Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №944 від 23.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати квартиру в новобудові?

Як вибрати квартиру в новобудові?

Придбання квартири - хвилююча і приємна подія. Коли квартира купується в новому будинку, не слід піддаватися емоціям. Перш ніж стати власником квартири, її треба вибрати, не забувши врахувати ряд деталей.

Про Забудови в деталях найрозумнішим рішенням буде звернутися до юристів на сайті https://www.building-details.kiev.ua і спокій вам гарантований.

Документи на об'єкт нерухомості

Ще до того, як ви приступите до розгляду договору купівлі-продажу, в обов'язковому порядку слід ознайомитися з документацією на об'єкт, що цікавить нерухомості, включаючи:

- дозвіл на будівництво;

- технічне обгрунтування будівництва (проект будинку або аналогічного житлового об'єкта);

- висновок держекспертизи по проектної документації;

- безпосередньо сам проект з усіма змінами і доповненнями;

- документи, що засвідчують юридичне право Забудовника на земельну ділянку.

Крім перерахованого вище, Забудовник зобов'язаний у відкритому доступі (включаючи ЗМІ та мережу Інтернет) розміщувати "проектну декларацію", тобто вичерпні відомості про себе та споруджуваному об'єкті.

Тип новобудови

Існує велика різноманітність споруджуваних будинків. Найбільш поширені типи: панельні, монолітно-цегляні, конструкції, виконані тільки з цегли (правда, такі зустрічаються все рідше). Для кожного типу існують характерні плюси і мінуси. Наприклад, монолітні будинки мають великими кімнатами правильної форми (що обумовлено самою конструкцією залізобетонних плит). Але мала товщина стін (в порівнянні з цегляною або монолітно-цегляної конструкцією) робить квартиру в монолітному будинку більш гучною. Для цегляних будинків характерні проблеми зі свердлінням стін (через товстого шару штукатурки і проміжків між цеглинами). Хоча це більшою мірою відноситься до зовнішніх стін.

Важливий критерій кількість квартир на поверсі. Чим їх менше, тим краще. Однак такі варіанти коштують набагато дорожче, або розташовані на останніх поверхах. Хоча для "багатосекційних" будинків (по типу "пірамідки, коли будинок має кілька блоків різної висоти) це може бути дуже вигідним поєднанням.

Слід враховувати загальну поверховість будинку і розмір прибудинкової території. Якщо у багатоповерхівки, "увіткненою" посеред маленького двору, ні підземного паркінгу, мешканцям, швидше за все, доведеться залишати машини дуже далеко від дому!

Інфраструктура

Поряд з ціною квартири, інфраструктура новобудови головним критерієм "за" або "проти "покупки. Для нового будинку велике значення має" зовнішня "інфраструктура наявність поблизу шкіл, магазинів, поліклінік, зупинок транспорту, парків, культурних закладів тощо. Якщо новобудова розташовується в старих, добре обжитих районах, то проблем з такими об'єктами не виникає Однак для нових районів (або навіть споруджуваних кварталів) може пройти чимало часу, перш ніж школи, дитячі садки та інші необхідні елементи інфраструктури вступлять в дію. Не зайве буде уточнити у Забудовника чи планується буді у таких об'єктів в принципі?

Важлива частина "внутрішньої" інфраструктури будинку кількість (і фактичну наявність) паркувальних місць. Навіть при відсутності власної машини слід вибирати новобудови з хоча б одним паркувальним місцем, покладеним на квартиру.

Кількість ліфтів та їх гучність також мають першорядне значення. Не слід думати, що ліфти, які гупають в під'їзді, пішли в минуле. Часто забудовники економлять на ліфтовому обладнанні, замовляючи застарілі моделі у недобросовісних постачальників.

Площа загальнобудинкових приміщень (міжповерхових майданчиків, сходів та ін.) Теж значно впливає на комфорт користування будинком. Слід оцінити наявність сміттєпроводів, під'їзної освітлення, домофонів, сигналізації, приміщення для охорони (консьєржа) і т.п. Перші поверхи сучасних будинків традиційно надаються для різних магазинів, контор та інших побутових об'єктів. Все це важливим елементом внутрішньої інфраструктури, яким потрібно віддавати перевагу.

Наведені вище критерії дають уявлення про базові моменти вибору квартири в новобудові. Але навіть коли всі нюанси враховані, слід пам'ятати: вибір квартири, її покупка і проживання далеко не рівнозначні процеси!

Щоб не шкодувати про зроблений вибір, краще витратити значні зусилля на першому етапі. Тоді в інших процесах вас буде підтримувати потужний стимул реалізувати задуманий варіант в повній згоді з вашими бажаннями!

23.12.2019



Рівне-Ракурс №10 від 23.12.2019p. 
На головну сторінку