Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №978 від 20.08.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

По келиху на здоров’я,

По келиху на здоров’я,

або Як лікуватися… вином

Ми часто зневажливо ставимося до вина, мовляв, алкоголь «на порошках». Натомість справжнє вино, зроблене власноруч із домашнього винограду, навпаки, корисне і навіть має лікувальні властивості.

Можна пити вино з лікувальною метою

Сучасні дослідження підтверджують користь вина, тому винолікування (енотерапія) стає популярним. У Європі винолікування поширене у країнах, де високорозвинене виноградарство: у Франції та Італії, Греції й на Кіпрі.

«Є таке широке поняття – ампелотерапія – лікування виноградом, – розповідає фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО. – Лікувальні властивості мають усі частини винограду: свіжі ягоди, листя (воно, до речі, містить дуже багато антиоксидантів, тому рекомендую готувати голубці з листям винограду), насіння, лоза. Корисні усі сорти, але їхні лікувальні властивості дещо різняться. Тому нічого дивного немає у тому, з лікувальною метою можна приймати й вино». Цей напій містить безліч унікальних компонентів, які переходять у нього з винограду під час бродіння і позитивно впливають на організм.

Чим корисне вино

Кислотність вина майже така, як шлункового соку. Тому воно сприяє травленню, особливо перетравлюванню білків.

Органічні кислоти, яких у вині доволі багато, збуджують травні залози і посилюють апетит.

Леткі речовини, що утворюють букет вина (ефірні олії, складні ефіри, альдегіди), знижують кров’яний тиск і тонізують нервову систему.

Багато у вині вітаміну Р, який допомагає організму засвоювати і нагромаджувати аскорбінову кислоту, зміцнює стінки судин. Задовольнити добову потребу організму у вітаміні Р може 200 г червоного вина.

Пектинові речовини, що містяться у вині, допомагають організму звільнитися від сторонніх сполук, зокрема від радіоактивного стронцію. А дубильні речовини винограду і вина діють як радіопротектори.

Протипоказане вживання вина людям із хворобами нирок, печінки, виразкою шлунка та іншими недугами. Перед тим, як почати вживати вино з лікувальною метою, проконсультуйтеся з лікарем.

Скільки вина пити корисно

Пам’ятайте: вино в малих дозах допомагає, а у великих може нашкодити. Дорослій здоровій людині можна випивати не більш як 100–150 мл вина на добу.

20.08.2020



Рівне-Ракурс №10 від 20.08.2020p. 
На головну сторінку