Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №956 від 19.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Зелена» лихоманка…

«Зелена» лихоманка…

Відразу пояснюю, цей матеріал не про нашого президента та не про коронавірус. У нас вже котрий тиждень поспіль вирує інша напасть під назвою «нескінченний ріст вартості «зеленого друга», тобто долара, хоча і не тільки його…

Отже, чому дорожчає валюта і що робити? Ці два питання, які не перше десятиріччя мучать мільйони простих українців, які зарплати отримують у гривнях, а купують машини і багато що іншого за долари. Задав я ці питання фахівцям – людям, які займаються операціями з валютою. Отже, чому падає гривня і дорожчає долар, євро, фунт і інші провідні валюти?

Відповідь проста – наша національна валюта є валютою сировинної країни. Тобто, ми продаємо іншим здебільшого сировину, до якої відноситься і продукція сільського господарства така як зерно, мед, горіхи, а купуємо все інше. Всі «сировинні» валюти в світі залежать від вартості нафти. Саме «чорне золото» є індикатором цін на сировину в світі. Коли ціна нафти висока, то і всі валюти країн, типу нашої, відчувають себе непогано, а от коли нафта падає…

Нинішній обвал гривні почався не через спалах епідемії, а після зриву перемовин між Росією і ОПЕК (організація країн експортерів нафти) щодо зменшення квот на її видобуток. Після цього все і почалось. Тобто, якщо нафта на світових ринках буде коштувати ще менше ніж сьогодні, то гривня буде так само дешевшати до провідних валют. Однак, якщо нафта подорожчає, то ми побачимо іншу картину.

Що стосується карантину, то він трохи добавив жару у вогонь девальвації, але не дуже значно. І без нього наша б валюта впала, хоча може і не на стільки.

Що ж буде? Сьогодні в нас паніка, карантин тільки починається, і тому можуть бути різні сценарії. Однак, десь за тиждень-два стане зрозуміло, куди рухаються світові біржі, й тоді можна буде спрогнозувати курс гривні. Та в будь-якому випадку сценарій укріплення нашої валюти виглядає більш ймовірним, адже в нього несподівано з?явився могутній союзник – коронавірус. Це не жарт. Тільки в Рівному через карантин без роботи і без зарплати опинились добра сотня тисяч людей працездатного віку, а ще величезна кількість пенсіонерів запаслись продуктами першої необхідності на кілька років вперед і залишились без грошей. Цим категоріям людей кожен день потрібно їсти (однією гречкою з макаронами та консервами ситим не будеш), пити та пересуватись в межах міста. Є ще бізнес, якому для того, щоб пережити карантин потрібні ресурси, яких він не може заробити, або отримати від держави, в нас ж ні не Німеччина чи Франція з Італією, наша влада збитки від карантину реальному сектору економіки компенсувати не буде. Всі ці категорії можуть взяти фінансовий ресурс лише в себе. А в якій валюті в нас тримає народ і бізнес заощадження? Правильно – в іноземній. Тобто, люди почнуть здавати долари і євро, бо за них в магазині буханець хліба та кусень ковбаси не купиш, а ще треба податки платити, комуналку, для фірм – оплачувати хоч якісь зарплати працівникам… Так що десь за два тижні бажаючих здати валюту стане суттєво більше, але є питання з бажаючими цю саму валюту купити, адже ж доходи впадуть у всіх, ну або майже у всіх.

19.03.2020Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 19.03.2020p. 
На головну сторінку