Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №946 від 09.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Щурячий» рік

«Щурячий» рік

Традиційно більшість з нас вірить у прикмети, особливо, якщо вони не наші. Логічно пояснити цей феномен неможливо, але він є...

Ще складніше пояснити, чому ми святкуємо рік Щура ще до того, як він почався за східним календарем. Однак святкуємо ж, хоча і Різдво, і Новий рік ми теж відзначаємо двічі й нічого.

Якщо вже серйозно, то новий 2020 рік обіцяє бути складним. Спробуємо зрозуміти ті виклики, які готує для нас рік новий.

По-перше, це проблеми бюджетні. Фактично всі роки незалежності наша країна жила в борг. Тобто, витрачала бюджет більше, ніж збирала. «Бюджетну дірку» гасили по-різному. В перші роки незалежності продавали державну власність, а її було на початку дев?яностих ну дуже багато. Потім, коли розпродали основні ліквідні активи, почали брати в борг за кордоном, в першу чергу у МВФ та інших міжнародних фінансових установ. Брали, брали і ще раз брали.

Минулий рік показав, що той самий МВФ давати гроші вже не хоче, і його в цьому можна зрозуміти, тому що фактично ніхто і ніколи толком кредитні гроші в реальний сектор не інвестував. Таким чином міжнародним банкірам незрозуміло, як держава збирається повертати мільярди доларів. Тому вони ставлять зрозумілі для них і неприйнятні для нас умови – зробіть бюджет профіцитним, і тоді ми вам дамо наступний транш. А як бюджет можна зробити профіцитним, в умовах стабільно падаючого обсягу промислового виробництва? Тільки за рахунок збільшення податків і зменшення витрат того самого бюджету. Ні перше, ні друге в нинішніх українських реаліях зробити нереально. Отже, дефіцит державного бюджету точно буде «головним болем» влади і народу. При цьому «простір для маневру» у влади дуже незначний.

Другою важливою проблемою в 2020 році стане наша багатостраждальна комуналка, а точніше - борги споживачів за ці самі послуги. Не секрет, що за нинішніми тарифами платити більшості споживачів фактично немає з чого. В минулу «п?ятирічку» якось рятували населення субсидії, але схоже на початку нового владного циклу можливості держави компенсовувати вартість комунальних послуг завершились, і принаймні більшості домогосподарств доведеться платити за комунальні блага «по повній». Це невесела перспектива, бо суттєвого зростання доходів населення на тлі бюджетної кризи в рік Щура чекати не варто, а комунальні підприємства знаходяться в настільки складному фінансовому становищі, що самостійно суттєво знизити тарифи не в змозі.

Третя проблема плавно витікає з перших двох. Падіння реального сектору економіки, і неможливість держави забезпечити громадян новими робочими місцями з нормальною зарплатнею «як у сусідів». Та захмарні комунальні витрати фактично «виштовхують» мільйони українців на заробітки до тих самих «сусідів», які наших громадян люблять і готові приймати та забезпечувати роботою й все частіше стимулюють до повноцінної еміграції. Ситуація ця не нова, але чим далі вона відбувається, тим більше шкодить економіці України, тому що населення невпинно старіє, і для того, щоб виплачувати навіть мізерні пенсії доводиться все більше залазити до «бюджетної кишені», а вона - дефіцитна. На жаль, поки що виходу з цього замкненого кола не видно і щось не схоже, що наша влада знає, як «вже завтра» досягнути нормального рівня життя населення при помірних податках та комунальних тарифах. Хоча, може в цьому їм таки допоможе східний щур, бо ж треба на когось сподіватись...

09.01.2020Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 09.01.2020p. 
На головну сторінку