Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №957 від 26.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як правильно садити троянди навесні

Як правильно садити троянди навесні

Хоча троянди вважаються королевами саду і дуже вибагливими рослинами, але насправді посадити їх і доглядати за ними досить просто.

Пропонуємо вашій увазі кілька порад, які допоможуть вам виростити гарні троянди.

Вибір саджанців троянд

Сорти для посадки можна вибирати будь-які. Всі види – флорібунди, чайно-гібридні, плетисті – добре приживуться, якщо ви зробите все правильно. Єдине, вибирайте троянди в перевірених магазинах, так ви будете впевнені, що посадковий матеріал якісний і відповідає замовленому сорту.

Коли садити

Троянди краще висаджувати восени, однак у весняній посадці також є свої плюси. Для новачків вона навіть краща – за невеликих помилок під час висаджування та догляду рослини можуть гірше розвиватися, але не загинуть від зимових морозів, як це сталося б уразі осінньої посадки.

Найкраще садити у березні – квітні, коли температура повітря піднялася до 10-12°С, а ґрунт відтанув і трохи прогрівся. Якщо затягнути з термінами, сонце почне гріти значно сильніше, ґрунт буде висихати швидше і слабким корінцям доведеться важче.

Якщо ви вже купили саджанці, а погода ще не «дозволяє» їх садити, оберніть корінці вологою тканиною або прикопайте їх у зволожений пісок. Температуру для зберігання підтримуйте на рівні +4°С. В такому стані саджанці можна зберігати близько місяця.

Ділянка

Ідеальним місцем для розміщення квітів буде південна ділянка саду або невеликий схил, також з орієнтацією на південь. Від холодних західних і північних вітрів чагарники краще захистити великомірами. Організуйте своїм квітам полуденну тінь.

Ще один важливий момент: близьке розташування ґрунтових вод до поверхні неприпустиме. У цьому випадку висаджуйте культури на високих клумбах.

Підготовка ґрунту для посадки

Ґрунт готуйте за 7-10 днів до посадки, щоб він встиг осісти. Глибина посадкової ями – 60-70 см. В неї додайте суміш з:

– садової землі (2 відра);

– перегною, глини і піску (по 1 відру);

– суперфосфату і кісткового борошна (по 150 г).

Є й інші варіанти ґрунтосумішей:

– 10 частин ґрунту;

– 1 частина добре перепрілого гною.

або

– перепрілий гній;

– жменя деревної золи.

Який би варіант ви не вибрали, добре перемішайте всі компоненти, засипте суміш в яму і дайте осісти.

Врахуйте такі нюанси:

– Свіжий гній трояндам протипоказаний – він провокує загнивання кореневої системи.

– Занадто щільний ґрунт полегшують органікою і піском.

– У піщану землю крім органіки необхідно внести глину (троянди взагалі віддають перевагу глинистому ґрунту).

– Якщо на клумбі раніше росли квіти, то ґрунт бажано змінити повністю, оскільки поживних елементів у ній тепер катастрофічно мало.

– В занадто кислий ґрунт необхідно додати вапно.

Підготовка саджанців

Перед посадкою чагарники обріжте, залишаючи по 4-6 бруньок (приблизно 20 см надземної частини).

У чайно-гібридних, флорібунд і поліантових видів можна залишити взагалі по 2-3 вічка. Велика кількість залишених бруньок може послабити саджанець, і він виявиться не готовим до зимівлі.

У паркових троянд укоротіть пагони на третину, а корінці підріжте так, щоб надземна і підземна частини були приблизно однакової довжини.

Якщо ви придбали саджанець з відкритою кореневою системою, уважно огляньте його – всі сухі корінці повинні бути видалені.

Як правильно посадити

Існують два методу посадки:

Сухий – насипте в ямку трохи ґрунту, поставте рослину строго вертикально, розправте її корінці, щоб не допустити заломів і перекручень, присипайте культуру землею, періодично ущільнюючи шари. Після посадки гарненько полийте троянду. Цей спосіб підходить для районів з високою вологістю.

Мокрий – залийте в ямку багато води, щоб ґрунт став кашкою, помістіть туди саджанець і засипте його ґрунтом. Ґрунт після посадки ще трохи полийте, якщо утворилися провали, підсипте в них землі. У цьому випадку коріння краще обволікається ґрунтом, а самі рослини швидше приживаються. Спосіб більше підходить для регіонів з посушливим кліматом.

Увага! Сховайте кореневу шийку квітки під землею, на глибині 3-6 см, як це показано на фото.

Підгортання

Відразу ж після посадки кущі потрібно підгорнути – засипати сухою землею. Це захистить рослини від поворотних заморозків. Горбок робіть 15-20-сантиметрової висоти. Нічого, якщо зовсім маленькі саджанці будуть засипані «з головою». Наприкінці травня цю землю розгребіть, і троянда спокійно піде в ріст.

Крім землі рослинам не потрібне жодне укриття. Під банку садять не саджанці, а живці троянд.

Подальший догляд

Молодим культурам потрібен регулярний догляд. Обережно розпушуйте ґрунт біля коріння, поливайте регулярно, але не заливайте рослини – застій води біля коренів не піде їм на користь. Всі бутони, які розпускаються влітку, необхідно зрізати, щоб кущі не витрачали зайвих сил. А ось осінні бутони можна залишити, так пагони краще визріють.

26.03.2020



Рівне-Ракурс №10 від 26.03.2020p. 
На головну сторінку