Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №943 від 12.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Віталій Ундір: «Найбільш ефективною системою виборів до обласних рад є «мажоритарка»

Віталій Ундір: «Найбільш ефективною системою виборів до обласних рад є «мажоритарка»

- Як Ви бачите роль органів місцевого самоврядування в системі державної влади України?

- Однозначно, сьогодні органи місцевого самоврядування перебирають ініціативу у вертикалі виконавчої влади. Чому це буде дійсно потужний гравець у політичному відношенні? Тому що це буде поєднання реальних, а не фейкових повноважень. Я говорю про те, що сьогодні голови ОТГ разом з депутатами відповідних рад зможуть розпоряджатися землею, будуть зацікавленні у створенні нових робочих місць, отримають додаткові кошти. Тобто, буде досить широко збільшено коло відповідного ресурсу. Разом з цим, нові об’єднанні територіальні громади будуть володіти потужним фінансовим ресурсом, а це теж надзвичайно важливо. Адже всі ми добре розуміємо, що без достатнього фінансового забезпечення зробити будь-яку справу вкрай складно. Нові ж об’єднанні територіальні громади будуть мати цей фінансовий ресурс, але їхня ефективність ще й буде залежати від того, на скільки потужно вони будуть формувати свій бюджет. Вони будуть розуміти, що кожне нове робоче місце даватиме додаткові надходження для вирішення соціальних проблем регіону.

- Наскільки змінилась Рівненська обласна рада за 4 роки роботи нинішньої каденції?

- Цікаве питання. Мабуть, трохи не коректне, адже мені, як діючому депутату, оцінювати цю раду складно, але все-таки я, можливо, критично деякі моменти скажу. Мені не подобається цей склад обласної ради, але не через особистості, які є в її складі, а через те, що вважаю - що та виборча система, яка була – вона нерепрезентативна, і вона не чітко дала відповіді на те, яких людей хотіли б бачити в обласній раді саме виборці. Поясню чому. Тому що є ряд округів, де переможці місцевих виборів на цих округах, на жаль, не стали депутатами обласної ради, а в інших округах «позаходили», як і переможці, так і другі, треті, а іноді навіть і четверті номери, відповідно, які не користувалися 100?% підтримкою на тому чи іншому виборчому окрузі. А деякі округи взагалі не мають представництва в обласній раді. Приклад цьому місто Рівне. Вважаю, що для органів місцевого самоврядування, зокрема для Рівненської обласної ради, найефективнішою була б «чиста» мажоритарка, де по кожному округу переможець мав би можливість бути обраним і, відповідно, нести повну відповідальність за діяльність на тому чи іншому територіальному сегменті в Рівненській області.

- Пане Віталію, Ви вже не працюєте на державній службі. Чим займаєтесь зараз?

- П?ять років тому я захистив кандидатську роботу з державного управління і тоді не думав, що вибрав настільки актуальну тему – взаємовідносини місцевих органів виконавчої влади з об’єднаннями громадян. Тема точно не втратила своєї гостроти сьогодні. А думаю, ще й стала більше актуальною у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою. І ви знаєте, напевне, ніколи в житті, працюючи на посаді першого заступника голови обласної державної адміністрації, не зміг би цього написати, не зміг би продовжити розвиток своєї теми і тут, дякую Богу за те, що сьогодні маю більше для цього часу, тому що не повірю ніколи, що державний службовець такого рівня, будучи на посаді, може осилити написання такої роботи.

Сьогодні у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при президентові України вже затверджена тема моєї докторської роботи. Вона переплітається з кандидатською. Маю надію, що мені вдасться розкрити більш детальніше всі аспекти обраної теми, адже маю серйозний досвід роботи і буду задоволений, якщо результат мого напрацювання допоможе налагодити досить складні відносини, які сьогодні відбуваються між органами державної влади та громадянським суспільством.

Разом з тим, не залишаю активно працювати як депутат обласної ради. Є багато ініціатив, які сьогодні підтримую безпосередньо в себе на окрузі. Зокрема, з останнього реалізованого – це змагання «Математика без кордонів», 2019. Це захід, участь в якому взяли старшокласники з Острожчини, Пінщини (Республіка Білорусь), Сандомирського повіту (Республіка Польща). Надзвичайно потужні діти, які освоїли ази цариці наук. Сподіваюся, що такий конкурс стане традиційним. Маю бажання долучити до таких заходів дітей з сусідніх з Острозьким - Гощанського, Рівненського, Корецького районів. Це дало б можливість готувати висококласних фахівців, бо математика дійсно потрібна у будь-якій галузі.

Крім того, як і раніше, постійно проводжу прийом громадян. Завжди відкритий для спілкування, радо підтримую ідеї своїх земляків. Адже розумію, що разом ми можемо більше і краще.

Записав Володимир Конєв

12.12.2019



Рівне-Ракурс №10 від 12.12.2019p. 
На головну сторінку