Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №959 від 09.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Садова суниця.

Що треба знати про весняну посадку

Садова суниця може рости на будь-яких добре вдобрених, досить зволожених ґрунтах, але більше віддає перевагу супіщаним і суглинним.

Малопридатними є сухі й перезволожені ґрунти. Ділянку, на якій планується посадка садової суниці, насамперед, потрібно очистити від бур’янів і розкислити (бажано за рік до посадки). Прекрасним попередником для суниці є люпин.

Суницю садову саджають навесні (з кінця квітня до кінця травня), або на початку осені.

Під перекопку вносять 6-10 кг компосту (залежно від рівня родючості ґрунтів), 30-40 г подвійного суперфосфату і 15-20 г сірчанокислого або хлористого калію на 1 кв. м.

На легких ґрунтах з гарним дренажем суницю саджають на рівній поверхні за схемою 60-70 см х 20-25 см. На вологих ділянках розміщають на грядах шириною 70-80 см у два ряди з відстанню 30-40 см. У правильно посадженої рослини серденько перебуває на поверхні ґрунту, коріння розсади розправлене по всій довжині.

Ґрунт при посадці суниці мульчують різними світлонепроникними матеріалами: темною плівкою, спеціальним сходозахисним папером, руберойдом, соломою, тирсою тощо. Це стримує ріст бур’янів, зберігає вологу, урожайність ягідників підвищується на 30-50?%, дозрівання ягід прискорюється на 3-5 днів, зменшується поразка врожаю сірою гниллю.

Вирощування садової суниці – це дуже трудомісткий процес, але зате при правильному догляді вона може здивувати не тільки сусідів, але й самих господарів. Ця культура вимагає догляду весь вегетаційний період, як ніяка інша. Догляд за суницею зводиться до поливу та прополки (хоча деякі дачники стверджують, що суниця краще плодоносить, коли росте в траві).

Без вологого ґрунту гарного врожаю ягід очікувати не доводиться. Якщо грядка вчасно не замульчована, у літню спеку вона буде швидко пересихати, тому варто негайно розкласти в міжряддя висохле сіно, солому тощо. Мульча й вологу збереже, і ріст бур’янів стримає.

Хоч суниця й сама протистоїть бур’янам, пригнічує їх, їй потрібно в цьому добре допомагати. Видаляти траву, якій вдалося прорости усередину кущів. Бур’яни дуже ненажерливі, з ними великих соковитих ягід не отримати. Під час прополки заодно з бур’янами потрібно обривати й червоніюче нижнє листя, що сприяє омолодженню кущів.

Що стосується добрив, то з ними потрібно бути обережним. Краще вносити незадовго до посадки помірну кількість перепрілої органіки – компост, що розклався протягом року, або гній. Дуже добре щорічно використовувати деревний попіл як мінеральне підживлення для суниці садової.

09.04.2020



Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2020p. 
На головну сторінку