Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №931 від 19.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Не вірте міфам про зір!

Не вірте міфам про зір!

Офтальмологам по декілька разів на день доводиться зустрічатися з пацієнтами із вадами зору, які мають хибні уявлення щодо перебігу захворювання та необхідності корекції зору. Найбільше дивує, коли батьки не дозволяють дитині користуватись окулярами, «щоб ще більше не погіршувати зір», тим самим прирікаючи своє чадо на небезпеку.

Міф. Звичка мружитися псує зір.

Факт. «Такі дії свідчать лише про те, що вам потрібні окуляри. Це лише спроба звузити зіницю, щоб вона пропускала вужчий пучок світла, – коментує керівник офтальмологічних досліджень у Нью-йоркській клініці ока, доктор Річард Розен (Richard Rosen). – Одночасне прикриття повік покращує фокус зору».

Міф. Читання текстів, надрукованих дрібним шрифтом, або при слабкому світлі псує зір.

Факт. «Казати так означає, що якщо ви фотографуєте при недостатньому освітленні, то ризикуєте зламати свій фотоапарат, – каже Розен. – Аналогія з фотоапаратом також пояснює, чому в темряві зір погіршується. В умовах слабкого освітлення зіниця розширюється, збільшуючи площу зорового імпульсу та розсіюючи його концентрацію». Очі зберігають своє здоров’я, розширюючи зіницю та впускаючи більшу кількість розсіяного світла.

Міф. Із віком зір неминуче погіршується.

Факт. Деяких вікових проблем не уникнути. «Катаракта не є хворобою, – стверджує нью-йоркський оптик Харві Моськот. – Це нормальна вікова зміна, яка нічим не відрізняється від сивіючого волосся». Але катаракти можна позбутися хірургічним шляхом.

Міф. Вживання великої кількості моркви поліпшує зір.

Факт. Дієта важлива для хорошого зору, але це не означає, що вам потрібно постійно їсти моркву. Якщо хочете допомогти своїм очам, потрібно частіше вживати шпинат, броколі, яєчний жовток.

Міф. Тривале використання окулярів ще більше погіршує зір.

Факт. «Використовуючи правильно підібрані окуляри, ви не псуєте свій зір далі та не стаєте залежними від них», – запевняє лікар Ченг. Із віком стан очей погіршується, і той, хто носив окуляри у 40 років, швидше за все, потребуватиме їх ще більше в 50, незалежно від того, чи використовував раніше.

19.09.2019



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2019p. 
На головну сторінку