Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №969 від 18.06.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Олександр Данильчук: «Місцеві бюджети витрачають десятки мільйонів гривень на боротьбу з COVID, бізнес ледь виживає, а все більше людей перестають носити маски та ігнорують обмеження»

Олександр Данильчук: «Місцеві бюджети витрачають десятки мільйонів гривень на боротьбу з COVID, бізнес ледь виживає, а все більше людей перестають носити маски та ігнорують обмеження»

Пандемія коронавірусу змінила життя кожної людини, завдала удару по бізнесу та стала неабиким випробуванням для влади. І не лише в Україні. Однак Рівненщина, на жаль, тримає лідерство за кількістю хворих на COVID-19, тому щодня місцева влада повинна приймати стратегічні й не завжди популярні рішення, як змінити цю статистику і при цьому втримати область «на плаву». Остання сесія Рівненської обласної ради також була багата на палкі дискусії: на що в першу чергу спрямувати гроші платників податків, як підтримати лікарів, комунальні підприємства та бізнес в умовах жорстких карантинних та фінансових обмежень? Про це ми поговорили з головою обласної ради Олександром Данильчуком.

1. Кілька місяців тому галасу наробила історія з продажем частини майна Міжнародного аеропорту Рівне. За мільйонні борги виконавча служба виставила гаражі та стоянку підприємства на аукціон. Депутати заговорили про загрозу існування аеропорту як такого. То що все ж вирішили на сесії?

– Головна новина – аукціон скасували. Але це не означає, що проблеми не існує. Борги підприємства «плюс» пеня залишилися і перевищують 20 млн.грн. Ускладнив ситуацію і карантин, коли всі летовища України, включно й регіональні, зупинили роботу і жодних надходжень не отримували. Дати аеропорту гроші з обласного бюджету сьогодні також немає можливості, бо через карантин достатнього перевиконання немає. А всі можливі фінансові ресурси ми направляємо на підтримку медицини та боротьбу з COVID-19.

На сесії депутати прийняли рішення звернутися до облдержадміністрації, щоб закріпити за аеропортом статус цілісного майнового комплексу. Крім того, область звернеться до Кабінету Міністрів України з проханням включити Міжнародний аеропорт Рівне до переліку об’єктів стратегічного значення. Це певні юридичні гарантії.

Але головне – в силі залишається рішення обласної ради передати летовище в концесію. Тобто, ми і надалі будемо шукати інвестора. При цьому ключова позиція депутатів, інвестор має розвивати пасажирські перевезення.

2. До речі, днями уряд дозволив відновити роботу аеропортів. Як щодо рівненського? І чи планують відновлювати авіарейси до Туреччини, наприклад?

– Міжнародний аеропорт Рівного також відновлює роботу. Але чи літатимуть літаки до Туреччини, питання відкрите. Поки є інформація, що компанії, які раніше забезпечували рейси до цієї країни, заявили про готовність працювати з великими аеропортами України: Борисполем, Львовом, Одесою… У той же час, іншим своїм рішенням депутати погодили вартість послуг летовища, що в перспективі дозволить зменшити збори для лоукостових перевізників. Сподіваємось, це покращить ситуацію.

3. Ви згадали про боротьбу з коронавірусом. На сесії в депутатів так само було чимало питань, чи ефективно використовуються кошти в цьому напрямку? Які потреби медзакладів? Депутати приймали якісь рішення на підтримку медицини в період карантину?

– Останні кілька місяців наші медзаклади опинилися в дуже непростій ситуації: по-перше, через карантин більшість із них (окрім опорних) припинила надавати основний пакет послуг, а отже скоротилися фінансові надходження. З’явилася необхідність шукати в обласному бюджеті кошти на зарплату, медикаменти, закупівлю пального для швидких та інше. По-друге, ускладнив ситуацію другий етап медичної реформи, коли з 1 квітня частина медзакладів Рівненщини не уклали угоди з Національною службою здоров’я України, а отже і не отримали фінансування. Їх також необхідно якось підтримати. Тому депутати прийняли окрему обласну програму, яка має на меті допомогти нашим медичним закладам протриматися у цей непростий період. Заклали під неї майже 69 млн.грн., а 9,2 млн.грн. вже виділили на цій сесії.

Іще одне важливе рішення – 1,6 млн.грн. спрямували на закупівлю іридію для обласного протипухлинного центру, що дасть можливість медзакладу відновити променеву терапію. 195 тис. грн. виділено на закупівлю лікарських засобів для дітей, які хворіють на ревматоїдний артрит.

4. Але від пандемії потерпає не лише наша медицина, а й бізнес. Чи має обласна рада якісь повноваження, щоб підтримати підприємців в цей час?

– Повноваження депутатів обласної ради в цьому питанні не такі широкі. Але ще на початку карантину я своїм розпорядженням запропонував нашим обласним комунальним закладам піти на зустріч підприємцям, які орендують у них приміщення, і звільнити їх від орендної плати на період карантинних обмежень. Це у разі, якщо підприємці в цей час змушені були не працювати. І я вдячний депутатам, що на сесії вони підтримали цю ініціативу, проголосувавши за відповідне рішення. Звичайно, через це бюджет недоотримає певні кошти, але бодай якось ми підемо на зустріч нашому бізнесу, знявши з нього ці фінансові зобов’язання.

5. Днями місцеві перевізники влаштували акцію протесту і вимагали відновити рух маршруток в межах області. Як ви особисто ставитеся до таких вимог?

– Не в компетенції обласної ради вирішувати таке питання. Для цього в області працює комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка щодня моніторить стан справ з коронавірусом і приймає рішення, послаблювати обмеження чи ні. Але я розумію й перевізників та водіїв маршруток, бо їм треба за щось жити. Тут багато залежить від того, чи готові вони і пасажири дотримуватися вимог карантину, не порушувати обмежень, відповідально ставитися до нових правил. Бо всі повинні розуміти, що відновивши рух транспорту, усі наражаються на додаткові ризики.

6. До речі, а як обласна рада працює в період карантину. У вас діють якісь обмеження?

– Так. Як тільки в Україні оголосили карантин, ми припинили особистий прийом громадян. Звернення приймаємо через листи та електронну пошту. На засідання постійних комісій допускаємо лише депутатів та доповідачів – з дотриманням маскового режиму та інших вимог. Уже відбулися два пленарні засідання сесії – також з обмеженим доступом. Однак громадськість має можливість слідкувати за нашою роботою, бо і засідання постійних комісій, і сесії транслюються наживо.

7. До місцевих виборів залишилися кілька місяців. Скільки разів депутати планують ще зібратися, перед тим, як передати повноваження своїм наступникам?

– Як мінімум ще раз. Але все залежатиме від того, скільки питань назбирається, і як оперативно їх треба буде розглянути. Уже є кілька питань щодо кадрових призначень, можливо, доведеться затверджувати зміни до обласного бюджету за підсумками півріччя. В такому випадку ми готові зібратися на позачергове засідання.

18.06.2020



Рівне-Ракурс №10 від 18.06.2020p. 
На головну сторінку