Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №969 від 18.06.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька порад, як уникнути горошіння винограду

Кілька порад, як уникнути горошіння винограду

Якщо на лозах обсипаються квітки й зав’язі, грона «рідкі», а частина ягід у гронах розміром не більше гороху, не лякайтеся, це не хвороба – просто виноград вас «огорошив».

Причина – недолік запилення.

Додаткове запилення

Квітки винограду бувають обидвостатевими, функціонально-жіночими й чоловічими. У обидвостатевої квітки маточка й довгі прямі тичинки з пильовиками, по довжині зазвичай трохи вище маточки. Такі квітки здатні до самозапилення. У квітки функціонально-жіночого типу маточка й тичинки короткі, зазвичай загнуті вниз, із самомарним пилком.

Природне запилення й закладка врожаю винограду можливі при сухій теплій погоді (+15…+30°С). Якщо під час цвітіння прохолодно й сиро, ідуть дощі, бувають тумани, то необхідним є додаткове запилення. З пагона обидвостатевого сорту зрізують суцвіття і ним, як пушком, запилюють суцвіття потрібного сорту, обережно, щоб не ушкодити бутони. Роблять це о 7-9 годині ранку, коли зійде роса і не буде дощу, повторюючи операцію 2-3 рази (з появою перших квіток і під час масового цвітіння). Дерев’яну лопаточку довжиною 15 см можна обтягнути коротко стриженим кролячим хутром і проводити, як пушком, по суцвіттях, з яких потрібно зняти частину пилка й перенести на суцвіття, що вимагають додаткового запилення. Цей метод активно використовують при вирощуванні врожаю на продаж, щоб грона були товарного вигляду, акуратно наповнені й вирівняні. Наприкінці цвітіння рильця в суцвіттях винограду повинні побуріти.

Можна розставити принади для запильників: 300 г цукру на 1 л води + жменя суцвіть винограду настоювати 1 день. Додати для запаху 1 краплю меду. Тонким шаром налити настій у тарілку, виставити рано вранці неподалік від лози, прикривши тонким шаром мохів (щоб бджоли не летіли в тарілку, а займалися справою).

Ведення лози

Щоб грона були повноцінними, перед цвітінням слабкі пагони видаляють, молоді зелені підв’язують. За 2-3 дні до цвітіння прищипують верхівки зеленого пагона – тоді живильні речовини направляються до суцвіть. Гроно одержить більше живлення і зав’яже більше ягід, якщо відразу після закінчення цвітіння видалити частину пагона, залишаючи над верхнім суцвіттям не більше 5-8 великих листочків. Така процедура необхідна сортам, схильним до опадання квіток і горошіння ягід.

Багато сортів (Чарлі), особливо з квітками жіночого типу, формують занадто багато зав’язі. Кущ регулює навантаження, скидаючи зав’язі, частина ягід не визріває, а грона схильні до масового горошіння. Щоб цього уникнути, на сортах, що запилюються добре, відразу видаліть зайві квіткові кисті. На тих, що погано запилюються, зайві грона видаляють уже у фазі «пшоно-горох», коли стає остаточно видно, як обпилився кущ. Додатково перед цвітінням можна провести позакореневе підживлення мікроелементами.

Властивість сорту

Сортам, що погано запилюються, потрібно створювати додаткові умови для запилення. Сорти з квітками жіночого типу мають потребу в запиленні пилком обидвостатевих квіток. Краще саджати у себе обидвостатеві та сорти, що гарно запилюються, і використовувати змішані посадки. З боку пануючих вітрів можна посадити 2-3 сорти запилювачі.

18.06.2020



Рівне-Ракурс №10 від 18.06.2020p. 
На головну сторінку