Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №950 від 06.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

До контрактуваня з НСЗУ готові понад 82?% спеціалізованих медичних закладів Рівненщини

У Рівненській області 100?% спеціалізованих медичних закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства, з них – 100?% зареєстровано в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та підключено до Медичних інформаційних систем (МІС).

Про це йшлося в Рівному під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року.

Захід відбувся за участі представників МОЗ, НСЗУ, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, зокрема, керівництва Рівненської ОДА та профільні економічних заступників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Учасників наради було поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук:

«Ми усвідомлюємо всю відповідальність моменту. Тому логічно, що бюджет області-2020 має соціальне спрямування. А медицина – серед пріоритетних галузей. У структурі видатків загального фонду обласного бюджету медична галузь займає 18?%. Це понад 265 млн.грн. Крім того, 6 млн.грн розподілили між місцевими бюджетами на відшкодування вартості інсуліну.

Ми також частково закрили недофінансування на харчування та медикаменти: це понад 5 та 10 млн.грн. обласних коштів.

Ще майже 4 млн.грн. спрямували на закупівлю необхідної комп’ютерної техніки.

Тим самим обласна рада зробила все, щоб допомогти нашим медикам до квітня 2020 року спокійно та планово перейти на прямі бюджетні відносини з державою»

Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця:

«Зміни, які відбуваються у медичній галузі – незворотні. При реформуванні на первинці у минулому році досягнуто істотних успіхів. Медики повірили нам. Нині активно готуємося до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини.

Станом на 3 лютого 2020 року, загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Рівненщини до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – 82,26 %».

Директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко:

«Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я. З 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків – укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.

Екстрена допомога буде надана всім. Ми будемо вдячні ЗМІ за роз’яснення та інформування людей. Щоб всі були ознайомлені з новими правилами. Щоб кожна людина могла отримати ті послуги, яких вона потребує»

06.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 06.02.2020p. 
На головну сторінку