Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №946 від 09.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Оригінальні способи використання лимона

Оригінальні способи використання лимона

Кажуть, якщо життя підкинуло вам лимон, треба зробити з нього лимонад. Або будь-що інше. Лимон, виявляється, річ суперуніверсальна.

Лимонний сік містить близько 5–6?% лимонної кислоти і рівень pH між 2 і 3. Це робить його ідеальним помічником у домі.

Видалення масних плям. Якщо ваша кухня стала жертвою пасерування і забризкана олією, спробуйте використовувати для чищення половинки лимона, перш ніж вдаватися до допомоги токсичних засобів. Насипте трохи солі (для абразії) на половинку лимона і потріть нею засмальцьовану пляму, потім протріть ганчіркою.

Чищення чайника або кавоварки. Для видалення накипу, що утворився у чайнику, наповніть його водою, додайте жменю дрібно порізаної лимонної цедри і поставте на вогонь. Після закипання дайте чайнику постояти годину, вилийте рідину і добре промийте чайник. Для очищення кавоварки необхідно покласти в неї лід, сіль і лимонну цедру, гарненько потрясти все це хвилину чи дві, витрусити і промити кавоварку.

Чищення мікрохвильовки. Додайте лимонної цедри в посуд для мікрохвильовки, наполовину заповнений водою. Увімкніть піч на повну потужність на 5 хв, дозвольте воді закипіти, а пару сконденсуватися на стінках мікрохвильовки. Потім просто вийміть посуд і витріть бруд вологою ганчіркою.

Освіжувач і зволожувач повітря. Якщо взимку повітря у вашому житлі висушене опаленням, на допомогу прийде лимон. Наповніть посуд водою, покладіть у воду лимонну цедру і поставте на плиту. Після закипання зробіть вогонь мінімальним і залиште так на деякий час. Повітря зволожиться і наповниться свіжим ароматом.

Ароматизатор. Шкірку лимона можна дрібно натерти, і вона збереже весь аромат лимона. Використовувати її можна у свіжому, засушеному або замороженому вигляді. Легше терти шкірку, коли вона ще на лимоні (перед тим, як видавлювати сік). Щоб висушити шкірку, розсипте її тонким шаром на рушник і залиште до повного висихання, потім пересипте в банку. Використовувати можна в салатах, маринадах, випічці і т. д.

Декор. Смужки лимонної кірки, які при засушуванні скручуються в джгутики, мають гарний вигляд у коктейлях. Зробити їх краще ножем для чищення овочів. Зробіть джгутики з лимонної шкірки і висушіть їх зовнішньою стороною вниз на тарілці протягом 3–4 днів. Подрібніть їх до стану борошна. Використовуйте як екстракт у кулінарних рецептах.

Лимонний цукор. Ви можете додати в цукор готовий лимонний екстракт або покласти в банку з цукром.

Освітлення пігментних плям. Покладіть маленький шматочок лимонної цедри на пляму і залиште на годину.

Пом’якшення сухих ліктів. Використовуйте половинку лимона, посипану харчовою содою. Просто опустіть лікоть у лимон і покрутіть ним кілька хвилин, ніби збираєтеся видавити з нього сік. Потім промийте лікті і витріть насухо.

Виготовлення цукрового скрабу. Змішайте половину ложки цукру з лимонною цедрою і оливковою олією до отримання консистенції сметани. Змочіть шкіру тіла під душем, вимкніть воду і масажними рухами нанесіть суміш на шкіру, потім змийте.

09.01.2020



Рівне-Ракурс №10 від 09.01.2020p. 
На головну сторінку