Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №954 від 05.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як поліпшити схожість насіння

Як поліпшити схожість насіння

Що треба знати про стимулятори росту рослин

Придбати посадковий матеріал, це ще півсправи, потрібно ще як слід підготувати його. Адже вміст гарних яскравих пакетиків, на жаль, іноді виявляється недостатньо якісним.

У таких випадках схожість насіння є дуже малою, а паростки, яким все-таки вдається пробитися на поверхню, розвиваються кволими, слабкими, нежиттєздатними. Чи можна реанімувати посадковий матеріал, і якщо так, то як поліпшити схожість насіння?

Для цього сьогодні існує широкий набір спеціальних препаратів, які можна об’єднати в одну велику групу – стимулятори росту. Їхню основу складають так звані фітогормони, які виконують на насіння пробуджуючий вплив, пожвавлюючи їхній рослинний початок. А тому поговоримо сьогодні про те, як діє стимулятор росту рослин для насіння, розсади, про шляхи підвищення схожості насіння.

Найвідомішими та надійними препаратами даної категорії на сьогоднішній день є «Зав’язь», «Бутон», «Цвітень» і найбільш популярний стимулятор росту – Епін Екстра.

Його висока ефективність заснована на тому, що він впливає не тільки на сплячий зародок, сприяючи тим самим його якнайшвидшому пробудженню, але одночасно руйнує насінну оболонку, полегшуючи тим самим проростання ожилого пагона.

Завдяки такій подвійній дії забезпечуються кращі умови росту насіння і максимальна схожість обробленої «Епіном» насінної маси, швидкі та дружні сходи.

Всі перераховані суміші пройшли перевірку часом, вже не один раз довівши, що дають реальне підвищення схожості насіння на практиці. Тому фахівці рекомендують з повагою відноситься до новинок цієї категорії, але перевагу все-таки віддавати перевіреним засобам.

Однак закуповувати який-небудь стимулятор рослин взапас не варто, тому що період зберігання у них обмежений і по закінченні певного часу діюча речовина гине, тобто ефективність препаратів знижується. Строк «життя» вже готових розчинів і того менше – у найкращому разі їх удасться зберегти протягом декількох днів, але для цього доведеться постійно тримати їх у холодильнику.

Препарати на основі фітогормонів добре зарекомендували себе при роботі зі свіжим посадковим матеріалом, але вони практично марні, якщо мова йде про застаріле насіння, про яке благополучно забули господарі, у результаті чого вони кілька років пролежали на далекій поличці, поки на них випадково не наткнулися під час чергового капітального прибирання. У таких ситуаціях допомогти можуть гумінові препарати.

Стимулювати рослини можна не тільки до посіву, але також і під час вегетації, особливо на початковому етапі. Особливо ефективними в цьому плані є рибні добрива, що з’явилися в арсеналі городників не дуже давно. Їх, дійсно, роблять із рибних відходів.

Основними компонентами цих препаратів є фосфати, різні амінокислоти, а також біологічно активні речовини й живильні мікроелементи. Використання розчинів на найбільш ранніх етапах підготовки розсади дозволяє надати сіянцям додатковий заряд енергії, у результаті чого процес росту активізується, рослини стають більш міцними, а в результаті, уже після пересадження у відкритий ґрунт, цвітіння наступає набагато раніше звичайних строків.

Рибні добрива є дуже ефективними, але у них є один істотний недолік – ціна, через яку вони для багатьох є просто недоступними. Тому хотілося б, щоб городники в погоні за модними новинками не забували також про старі методи наших дідів. Адже давно помічено, що гарною стимулюючою дією володіють звичайні дріжджі.

Якщо приготувати з них розчин концентрацією 1?% (тобто 10 г на літр води), і пролити ним ґрунт, то це активізує мікроорганізми, посилить виділення вуглекислоти, а також посприяє прискоренню мінералізації органічних сполук, завдяки чому підвищиться вміст у субстраті азоту й фосфору.

Учені визначили, що одноразовий полив дріжджовим екстрактом рівносильний внесенню в ґрунт річної норми повного комплексного добрива.

Відомо також, що молоді сіянці є досить вразливими перед різними інфекційними захворюванням. Захистити розсаду допоможе обробка препаратом «Імуноцитофіт».

Часто городникам доводиться зіштовхуватися з проблемою витягування розсади через недолік світла та занадто високої температури. Такі рослини виходять кволими, часто хворіють і дуже погано приживаються у відкритому ґрунті. Зміцнити їх допоможе препарат «Атлет», спрямований на гальмування розвитку головного стебла, за рахунок чого активізується розвиток кореневої системи.

05.03.2020



Рівне-Ракурс №10 від 05.03.2020p. 
На головну сторінку