Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №981 від 10.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що робити з томатами?

Що робити з томатами?

Кілька цікавих рецептів літньої консервації

Розпочався «томатний сезон» і кожна господиня хоче спробувати цікавий рецепт, результат якого викличе неабияке здивування та схвалення як родини, так і гостей. Пропонуємо добірку цікавих рецептів, які обов’язково стануть вам у пригоді у сезон літніх консервацій.

Помідори солодкі

Потрібно: в розрахунку на одну 3-літрову або три літрових банки – 1,5 – 2 кг міцних м’ясистих помідорів, один великий солодкий перець.

Маринад: 150 г цукру, 60 г солі, 2 ст. л. 9?% оцту (= 30 мл).

Приготування: добре помити банки, облити окропом. Перець розрізати на 5-6 частин уздовж. Ретельно вимити помідори і вкласти їх в банки, перекладаючи перцем. Залити крутим окропом, прикривши кришкою та залишити на 20 хв. Воду злити в каструлю, додати сіль, цукор, довести до кипіння. Після кипіння дати постояти 5 хв. і влити оцет. Перемішати і цим маринадом відразу ж залити помідори. Закрутити, перевернути і обгорнути ковдрою чи теплою тканиною до повного охолодження.

Помідори мариновані з насінням гірчиці

Потрібно: 1 кг томатів, на літрову банку – 1 ч. л. насіння гірчиці, 7-10 горошин запашного перцю, 2 лаврових листки.

Маринад: на 1 л води – 100 г оцту 9?%, 3 ч. л. солі, (30-35 г), 2,5 ст. л. цукру (60-65 г).

Приготування: у чисті банки укласти вимиті помідори. Краще використовувати дрібні плоди. Щоб правильно розрахувати кількість води, треба орієнтуватися на вагу продукту, тобто – на 2 кг помідорів – 2 л води. Томати залити крутим окропом. Через 5-10 хв. воду злити.

Для приготування маринаду всі інгредієнти додаємо вже в киплячу воду і даємо ще покипіти 3 хв. До моменту зливання води маринад вже повинен бути готовий. Додаємо у кожну банку по 2 лаврових листки і заповнюємо маринадом, щоб аж потекло з банки. Зверніть увагу, що спеції повинні потрапити в кожну баночку! Відразу закручуємо стерилізованими кришками і перевертаємо до повного охолодження.

Помідори з медом і базиліком

Потрібно: 1 кг помідорів чері, 35 мл яблучного оцту, 1 ст. л. меду, 0,5 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 4 зуб. часнику, 5 горошин чорного перцю, 1 лавровий листок, по пучку базиліку і кропу.

Приготування: помідори помийте і наколіть зубочисткою поблизу плодоніжки. Додайте перець горошком, часник, кріп, лавровий листок, сіль і цукор. Залийте окропом та залишіть до повного охолодження. Помідори разом з прянощами перекладіть в банки, а маринад доведіть до кипіння. Додайте мед, яблучний оцет і листя базиліку. Залийте помідори маринадом і залишіть до повного охолодження.

Помідори «Пальчики оближеш»

Потрібно: помідори, для маринаду – 3,5 л води, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. оцту, 4 ст. л солі.

Приготування: промиті помідори розрізати на половинки. На дно підготовлених літрових банок кладемо цибулю, порізану кільцями, петрушку, кілька горошин чорного перцю. Потім викласти помідори, зрізом донизу. Залити маринадом. Маринаду вистачить на 12 літрових банок. Стерилізувати 10 хв.

Зелені мариновані помідори

Потрібно: 2 кг зелених помідорів, ріпчаста цибуля – 2-3 шт., гострий перець – 2-3 стручки, кріп – 40 г, хрін (листя) – 40 г, листя смородини – 2-3 шт.

