№956 від 19.03.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Харчуватися під час посту треба збалансовано, особливо якщо в сім’ї є діти. Пісні рецепти мають бути з достатньою кількістю овочів, адже вони корисні для здоров’я. Серед пісних лідерів ?– крім овочів, бобові, сухофрукти. Бобові – це джерело вітамінів групи В, РР, С, амінокислот, ферментів, вуглеводів, каротину, калію, кальцію, сірки, фосфору, магнію і заліза. Сухофрукти і горіхи допоможуть протистояти застуді, поліпшити роботу мозку, зміцнити волосся й нігті.
Пісні котлети з квасолі
Інгредієнти:
1 банка (330 г) квасолі у томатному соусі з грибами і овочами;
3-5 ст.л. борошна;
120 г білого хліба;
1 пучок зелені (петрушка, кріп, кінза);
1 ч.л. зіри;
лимонний сік – на смак;
сіль перець.
Приготування:
Квасолю разом із заливкою викласти в блендер. Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.
Потім додати зелень, зіру, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.
Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні. Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.
Пісні гречані котлети
Інгредієнти:
1 стакан гречаної крупи;
250 г грибів;
1 середня цибулина;
1 середня морква;
2-3 столові ложки борошна або 1 середня картоплина;
1 ч. ложка солі;
1/3 ч. ложки чорного меленого перцю;
борошно для обвалювання котлет;
рослинна олія.
Приготування:
Закип’ятити дві склянки води. Гречку перебрати, промити і засипати в окріп, додавши 0,5 ч. ложки солі. Після закипання варити на невеликому вогні до повного вбирання води, потім дати каші настоятися під кришкою. Остудити.
Промиті гриби порізати дрібною соломкою і покласти на суху сковорідку без олії. В процесі нагрівання гриби виділять сік, в якому будуть тушкуватися до повного випаровування вологи.
Цибулю нарізати дрібними кубиками.
Після випаровування рідини зсунути гриби до країв сковорідки, налити масло і в центр покласти цибулю. Пасерувати 5 хвилин, додати натерту на крупній тертці моркву і все разом обсмажувати ще 5 хвилин. Потім перемішати з грибами, посолити і поперчити, і смажити все разом до готовності. Остудити.
Змішати гриби і гречку, додати борошно і, за необхідності, трохи води, щоб одержувати в’язкий фарш. Ретельно вимісити фарш рукою (замість борошна можна додати дрібно натерту середню картоплину).
Дати фаршу постояти 15-20 хвилин в холодильнику, щоб в борошні розбухла клейковина. Потім сформувати невеликі котлетки, обваляти їх у борошні і смажити з двох сторін в розігрітій олії до зарум’янення.
Пісні вівсяні котлети
Інгредієнти:
вівсяні пластівці – 1 стакан;
окріп – 0,5 склянки;
картопля – 1 шт.;
цибуля – 1 шт.;
часник – 1 зубчик;
кріп, сіль, панірувальні сухарі.
Приготування:
Вівсянку залити окропом і залишити на 20-30 хвилин. Натерти картоплю, дрібно порізати цибулю і зелень, часник вичавити через прес. Змішати, сформувати котлетки і обваляти їх в сухарях. Обсмажити на середньому вогні з двох сторін до рум’яної скоринки.
Пісні капустяні котлети
Інгредієнти:
капуста – 1 кг;
кріп – 1/2 пучка;
манка – 75 г;
борошно – 75 г;
часник – 1 зубчик;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
коріандр мелений – 3/4 ч.л.;
панірувальна суміш – 100 г;
олія;
сіль за смаком.
Приготування:
На капусті видалити верхні листки, розрізати качан на чотири частини, вирізати качан. Покласти капусту в каструлю, залити водою і варити після закипання 5 хвилин. Далі капусту викласти в друшляк, дати стекти зайвій рідини.
Пропустити цибулю, капусту і кріп через м’ясорубку. Дати фаршу постояти 5-10 хвилин, потім через дрібне сито злити зайву рідину.
Додати манку, борошно, спеції, перемішати.
Столовою ложкою брати фарш, обвалювати в панірувальний суміші і смажити на добре розігрітій олії з обох боків до рум’яного кольору. Котлети краще робити плоскими.
Готові котлети викласти на паперовий рушник, щоб всотався зайвий жир.
Пісні морквяні котлети
Інгредієнти:
морква – 300 г;
панірувальні сухарі – 150 г;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
сіль і перець – за смаком;
олія.
Приготування:
Моркву відварити в шкірці. Почистити, натерти моркву на крупній тертці, додати сіль і перець, панірувальних сухарів стільки, щоби «фарш» почав ліпитися.
Сформувати котлетки, обваляти в панірувальних сухарях, обсмажити до золотистого кольору з обох сторін.
19.03.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 19.03.2020p. На головну сторінку |