Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №944 від 19.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

9 причин запаморочення і непритомності: коли бити тривогу

9 причин запаморочення і непритомності: коли бити тривогу

Якими б не були обставини, втрата свідомості завжди є результатом короткострокового зменшення припливу крові до мозку, пояснює професор кардіології при Нью-Йоркському університеті Лоренс Філіпс: «Причиною тому є падіння кров’яного тиску і зниження швидкості пульсу. Більшість передумов до цього цілком звичайні і безпечні, але іноді вам може знадобитися більш детальний медичний огляд».

Ви зневоднені

Є люди, які по натурі схильні до запаморочень у спеку або при надмірному потовиділенні. «Таке часто трапляється влітку, особливо в закритих задушливих приміщеннях, – говорить доктор Тируганасамбандамурті. – Підвищена температура впливає на нервову систему таким чином, що тиск падає». Якщо ви відчуваєте слабкість і запаморочення від зневоднення і спеки, ляжте, щоб швидше забезпечити серце і мозок кров’ю. Полегшення має настати досить скоро.

Ви різко здивувалися або злякалися

Ви заходите в кімнату, і раптом з усіх кутів вискакують ваші друзі з несподіваним привітанням з ювілеєм. Нервова система може «перегрітися» у схожих ситуаціях і різко знизити кров’яний тиск, викликавши запаморочення. Свідомість звичайно випливає з попередженнями у вигляді «позеленіння» шкіри обличчя і появи нудоти.

Ви різко встали

Запаморочення і потемніння в очах при швидкому вставанні навіть має свій науковий термін – ортостатична гіпотензія, при якій тиск різко падає, що призводить до запаморочення. У більшості випадків побоюватися нічого, але якщо це відбувається постійно або погіршується через кілька хвилин, варто записатися до лікаря.

У вас порушений ритм серцебиття

На відміну від «сповільненої» непритомності при раптовому здивуванні, як описано вище, непритомність, пов’язана з порушенням пульсу настає раптово і без попередження запаморочення. Нерегулярне серцебиття – аритмія – означає, що ваше серце скорочується то швидше, то повільніше, що може порушити надходження крові до мозку, говорить доктор Філіпс. Раптова непритомність без попереджувальних симптомів – привід занепокоїтися, вважає професор клінічної медицини при Університеті Каліфорнії Меліса Буроу-Пеня: «Людина може бути в процесі розмови і раптово втратити свідомість з провалом у пам’яті про те, що сталося». Така подія – привід звернутися за невідкладною допомогою: абнормальне серцебиття підвищує ризик раптової зупинки серця.

У вашому серці погано працює клапан

Зазвичай, це вроджене порушення, говорить доктор Буроу-Пенья, і частіше спостерігається у молодих людей. Порушення роботи клапанів серця може привести до перекриття руху крові і, як наслідок, запаморочення, особливо при фізичних навантаженнях.

Це побічний ефект ваших ліків

Деякі ліки, наприклад, знеболюючі і деякі препарати проти тривожності, можуть викликати запаморочення, говорить доктор Буроу-Пеня, можливо, через прямий вплив на мозок або через сповільнення серцебиття, що може призвести до цих симптомів. «Іноді пацієнти скаржаться на нез’ясовне запаморочення, говорить доктор Філіпс, – і виявляється, що це один з рідкісних побічних ефектів їх ліків».

Також є невеликий шанс того, що у вас є алергія на прийняті ліки. У рідкісних випадках пацієнти відчувають анафілактичну реакцію на препарат і, як наслідок, запаморочення і навіть непритомність. «У цьому випадку причиною реакції є імунна система, що змушує кровоносні судини стискатися».

У вас може бути інсульт

Якщо ви відчуваєте запаморочення одночасно з м’язовою слабкістю, ускладненим мовленням чи онімінням/поколюванням в кінцівках – будьте пильні, говорить доктор Філіпс. Це симптоми інсульту, необхідно негайно викликати невідкладну допомогу. Зменшення надходження крові в мозок може бути викликано тромбом і здатне призвести до ішемічної атаки.

Ви пропустили обід

І тепер голодні. Низький рівень цукру в крові може викликати запаморочення, позбавивши мозок необхідного «палива» – глюкози. Ймовірно, що ваше серце і тиск тут ні при чому, а поправити ситуацію можна простим перекусом. Якщо ж ви страждаєте від діабету і приймаєте відповідні ліки для зниження цукру в крові, запаморочення може вказувати на небезпечний, дуже низький рівень, що загрожує вам конвульсіями і непритомністю.

У вас грип

У цей період запамороченням вам загрожують одночасно і зневоднення, і низький рівень цукру. Навіть якщо в стані грипу вам не хочеться їсти і пити, робити це потрібно, щоб уникнути таких неприємних симптомів, говорить доктор Буроу-Пеня.

19.12.2019



Рівне-Ракурс №10 від 19.12.2019p. 
На головну сторінку