Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №953 від 27.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Найвідоміші фотографії у світі!

Найвідоміші фотографії у світі!

Фотографія – це мить здатна перетворитися у вічність. Вона вже давно стала самостійним відгалуженням мистецтва. Світлини можуть бути не лише красивими, цікавими чи пізнавальними, а й історичними. Вони здатні змінювати майбутнє, а головне – вони можуть передавати усі можливі почуття й емоції. Відтак, є фото, які знають у всьому світі.

Фото називається “Беззаперечна капітуляція”, адже зроблене у день капітуляції Японії, що і стало завершенням світової війни для американців – 14 серпня 1945 року. Автор світлини пригадує як у той день прогулювався площею, а цей матрос, що на фото, бігав туди-сюди і цілував усіх підряд жінок, потім схопив цю медсестру, а фотограф ледь встиг зафіксувати їхній поцілунок.

До речі, фото стало символом закінчення Другої світової війни для американців.

“The Beatles” – це справжня музична легенда. Бітломани з’явилася 1960-х р. із появою гурту і існують до сьогодні по всьому світу. Цікаво, що одним із їхніх улюблених місць є пішохідний перехід, на якому фотограф Єн МакМілан, зафіксував музикантів своїм об’єктивом.

На світлині бітли переходили дорогу в одному напрямку, а їхні ноги відображали перевернуту англійську букву “V”. Така й була мета, за словами фотографа. До речі, поліцейський перекривав рух, а Єн фотографував, вилізши на драбину.

Мабуть, ніхто й не знає, що є інші фотопортрети Ейнштейна. Це ж бо головне його фото, яке навіть стало супервідомим постером. Світлину знято у день народження фізика, в той день йому виповнилося 72 роки.

Історія знімку така: це був насичений день народження – вечірка, святкування і купа фотопозувань. Тому коли Альберт сідав у машину, щоб їхати додому, він не мав бажання знимкуватися. Але автор цієї світлини Артур Сас наполягав, водій опустив автомобільне скло, а Ейнштейн замість усмішки показав фотографу язика.

До речі, на одному аукціоні у 2009 році цей знімок продали за 74 тис. 324 долари.

11 вересня для багатьох американців нещасливий день, адже цього дня у 2001 році, у Нью-Йорку пройшов терористичний акт ісламістів.

Внаслідок цього акту загинуло майже 3 тис. людей. Фото зроблено в момент вибуху, на ньому зображено дві вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру.

Ви вірите в існування Лох-Несського чудовиська? Це спірне питання, є чимало заперечень його існування і стільки ж доказів того, що воно існує. Одним із таких доказів є це фото 1934 року. На ньому ніби зафіксоване чудовисько Нессі.

Проте цю світлину називають найвідомішим фото-фейком. Адже після 60-х років, у 1994 році, Крістіан Сперлінг розповів, що його вітчима найняла місцева газета для пошуку доказів існування чудовиська, але так як той не зміг це довести, то вирішив зі сином створити макет із дерева і човна. Проте вітчим не взяв на себе авторство, а вмовив на це місцевого хірурга, гарантуючи йому славу.

Ернесто «Че» Гевара – латиноамериканський революціонер та партизан-підпільник. Один з головних лідерів Кубинської революції 1959 року. А це його найвідоміший портрет. Відомий і розтиражований портрет Гевари використовують у підручниках з історії, малюють графітті, клеять на стіни.

Знімок зроблений на мітингу 1960-о року, на якому Ернесто схоплений між пальмою і чиїмось профілем. Саме таким весь світ запам’ятав революціонера.

Героїня фото – афганська біженка. Автор – фотограф “National Geographic” зазнимкував цю 12-річну дівчинку у 1984 році у всьому її розпачі і нерозумінні дійсності. Її село бомбардували і знищили радянські гвинтокрили, її батьки загинули і вона сама подолала двотижневий шлях у горах.

Через рік, у 1985, фото стало обкладинкою журналу “National Geographic”, набуло чимало популярності і стало справжнім символом афганської війни й усіх біженців у світі. Зображення часто використовують на тату, у книгах, у якості постера і навіть на килимах. А ще героїню світлини, Гуле Шарбат, називають афганською Мона Лізою.

До речі, про існування цього фото і його популярність, героїня знімку дізналася аж через 18 років, у 2002 році, коли автор фото Стів Маккарі вирушив із командою на її пошуки в Афганістан. Гула заміжня і на той час мала трьох дітей.

Мерлін Монро – еталон краси минулого століття. А це її фото одне із найвідоміших. Досі дівчата часто намагаються повторити позу Мерлін, позуючи перед камерами. Знімок зроблений фотографом інформагентства “Association Press” Метті Зіммерманом під час зйомок фільму 9 вересня 1954 року на перехресті вулиць Нью-Йорка. Навколо юрбилися сотні фанатів, журналістів і ця сцена викликала у глядачів шквал захоплень.

Свідком цього став і тодішній чоловік Монро, який за деякими свідченнями влаштував сцену ревності дружині. Кажуть, дійшло навіть до рукоприкладства. Через три тижні пара подала на розлучення.

27.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 27.02.2020p. 
На головну сторінку