Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №973 від 16.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чорниця не лише для зору, а й для шлунка

Не дарма чорниці широко використовуються в народній медицині – ці ягоди давно відомі своїми цілющими властивостями. Лікувальні властивості чорниць зумовлені наявністю в них дубильних речовин, а смакові якості – вмістом цукрів, лимонної, яблучної та інших органічних кислот.

Багата чорна ягода і пектиновими речовинами, які сприяють звільненню кишечника від продуктів гнильного розкладу, а також солями заліза. До того ж залізо, що міститься в ягодах, набагато краще засвоюється в порівнянні з лікарськими препаратами заліза, оскільки в ягодах чорниці його супроводжує аскорбінова кислота та інші корисні для організму сполуки.

Корисні властивості чорниця зберігає і в сушеному вигляді. Сухі плоди використовують як протизапальний засіб при діареї, запаленні шлунково-кишкового тракту і циститах. Сушені ягоди чорниці входять до складу багатьох лікарських чаїв, які застосовують при різних захворюваннях шлунка.

Свіжа чорниця і зварені з неї киселі дуже корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вони запобігають, стримують у кишечнику гнильні і бродильні процеси, а дубильні речовини при цьому діють як протизапальний засіб. Фітонциди чорниці згубно діють на дизентерійну паличку, стафілококи, збудників дизентерії, черевного тифу. Поки триває чорничний сезон, треба щодня з’їдати вдосталь ягід.

Чорниця значно покращує зір, прискорює оновлення сітчастої оболонки ока, посилює гостроту зору, зменшує втому очей при будь-якій роботі, особливо у сутінках, вночі і при штучному освітленні. Чорниця дуже корисна при недокрів’ї, каменях у нирках, подагрі, ревматизмі, шкірних хворобах.

16.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 16.07.2020p. 
На головну сторінку