Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №976 від 06.08.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сезон ягід:

їжте, але пам’ятайте про кишкові інфекції

В літню пору разом із соковитими ягодами можна отримати різні кишкові інфекції. Як їм запобігти, розповідаємо нижче.

Зазвичай саме в теплу пору року значно зростає кількість харчових отруєнь та кишкових розладів. Групою ризику є діти, бо саме вони хворіють частіше та частіше потребують медичної допомоги. За 4 місяці 2020 року в Україні зареєстровано 16779 випадків гострих кишкових інфекцій (із них 1246 випадків сальмонельозу, 136 – шигельозу, 1689 – ротавірусної інфекції і навіть 1 випадок черевного тифу). За цей же період зафіксовано 644 випадки захворювання на вірусний гепатит А.

Кишкові розлади – це наслідки потрапляння забруднених продуктів харчування в шлунок та кишківник людини. Більшість кишкових інфекцій має фекально-оральний шлях передачі. Це означає, що інфікована людина (хвора чи безсимптомний носій, або ж тварина, гризун) своїми випорожненнями забруднюють ґрунт, на якому вирощують ягоди, зелень, овочі або ж безпосередньо овочі та фрукти. Людина контактує з продуктами та інфікується, переважно, через непомиті руки. Бактерії, віруси, глисти чи інші паразити, які потрапили з ґрунту, забруднених поверхонь чи рук на продукти харчування, своєю чергою, проникають в організм людини через рот під час вживання їжі. Найпоширенішими проявами харчових отруєнь та кишкових інфекцій є підвищення температури тіла, біль у животі, блювання та діарея, що можуть спричинити серйозне зневоднення та інші негативні наслідки для здоров’я. Особливо, якщо йдеться про дітей перших 3-5 років життя.

Фекально-оральним шляхом через погано помиті свіжі овочі, фрукти і ягоди (чи забруднену воду) можна заразитися такими вірусними інфекціями як гепатит А, ротавірусна інфекція, поліомієліт та інші ентеровірусні інфекції.

Щодо бактерійних інфекцій, то найнебезпечнішими є сальмонельоз, шигельоз (дизентерія), еширихіоз, кампілобактеріоз, холера, черевний тиф, ієрсиніоз (псевдотуберкульоз) та інші. Також через немиті руки чи брудні ягоди можна «підхопити» глисти – стронгілоїдоз, токсокароз, трихоцефальоз, аскаридоз.

Ретельне дотримання правил особистої гігієни та миття овочів, фруктів, ягід перед вживанням та приготуванням страв – найефективніший спосіб профілактики кишкових інфекцій та глистів. Також не забувайте, що таким інфекційним захворюванням як вірусний гепатит А, поліомієліт, ротавірусна інфекція можна ефективно запобігти вакцинацією.

При перших ознаках нездужання варто пам’ятати про режим пиття – вживайте багато води ще до того моменту, як зателефонуєте до свого сімейного лікаря та отримаєте рекомендації, як діяти далі.

Обов’язково звертайтеся за допомогою, якщо ознаки харчової інфекції виникли у дитини!

06.08.2020



Рівне-Ракурс №10 від 06.08.2020p. 
На головну сторінку