Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №959 від 09.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як боротися з бруньковим кліщем смородини

Як боротися з бруньковим кліщем смородини

Важко знайти садову ділянку, де кущі смородини не були б ушкоджені бруньковим кліщем.

Особливо підступний цей шкідник тим, що багато хто його просто не помічає. І тоді з кожною весною заражених бруньок стає все більше, а врожаю в сезон – все менше.

Якщо ви виявили на гілках смородини надмірно роздуті бруньки – значить, настав час приймати заходи!

Якщо таких «знахідок» поки не багато, їх можна просто акуратно видалити. У випадку сильної поразки допоможе часткове видалення хворих гілок, а те й зрізання всієї надземної частини куща або викорчовування.

Усе, що ви видалили з кущів, обов’язково спаліть.

До настання цвітіння або в період формування бутонів обприскайте кущі суспензією колоїдної або дисперсної сірки. Якщо у вашому розпорядженні є порошок сірки, зробіть розчин – приблизно 70 г на 10 л води. Також гарний результат дасть обприскування такими засобами, як неорон, кінмікс або сульфарид. Ураховуйте, що обробка препаратами сірки ефективна при температурі повітря не вище 20 градусів.

У період висування суцвіть обприскайте кущі свіжоприготовленим настоєм часнику (на 10 л води візьміть 150 г товченого часнику) або концентрованим настоєм цибульної лушпайки. Повторіть обприскування три рази з перервою 5-6 днів.

Посадіть між кущами багаторічну цибулю або часник і не викопуйте їх. Виділювані цими рослинами фітонциди відлякують шкідників. Правда, тільки лише на таку міру розраховувати не слід, вона гарна у вигляді додаткової або профілактичної.

Допоможе протистояти шкідникам підживлення кущів на початку вегетації добривами, що містять азот, калій, фосфор і мікроелементи.

09.04.2020



Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2020p. 
На головну сторінку