Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №945 від 26.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Рік, що підклав нам свиню…

Рік, що підклав нам свиню…

Завершується 2019 рік. Яким він був для країни й усіх нас? Саме час спробувати дати відповідь на це питання.

Отже, в нинішньому році ми всі на трьох виборах (двічі ми голосували на президентських виборах і один раз - на парламентських) повністю перезавантажили центральну владу в країні. Добре це, чи погано – покаже наступний рік, але до влади в Україні прийшли люди, які ніколи в цій владі не були.

Подібного феномену наша країна не знала ніколи. Навіть на початку дев’яностих років минулого сторіччя Україною керували політики, які мали досвід роботи в органах державної влади і пройшли всі щабелі чиновницької вертикалі (Кучма, Кравчук). В нинішньому році впевнену перемогу на президентських виборах здобув Володимир Зеленський, який ніколи не займав жодної посади в державних органах і не був навіть депутатом Верховної Ради. Можна було б говорити про «феномен Зеленського», якби такий результат не був прогнозований ще кілька років тому. Правляча еліта нашої держави настільки скомпрометувала себе за останні десятиріччя, що в суспільстві виник попит на «неофітів» у владних коридорах. Тому, тріумф нинішнього президента – це «заслуга попередників». Однак, головна проблема центральної влади в нашій країні – це наявність потужних політико-промислових груп, які, ворогуючи між собою, створюють дуже складну ситуацію для президента, уряду і парламенту.

Знайти прийнятні рішення в політиці й, особливо, в економіці за таких умов дуже складно, якщо взагалі можливо. Останні півроку протиріччя між новою владою і «старими» групами впливу потроху почали проявлятися, і сьогодні ситуація з державним управлінням виглядає як ніколи заплутаною. Фактично, ми маємо конфлікт, і схоже жодна із сторін не розуміє як його вирішити, адже занадто різні у всіх інтереси.

На жаль, схема простих рішень не спрацювала ані в економіці, ані в політиці. В економіці не відбулось два головних очікування суспільства – реальне зменшення комунальних тарифів і зростання реальних доходів населення. В політиці головним розчаруванням нинішнього року є продовження війни на Сході. Хоча винні в такому результаті ми усі, тому що надмірні, нічим не підкріпленні очікування суспільства, є ілюзією, в яку повірили мільйони. На жаль, ми так і не навчились реально дивитись на стан справ в нашій країні й розуміти, що без реального зростання економіки рівень життя не буде зростати, кого б ми не обрали президентом, або депутатом Верховної Ради.

Так само і з тарифами. Мало змінити владу, потрібно будувати нові енергоблоки на атомних електростанціях і добувати більше дешевого газу, і тоді можна буде говорити про кардинальне зменшення тарифів.

Ще одним дуже неприємним сигналом для суспільства стало грудневе блокування виплат з усіх «незахищених» бюджетних платежів. Фактично, це означає, що дефіцит бюджету, який усі роки незалежності був головним болем урядів, вийшов з-під контролю, і грошей вистачає лише на зарплати та соціальні виплати. Такого в нас не було вже багато років, і наслідки подібних дій нинішнього уряду будуть давати про себе знати ще довго.

Отже, змінивши всю центральну владу в 2019 році, ми не змогли зробити головного – змінити правил гри в політиці, а саме головне – в економіці. Нині діюча система в останній не стимулює розвиток реального сектору і не сприяє приходу до нас великих інвесторів, а це означає, що не буде стрімкого розвитку економіки. Так що рік свині таки підклав нам «свиню».

26.12.2019Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 26.12.2019p. 
На головну сторінку