Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №939 від 14.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Коригування» лічильників газу – задоволення недешеве…

«Коригування» лічильників газу – задоволення недешеве…

У 2019 році фахівці акціонерного товариства „Рівнегаз”виявили123 випадки пошкоджень лічильників газу. Втручання у роботу лічильника обліку абоненти здійснюють з метою зниження показників спожитого газу.

Сума відшкодування, нарахована за пошкодження лічильників газу, становить понад 464 тисяч гривень – таку інформацію днями оприлюднила прес-служба АТ «Рівнегаз». Про те, як йде боротьба із споживачами «блакитного палива», які не хочуть чесно платити за використанні кубометри газу, автор попросив розповісти комерційного директора АТ «Рівнегаз» Віктора Осницького.

– Чому споживачі газу втручаються в роботу лічильників?

– Деякі з цікавості, хочуть зрозуміти як працюють лічильники. Однак, основна маса порушників просто хочуть зекономити на розрахунках за спожитий газ.

– Наскільки це є масовим явищем?

– Хочу сказати, що абсолютна більшість наших абонентів, а наше підприємство їх має не мало – 260 тисяч побутових споживачів природного газу, чесно платять за використаний газ. Однак є і такі, які дійсно пробують різними шляхами зменшити показники лічильників. Ми боремось з такими громадянами.

– Можна більш детально про те, як відбувається виявлення порушників, і що їм за це «світить»?

– Згідно з діючим Кодексом розподільчих систем наші фахівці досліджують лічильники. Щороку ми перевіряємо близько тридцяти тисяч лічильників газу. Якщо фахівці виявляють факт втручання в їх роботу, то згідно з цим Кодексом складається акт, сам лічильник демонтується та відправляється на експертизу. Після її проведення скликається комісія, вона проходить кожен четвер і, в присутності абонента, в лічильнику якого виявлено втручання в роботу, складається акт і виставляється рахунок. Хочу зауважити, що суми штрафу та оплати послуг по дослідженню лічильника доволі не малі і складають від півтори тисячі гривень до ста тисяч. Тому перед тим, як пробувати «заощаджувати» таким чином, варто подумати, чи взагалі варто це робити.

– Який відсоток сьогодні втручання в роботу лічильників на Вашому підприємстві і в цілому по галузі?

– На нашому підприємстві це приблизно 1?%. Це не багато і я хочу подякувати відповідальним абонентам «Рівнегазу». Що ж стосується інших облгазів, то у них відсоток незаконних втручань у роботу лічильників значно вищий і як правило становить п?ять – сім відсотків. Треба відзначити, що на нашому підприємстві боротьба з незаконним втручанням в роботу лічильників газу ведеться з 1999 року. Коли ми тільки починали її, то вкожному десятому перевіреному лічильнику фіксувалось незаконне втручання.

Записав Володимир Конєв

14.11.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2019p. 
На головну сторінку