Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №964 від 14.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як боротися з попелицею

Як боротися з попелицею

Рецепти народних засобів

Зима цього року була теплою та комфортною для комах. Тому ми можемо очікувати на навалу шкідників саду, у тому числі й попелиці.

Верхівки пагонів скручуються і листочки вже не ростуть. Усередині скручених листочків безліч сіро-зелених блішок. Знову ця всім знайома попелиця, що здатна накоїти багато лиха.

Звичайно ж, як і у всьому, у боротьбі з попелицею важливе значення має профілактика.

Одним із засобів профілактики та боротьби з попелицею є внесення в ґрунт калію. Ні, не у вигляді мінеральних добрив, що містять калій, а у вигляді деревного попелу. Рослини, під які вносився пічний попіл, менше ушкоджуються шкідниками. Попелицю збирають горобці та інші птахи. Поїдають попелицю личинки сонечок, потрібно берегти їх та інших корисних комах, що допомагають боротися з попелицею.

Що ж робити, якщо попелиця все-таки з’явилася в саду?

Звичайно, найпростіше купити в магазині хімічні препарати. Не будемо їх перераховувати, будь-який продавець порадить, що допоможе в боротьбі з попелицею. Але ж хімічні препарати знищують і корисних комах: сонечок, златоглазок, мух-журчалок, і т.д. Всі вони є природними ворогами попелиці. Тому пропонуємо пригадати кілька домашніх засобів для боротьби з попелицею.

Майже в усі рецепти засобів для боротьби з попелицею входить мило. Причому, зручніше за все використовувати рідке мило або мило для миття посуду. Мило використовують для кращого прилипання, воно має грузлу консистенцію, обволікає комах і не дає їм дихати.

Обприскування препаратами необхідно проводити кілька разів, з інтервалами в кілька днів, щоб вся попелиця загинула. Обприскувати рослини краще ввечері, коли корисні комахи, що запилюють рослини вже не літають, адже препарати можуть знищити і їх. Сильно ушкоджені пагони краще зовсім зрізати і спалити, а рослину обробити одним з розчинів, наведених нижче.

Рідке мило розчинити у воді й обприскати рослини. На 1 л води – 40 г рідкого мила. Проти попелиці, кліщів та інших шкідників.

Для боротьби з попелицею краще використовувати калійне мило, воно одночасно буде служити позакореневим підживленням. Більшість миючих речовин – натрієві мила, які засмічують середовище, їх за можливістю необхідно застосовувати рідше. 300 г калійного мила розвести у відрі води, тобто застосовувати 3?% розчин. Рослини завжди потрібно оббризкувати з усіх боків – знизу та з боків.

Зелене калійне мило – 20 г на 1 л води – старий випробуваний засіб.

Багато садівників-аматорів рекомендують використовувати нашатирний спирт при боротьбі з попелицею. 2 ст. ложки нашатирного спирту розвести у відрі води і додати трошки прального порошку, щоб суміш краще прилипала. Розчином обприскати рослини, попелиця гине від випарів нашатирю. Через 2 тижні обробку повторити.

Попелиця гине, якщо для обприскування використовувати пральний порошок, варто тільки підібрати потрібну концентрацію, щоб не обпалити молоді листочки. Пробувати треба, починаючи з 1?% розчину.

Деякі садівники використовують цибулю для боротьби з попелицею. 100 г дрібно нарізаних цибулин або 200 г цибульної луски залити 10 літрами гарячої води й настоювати розчин 4-5 діб. Процідити його й обприскувати рослини не більше трьох разів, через кожні п’ять днів. Цей розчин можна з успіхом використовувати і проти павутинного та суничного кліща, колорадського жука, листовійок і пилильщиків, трипсів, гусениць, совок, плодожерок і яблучної мідяниці.

Піввідра цибульної лушпайки, 10 л окропу, настояти добу й процідити, перед використанням розбавити вдвічі.

1 ст. ложку кальцинованої соди розчинити в літрі води, додати 1/4 шматка натертого господарського мила. Процідити отриманий содовий розчин і обприскувати ушкоджені шкідниками рослини.

1 кг попелу залити 8 літрами окропу, настояти дві доби під кришкою, процідити, обприскати.

2 склянки попелу настояти в 10 літрах окропу, додати 50 г натертого господарського мила, обприскати.

Настояти 200 г тютюну дві доби в 10 літрах води.

Настій часнику: 30 г здрібненого часнику на 10 л води. Проти попелиці і павутинного кліща.

100 г сухих скоринок цитрусових залити 1 л теплої води, настоювати 3 доби в теплі, процідити, обприскати.

400 г листя кульбаби дрібно порізати, залити 10 літрами теплої води (не більше 40 градусів), настояти 2-3 години, процідити й обприскати.

Горілку, найдешевшу, налити у розпилювач й обприскати попелицю. Просто і безпечно!

14.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 14.05.2020p. 
На головну сторінку