - хропіння та апное, зупинки дихання уві сні. Діагностика, терапія, хірургія, реабілітація в усіх медичних напрямках повинні починатися з діагностики та лікування порушень сну та дихання уві сні”, - сказав Погорецький.

За словами лікаря, апное – стан, який характеризується наявністю хропіння, періодичним спаданням верхніх дихальних шляхів на рівень глотки, перериванням легеневої вентиляції при збереженні дихальних зусиль. Люди, які страждають на апное, можуть переживати по 400-500 зупинок дихання за ніч, що сумарно, за словами лікаря, становить 3-4 години, коли людина просто не дихає. Все це призводить до зниження рівня кисню - гіпоксії, переривання самого сну і, як наслідок, погіршення якості життя - сонливості вдень, ризику заснути за кермом, дратівливості та втомі.

Особливий ризик апное має для людей з кардіологічними захворюваннями. За статистикою, найбільше звернень до лікарень по “швидкій” пацієнтів з інфарктами та інсультами саме вночі.

За словами Погорецького, з порушеннями сну та дихання часто пов’язані і епілептичні прояви вночі, енурез, бронхіальна астма, гормональні порушення, цукровий діабет.

Також Погорецький зазначив, що вчені знайшли зв’язок між розвитком онкологічних захворювань та порушеннями сну. Так, за даними одного з досліджень працівників денної та нічної змін, лікарі виявили зв’язок між кількістю випадків раку молочної та передміхурової залоз та часом роботи пацієнтів. Виявилося, що частіше випадки онкозахворювань фіксують саме у тих , хто працює в нічну зміну та має порушений режим сну.

Тому, за словами вченого-медика, важливо перш ніж встановлювати діагноз, з’ясувати чи немає у людини проблем зі сном. Зробити це можна за допомогою сомнографії в сомнологічній лабораторії. На тіло людини кріплять низку датчиків, що знімають до 12 показників, по яких можна виявити порушення в різних системах організму, якщо є порушення сну. Також у багатьох випадках вирішити проблему можна, застосувавши СРАР-терапію (укр. СІПАП-терапію) – так званий штучний режим вентиляції легенів, який використовується при лікуванні нічного хропіння та порушень дихання уві сні.

“Це спеціальний прилад, який дозволяє ліквідувати уві сні порушення дихання. І більшість пацієнтів (з проблемами здоров’я – ред.) могли б доїхати до реабілітації (наприклад, у випадку серцевого нападу через зупинку дихання уві сні – ред). 78% пацієнтів з артеріальною гіпертензією мають різну ступінь апное та потребують діагностики та СРАР-терапії. Мільйони пацієнтів кардіологічного профілю потребують діагностики та лікування СРАР-терапією”, - наголосив Погорецький.

Також, за його словами, така діагностика необхідна, а терапія була б корисна і вагітним жінкам, які також можуть мати розлади дихання уві сні. А це безпосередньо відображається на здоров’ї майбутньої дитини і навіть впливає на строк ії народження.

Натомість, за словами лікаря, про здоровий сон треба дбати завжди, налагодивши нормальний режим та розпорядок дня, та дотримуючись правил гігієни сну. Визначити, чи є проблеми зі сном, можна придивившись уважніше до власного стану і самопочуття.

“Перші ознаки порушення сну – депресія, а потім психологічні проблеми, кардіологічні проблеми. Потім ендокринологічні порушення та метаболічний синдром. Ви можете самостійно визначити чи є проблеми зі сном, якщо ви зранку не виспалися, відчуваєте втому, є підвищений тиск чи підвищився рівень цукру в крові, часте відвідування вбиральні вночі, якщо засинаєте за кермом. А також якщо спостерігаються депресії, конфлікти на роботі. Треба спробувати проаналізувати причини цього, і зробити це можна в лабораторії сну”, - сказав Погорецький.

Лікар наголошує, що в побуті перш за все потрібно дотримуватися певного ритуалу чи дисципліни сну. В кімнаті повинно бути темно, тихо. Різноманітні гаджети, як то телефони, планшети, ноутбуки, а також телевізори, зі спальні необхідно прибрати.

«На 40% менше мелатоніну від синього екрану монітора. А саме цей гормон є ключовим у формуванні сну», - каже Погорецький.

Спати, за його словами, потрібно в середньому не менше 8 годин - з 22 години вечора до 6 години ранку. Саме з 22 години починається вироблення організмом мелатоніну. А в дітей - з 19-20 години. Тому всі розваги, фізичні активності варто завершувати до 19 години. Перед сном потрібно прийняти неконтрастний душ або ванну. Температура повітря в кімнаті вночі має становити близько 20 градусів.

Також, за словами лікаря, можна підсилити їжу продуктами, багатими на триптофан, який сприяє виробленню мелатоніну організмом - це м’ясо індички, кроля, голландський сир, горіхи, нежирна бринза, молоко з медом, червона та чорна ікра.

А от тонізуючі напої, такі як чай, кава, різноманітні тоніки та газовані напої, можна вживати лише до 13 години. Надалі варто обмежитися трав’яними чаями.

Також лікар радить вести щоденник сну - записувати, коли з яких причин переривався сон, що впливає на якість засинання.

Можливо, варто виокремити так званих «токсичних» людей, які дратують, і обмежити з ними спілкування після 18-19 години. Загалом, за словами лікаря, з цього часу до початку сну взагалі потрібно виключити спілкування на робочі теми, потік інформації з інтернету, спілкування в соціальних мережах.

05.09.2019



Рівне-Ракурс №10 від 05.09.2019p. 
На головну сторінку