Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №936 від 24.10.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Районів стане чотири

Районів стане чотири

Всім нам потрібна влада. Особливо, якщо це влада місцева, до якої час від часу звертається більшість громадян. І ще бажано, щоб ця сама місцева влада не була дуже численна, тобто дорога для нас, платників податків…

Нову модель адміністративно-територіального устрою Рівненщини пропонують експерти Центру політико-правових реформ. Замість 16 районів радять створити чотири. Експерти відвідують регіони, аби почути пропозиції нового районного поділу безпосередньо на місцях.

Візити до областей з метою обговорення децентралізації здійснюються в рамках проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України» та завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.

«Міністерство розвитку громад та територій України розробило певну методику субрегіонального поділу. У документі розроблені моделі адміністративно-територіального устрою. Проте, не можна так математично підходити до укрупнення районів, адже є певні регіональні особливості. Тож, ми спілкуємося з експертами на місцях, аби отримати зворотній зв’язок стосовно удосконалення адмінустрою», – розповів регіональний координатор проєкту Орест Микита.

Загалом Міністерство запропонувало скоротити мережу районів в області до трьох – Дубенського, Рівненського та Сарненського.

Втім, як зазначив науковець Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Петро Жук, є ризик, що така модель призведе до надмірного укрупнення районів.

«У проєктованому Сарненському районі значна кількість населених пунктів буде надмірно відділеною від його центру. Тому, на наш погляд, необхідно виокремити ще один район – четвертий. Це Дубровицький. Сюди увійдуть Зарічненський, Володимирецький, Дубровицький райони та місто Вараш. Такий варіант згладить надмірне укрупнення, що передбачене методикою Міністерства», – пояснив Петро Жук.

З такою думкою абсолютно погоджується директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. Зараз в області створено 46 громад. За пропозиціями Міністерства на Рівненщині має бути 38 ОТГ. Таким чином, вже є певні розбіжності. Саме тому важливо завершити реформу на базовому рівні – громад. А нові райони формувати по межах уже сформованих ОТГ.

З усіх реформ, які за останні майже три десятиріччя переживала Україна, поки що лише територіальна реформа, а саме створення об?єднаних територіальних громад є найбільш успішною. Хоча і вона проходить важко. Створення великих районів є її логічним продовженням. Однак, наразі не до кінця зрозуміло, коли ж реально запрацюють нові три, або чотири великі райони, і чи встигнуть провести цю реформу до найближчих місцевих виборів. Якщо встигнуть, то ми будемо мати у вигляді нових районних рад і їх голів нову силу, яка зможе суттєво вплинути розвиток ситуації в області. Якщо ж ні, то тоді постане питання, про позачергові вибори до нових районних рад вже після чергових (або позачергових) місцевих виборів, які пройдуть в 2020 році.

24.10.2019Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2019p. 
На головну сторінку