Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №279 від 15.02.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради жінкам

Ягідка чи Баба Яга?

Ягідка чи Баба Яга?

В Америці та Європі жінки почали масово відмовлятися від гормональної терапії під час менопаузи. Мода ж на постійне вживання гормонів жінками після 50 років виникла в 70-х роках минулого століття, коли з їх допомогою прагнули позбутися припливів, запобігти розвитку остеопорозу (ламкості кісток), знизити ймовірність інфаркту, зберегти молодість, красу і статевий потяг.

Та результати нещодавнього масштабного дослідження, проведені Національним інститутом раку (США), переконливо довели, що вживання гормональних препаратів сприяє розвитку раку грудей та серцево-судинних захворювань. Правда, гормональна терапія дещо знижує ризик розвитку раку прямої кишки і переломів шийки стегна.

На прохання кореспондента поділитися з читачами “Рівне-Ракурсу” своїми думками з приводу застосування гормонів жінками віком за 50, відгукнувся завідувач відділення пухлин молочної залози, голови та шиї Рівненського обласного онкологічного диспансеру Петро ЯКИМЧУК:

- Правильно призначена замісна гормональна терапія не тільки знімає неприємні симптоми, але і сприяє розгладжуванню передчасних зморшок, перешкоджає набиранню зайвої ваги - словом, повертає організм практично до того стану, у якому він був до настання менопаузи. Зрозуміло, що лише заради збереження гарної зовнішності лікар ніколи не призначить гормони. Уся біда в тому, що порушення обміну речовин нерідко спричиняє остеопороз, діабет, гіпертонію, серцево-судинні захворювання - не будеш же їх лікувати кожне окремо! А вчасно призначена ЗГТ здатна за допомогою одного препарату запобігти розвиткові більшості з перерахованих важких хвороб.

Проте, незважаючи на непогані результати, суперечки навколо цього методу сучасної ендокринної терапії не вщухають. Через різні публікації (особливо, в Інтернеті), які стверджують, що гормони - це погано, пацієнтки просять не призначати гормонотерапії. Згоден, що ЗГТ показана далеко не всім. Гормонів не призначають тим жінкам, які мають стенокардію, атеросклероз, або тим, які перенесли інфаркт міокарда. Є пацієнтки, яким ЗГТ призначають у комплексі з терапевтичним лікуванням. Тим більше, що є спеціальна група препаратів, які називаються бісфосфонатами. Вони гальмують ресинтез (розпад) кісткових структур, що призводить до зміцнення кісткової тканини.

При слабко виражених клімактеричних симптомах допомагають різноманітні рослинні екстракти, які складаються з естрогеноподібних речовини - фітоестрогенів.

Але мені невідомі факти, коли гормонотерапія збільшувала б кількість випадків раку молочної залози і серцево-судинних захворювань. Я впевнений, що гормони не провокують розвиток раку молочної залози. Просто при призначенні ЗГТ пацієнтка обов’язково проходить ретельне обстеження, у тому числі й маммографію, за допомогою якої виявляється вже існуюча пухлина.

- Крім усіляких медичних препаратів, що ще порадите жінкам за 50?

- По-перше, активний спосіб життя та позитивні емоції, а що ж іще! Крім того, раціональне харчування натуральними продуктами, а не тими, що пропонує наш дешевий базар з його, наприклад, птицею, вигодуваною преміксами, які містять значну кількість анаболічних речовин.

Для профілактики остеопорозу рекомендую збалансовану дієту з підвищеним вмістом кальцію плюс щоденну зарядку або серйозні заняття спортом. Така фізкультура допомагає збільшити щільність кісток та зменшити ризик захворювання. До того ж, займаючись спортом, жінка стає сильнішою та гнучкішою, а значить, імовірність того, що вона впаде і щось собі зламає, знижується. Та й психологічні вікові проблеми також менше турбуватимуть людину.

ГОРМОНИ - продукти залоз внутрішньої секреції, призначені для контролю за функціонуванням організму. Основними залозами є: щитоподібна, паращитоподібна, гіпофіз, наднирники, підшлункова, яєчники та яєчка. Гормони вносять зміни у функціонування різних органів відповідно до вимог організму.

Гіпофіз є центром загальної координації виділення гормонів. Гормони щитоподібної залози визначають рівень загальних хімічних реакцій в організмі. Наднирники готують організм до стресу, боротьби чи до її уникнення. Статеві гормони, на зразок естрогену, керують функцією відтворення.

15.02.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 15.02.2007p. 
На головну сторінку