Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №930 від 12.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Щоб у саду квітла лаванда

Щоб у саду квітла лаванда

Назва рослини походить від латинського слова lava, що означає «мити». І це вірно, адже в першу чергу її використовували для ароматичних ванн. Але останнім часом, незважаючи на свою непросту вдачу, вона стає усе більш популярною.

Де посадити?

Підбираючи місце в саду, знайдіть для лаванди найбільш суху і сонячну ділянку. Прижитися вона зможе й у тіні, однак у цьому випадку не варто очікувати тривалого та рясного цвітіння.

Особливу увагу варто приділити рівню вологості ґрунту, оскільки корені рослини досить чутливі до надлишку вологи. Не підійдуть для висаджування лаванди заболочені ділянки та території, де ґрунтові води розташовані близько.

Про посухостійкість рослини свідчить вузьке, сріблисте, злегка опущене листя, яке успішно переносить тривалу посуху середземноморського клімату. У себе на батьківщині лаванда росте в спартанських умовах, на легких грунтосумішах з нейтральним рівнем кислотності. Тому до родючості ґрунту вона невимоглива й успішно виросте навіть на бідних піщаних або глинистих субстратах. Втім, якщо підготувати їй ґрунт із додаванням перегною, то цвітіння чагарничка буде більш рясним.

Живцюємо лаванду

Лаванда легко розмножується живцюванням. Якщо у вас є дорослий кущ, на початку липня наріжте з нього живці довжиною 8-10 см. Обов’язкова умова – живець не повинен розквітнути, тому що такі гілочки не дають корінців.

Зрізані гілочки похило застроміть у землю в тінистому місці під плівку. Через 3-4 тижні вони підуть у ріст – вірна ознака того, що пустили корінці. Укорінені живці акуратно викопайте й пересадіть на обране місце. Можна розмножувати лаванду вкоріненням здеревілих живців восени. Такі пагони встромляють у землю у вересні-жовтні. А навесні це вже готовий кущик, який зазвичай починає квітувати в липні.

Прикраса саду

Лаванда – відмінна рослина для створення бордюру, гарна вона в складі сонячного міксбордера. Ця «дружелюбна» рослина легко уживається з іншими культурами, головне, вибирати для неї засухостійких партнерів.

Якщо ви плануєте використовувати лаванду не тільки як декоративну рослину, але і як пряність, посадіть її біля будинку, краще з південного боку, тоді аромат буде сильнішим. Збирати квітки краще в повному розпуску й сушити в добре провітрюваному притінку.

Підживлення

Лаванда чутлива до підживлення. Навесні під дорослі кущі рекомендують вносити комплексні мінеральні добрива з розрахунку 10-15 г на рослину. На торф’яних і кислих ділянках у яму завжди додають трохи вапна або деревного попелу, щоб підвищити рівень кислотності. Корисним є також регулярне внесення компосту навесні, що забезпечить повітропроникність і поживність ґрунту.

12.09.2019



Рівне-Ракурс №10 від 12.09.2019p. 
На головну сторінку