Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №937 від 31.10.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Продукти, які захищають від грипу

Продукти, які захищають від грипу

Гарбуз Гарбуз називають скарбницею вітамінів, і недарма. У ньому міститься велика кількість вітаміну D, який рекомендують вживати разом з аскорбіновою кислотою для профілактики різних застудних захворювань. Він допомагає тримати в тонусі серце і зміцнює нервову систему. Також у гарбузі багато вітамінів групи В, які підвищують функції імунної системи та збільшують кількість енергії. У м’якоті гарбуза також міститься вітамін С, який допомагає позбутися авітамінозу, зміцнити імунітет та слугує чудовим антиоксидантом. Існує безліч страв із гарбуза, але найчастіше його вживають у запеченому вигляді.

Кисломолочні продукти

Вживаючи кисломолочні продукти, сприяємо злагодженій роботі кишечника і тим самим зміцнюємо імунітет. Можна обрати, що вам краще до смаку. Це може бути як звичайний кефір так і йогурт. Якщо у вас є йогуртниця чи мультиварка, то краще приготувати справжній йогурт вдома. Так можна отримати корисний продукт з більшим вмістом вітамінів.

Ягоди і фрукти

Фрукти та ягоди містять багато мінеральних солей, вітамінів і клітковину. Вони покращують травлення і, завдяки вмісту дубильних речовин, володіють протизапальною функцією. Найкраще обирати фрукти, в яких міститься багато вітаміну С: апельсини, грейпфрути, лимони, мандарини, ківі. Зокрема в ківі міститься більше вітаміну С ніж у лимоні. Корисно вживати яблука, їх можна запекти з сиром і додати меду. Не нехтуйте також замороженими ягодами – цей спосіб зберігання найкраще зберігає корисні властивості.

Капуста

Різновидність капусти не закінчується на білокачанній, існує ще й брюссельська, савойська, броколі та інші. На вигляд вони різні, але їх об’єднує велика кількість вітамінів, яка знаходиться у кожному виді. Капуста славиться вмістом вітаміну С, фосфором, калієм, клітковиною і великою кількістю біологічно-активних речовин. Це все допомагає імунітету встояти перед грипом та застудними захворюваннями.

Чорний шоколад

Шоколад, особливо чорний, містить вітаміни A, B (В1, В2, РР), C, D, E, F, багато антиоксидантів, фосфор, кальцій та магній. Це чудовий антидепресант, який зміцнює не лише нервову систему, а й кістки. Шоколад уповільнює процес руйнування колагенових волокон і покращує обмін речовин. Рекомендують вживати по 30 грамів шоколаду на день, щоб корисні речовини, які містяться в ньому, добре засвоювались.

Часник та цибуля

Часник та цибулю у народі називають природними антибіотиками. Вони містять різні мікроелементи, корисні для нашого організму, ефірні олії, цукри, фітонциди та полісахариди. Аліцин, який міститься в часнику, запобігає розвитку ускладнень після грипу та застуди. Він зміцнює імунітет, розріджує кров, поліпшує кровообіг, захищає від інсультів та інфарктів, стимулює роботу кишечника. Великий вміст ефірних олій та аліцину звільняє клітини від вільних радикалів. Це один з небагатьох продуктів, у якому при термічній обробці корисні властивості не втрачаються. Тож не обов’язково їсти сирий часник, його можна використовувати в якості спеції для різноманітних страв.

Зелений чай

Зелений чай багатий на вітаміни C, P, B, K, PP. Також містить різні мікроелементи, фтор, цинк, йод, мідь і марганець. Стимулює вироблення Т-лімфоцитів, які підвищують імунітет. Зелений чай запобігає виникненню ракових захворювань. Він являється чудовим антиоксидантом, який запобігає виникненню хронічних захворювань, має бактерицидну дію та підвищує імунітет. Його вживають не лише при застудних захворюваннях та грипі, а й при дисбактеріозі та харчових отруєннях.

Імбир

Імбир багатий на мікро- і макроелементи такі як натрій, цинк, калій, залізо, солі магнію, фосфору, кальцію. Імбир містить вітаміни А, С, В1, В2 і такі незамінні для людського організму амінокислоти: треонін, триптофан, метіонін. Корінь імбиру – це потужний антиоксидант, який володіє чудовим тонізуючим ефектом. Він допоможе швидше стати на ноги після тривалої застуди. Імбир за своєю дією схожий на часник але з великою перевагою – не має неприємного запаху, а навпаки – чудовий аромат. Якщо ввести в свій раціон чай з імбиром, можна забути, що таке застуда чи грип.

Мед

Мед – смачний комплекс вітамінів і мінералів. У ньому міститься глюкоза, фруктоза, залізо, йод, магній, калій, кальцій та інші корисні елементи для нашого організму. Має імунно-стимулюючу властивість. Достатньо лише однієї ложечки меду на день, щоб організм був стійкий до грипу та інших вірусів. Найкраще поєднувати його з сухофруктами та горіхами. На добу дорослій людині варто з’їдати не більше 100 грамів меду, розділивши цей об’єм на декілька порцій. Рекомендовано вранці, за 30 хвилин до їжі випити 100 грамів теплої води з розчиненою в ній чайною ложечкою меду.

Шипшина

У шипшині найбільше вітаміну С – навіть більше ніж у лимоні та ківі. Аскорбінова кислота здатна зберігатись навіть у висушених ягодах. Тому дуже корисно вживати чай з шипшиною, який допоможе вберегти від грипу та інших застудних захворювань. Отже, не полінуйтесь влітку заготовити цих червоних цілющих ягід.

31.10.2019



Рівне-Ракурс №10 від 31.10.2019p. 
На головну сторінку