Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №936 від 24.10.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Кожному органу – свій вітамін

Кожному органу – свій вітамін

Де шукати, як вживати, де зберігати найпотрібніші природні джерела вітамінів? І скільки їх потрібно організму?

За вікном – календарна осінь. Постійно почуваєшся втомленою, невиспаною, лущиться шкіра, випадає волосся… Якщо тебе це втішить – такі клопоти має чи не кожна друга жінка. Наш організм виснажений і потребує посиленого вітамінного харчування. Як воювати з підступним авітамінозом? Головне правило – не передати куті меду.

Волосся – кальцій, цинк, селен, хром, калій, залізо, магній.

Очі – вітаміни А, В6, В12, Е.

Серце – вітаміни А, В і Е.

Нервова система – вітамін В6 (піридоксин), який допомагає підтримувати емоційний баланс.

Шкіра – вітамін А (сприяє відновленню), Е (зберігає молодість), С (утримує вологу). А ще вітамін С захищає від застуди. Ті, хто заживає цей вітамін, і ті, хто не заживає, слабують однаково часто. Однак хворі, які не гордували аскорбінкою, переносили простуду легше й одужували швидше.

Опорно-руховий апарат – вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), вітамін D.

Додаткове вживання вітаміну D зміцнює кістки.

У дорослих – так. А в дітей надлишок цього вітаміну може завдати шкоди організму й спровокувати ламкість кісток.

Статеві органи – вітамін Е, В6, Омега3, Омега6, Омега9.

Нестача вітаміну Е спричиняє безпліддя. А ще – виснаження м’язової тканини і передчасне старіння шкіри. Вітамін Е захищає від серцевих недуг, нервових розладів, цигаркового диму й забрудненого повітря. На нього багаті злакові пластівці, різні олії, зелені овочі, шоколад і яєчний жовток.

Які кращі – синтетичні чи натуральні?

Ефективні і перші, і другі. Звісно, людині легше проковтнути пігулку. Але якщо маєте час і можливість випити сік лимона, то аскорбінці можна дати спокій. Вітамін С містять і смородина, шипшина, квашена капуста.

Де зберігати?

Найкраще – у темному прохолодному місці. Але не в холодильнику: там конденсується волога, що руйнує вміст препаратів. Головне – вони не мають бути доступними дітям. Надто це стосується препаратів із залізом, яке може зруйнувати дитячу печінку.

Як ліпше заживати?

У невеликих кількостях протягом дня під час їди. Добре запивати водою чи соком – рідина сприяє активнішому засвоєнню.

Джерела вітамінів під час посту

Безумовно, крупи, сухофрукти, квашена капуста, гриби, зелень і цитрусові містять багато кальцію та вітаміну С. Але якщо ви не вживаєте молокопродуктів, може виникнути дефіцит вітамінів D та В12.

Боремося з весняною сухістю шкіри

У пригоді стануть вітаміни А і Е, пантотенова кислота, біотин. Бажано налягати на них упродовж усіх весняних місяців, надто якщо ви на дієті. Для шкіри дуже корисні пивні дріжджі й пророслі зерна пшениці. Ці вітаміни входять до складу багатьох косметичних засобів. Але жоден крем, навіть найдорожчий, не може компенсувати брак цих вітамінів для шкіри.

Смачна альтернатива

Усі вкрай потрібні вітаміни є в трав’яних чаях. Так, у листі кропиви дводомної вітаміну С удвічі більше, ніж у ягодах смородини, а вітаміну А більше, ніж у моркві та обліписі. На вітамін С багатий чистотіл, череда, цвіт липи, листя мати-й-мачухи, березові бруньки, звіробій. Бета-каротин міститься у м’яті перцевій, календулі, ромашці аптечній, траві та цвіті мати-й-мачухи.

Щоб зберегти максимальну кількість вітамінів, овочі ліпше готувати в мікрохвильовій печі.

Найкраще все ж таки на паровій бані. А салати зі свіжих овочів корисніше заправляти лимонним соком, розсолом квашеної капусти або олією. І в жодному разі не додавати оцту.

Торік українці придбали вітамінів на $ 100 мільйонів. Це на 14 відсотків більше, аніж 2006 року. Найбільший попит мали вітаміни західних виробників – 55?%. Українська вітамінка на другому місці – 33?%

Де шукати?

Вітамін А міститься в рибі, морепродуктах, печінці, абрикосах. Забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, поліпшує зір, опірність організму загалом.

Вітамін B1 – у рисі, овочах, птиці. Зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує травлення.

Вітамін B2 – у молоці, яйцях, капусті броколі. Зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на нервову систему.

Вітамін РР – у хлібі з борошна грубого помелу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах. Регулює кровообіг і рівень холестерину.

Вітамін В6 – у яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Добре впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення.

Вітамін В5 (пантотенова кислота) – у квасолі, цвітній капусті, яєчних жовтках, м’ясі. Позитивно впливає на нервову систему, роботу кишечника.

Вітамін B12 – у м’ясі, сирі, продуктах моря, сприяє кровотворенню, стимулює ріст, сприятливо впливає на нервову систему.

Фолієва кислота – у савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку. Потрібна для росту і кровотворення.

Вітамін Н (біотин) – у яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах. Впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.

Вітамін С – у шипшині, солодкому перці, смородині, обліписі. Корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.

Вітамін D – у печінці риб, ікрі, яйцях. Зміцнює кістки і зуби.

Вітамін Е – у горіхах та оліях. Захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих й ендокринних залоз, сповільнює старіння.

Вітамін К – у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті. Регулює згортання крові.

Скільки білків людині треба на щодень

Тваринні білки, що містяться у м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах, взаємозамінні, тобто один продукт можна замінити іншим. 200 г м’яса за вмістом білка еквівалентні 200 г риби, або 6 яйцям, або 300 г сиру, або 1,2 л молока. Усі ці продукти містять 35–40 г тваринного білка (денна норма для дорослої людини, яка виконує легку фізичну роботу, – 47 г). Бажано «виконувати» цю норму щодня.

24.10.2019



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2019p. 
На головну сторінку