Для маринаду (на 3 л води): оцет – 700 мл, цукор – 350 г, сіль – 250 г, пряна гвоздика – 10 шт., чорний перець – 10 горошин, запашний перець – 10 горошин, лавровий лист – 5 шт.

Приготування: помідори помити, цибулю почистити і розрізати на половинки. Викласти помідори в банки, між ними покласти цибулю, гострий перець, кріп, листя хрону та смородини. З води, оцту, цукру, солі та спецій закип’ятити маринад, залити ним помідори, щільно закрити банки і поставити в холодне місце.

Помідори з медом

Потрібно: 2 кг помідорів, 200 г ріпчастої цибулі, 50 г солі, 100 г меду, 50 г фруктового оцту.

Приготування: почистити цибулю і нарізати тонкими кільцями. Помідори ретельно промити в проточній воді і наколоти з боку плодоніжки голкою або виделкою. У простерилізовані банки викласти помідори, пересипаючи їх кілечками ріпчастої цибулі. Приготувати маринад з солі, меду і фруктового ароматизованого оцту на 1 літр води. Залити помідори киплячим маринадом, накрити стерильними кришками і пастеризувати у киплячій воді. Відразу ж закрутіть банки.

Помідори у власному соці

Потрібно: на 1 трилітрову банку – помідори в банку – 1,5-1,7 кг, помідори на сік – 2-2,5 кг, сіль – 4 ч. л., цукор – 4 ч. л., часник – 2 зубці, лавровий лист – 2 шт., перець горошком – 5-6 шт.

Приготування: поскладати помідори в стерилізовані банки. Помідори на сік пропустити через м’ясорубку з насадкою для томатів або соковижималку. Вилити отриманий сік у каструлю, додати сіль, перець, цукор, лавровий лист, часник, довести до кипіння і проварити 10 хв. Залити гарячим соком банки з помідорами, накрити металевими кришками і стерилізувати 20 хв. Закрутити металевими кришками, перевернути, накрити і залишити до повного вистигання.

Помідори з цибулею

Потрібно: 5 кг невеликих помідорів, 1 кг дрібної ріпчастої цибулі, 100 г солі, 3 л води, 100 г цукру, 1 перець чилі, 160 мл оцту, кріп, листя хрону, часник, чорний перець горошком, листя смородини.

Приготування: на дно літрової банки покласти лист хрону, гілочку кропу, зубчик часнику (бажано розрізаний на 2-3 частини), кілька шматочків гіркого перцю, кілька горошинок чорного перцю. Заповнити банку помідорами та цибулею, залити окропом, накрити кришками. Дати постояти близько 5-8 хв. Воду з банок злити в каструлю, додати сіль, цукор та оцет і довести до кипіння. Коли маринад закипить, залити ним помідори і закатати. Перевернути горлечком донизу і вкутати.

Мариновані чері

Потрібно: помідори чері, морква, цибуля, петрушка, листя вишні та смородини, лавровий листок, перець чорний горошком (все на смак). Маринад: на 2 л води – 10 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 150 г оцту.

Приготування: помідори чері добре помити і відібрати тільки цілі плоди. М’які і пом’яті краще не брати. Можна консервувати ці малесенькі томати-бусинки з плодоніжками, так красивіше й зручніше). Кожну помідорку проштрикнути зубочисткою декілька разів навколо місця, де є плодоніжка. Це робиться для того, щоб при заливці маринаду плоди не потріскалися). Цибулю та моркву почистити і нарізати кільцями й кружальцями. Зелень петрушки та листя вишні й смородини добре промити. Банки простерилізувати або обдати окропом. Також потрібно прокип’ятити кришки. У приготовані банки на дно викласти по декілька листочків вишні й смородини, 3-4 горошини перцю, лавровий листочок, також можна додати селеру, якщо є. А якщо любите гостреньке, можна додати кілька шматочків гіркого перцю без насіння. Далі викласти помідори чері (до половини банки), нарізані цибулю, моркву, знову помідори. Зверху – петрушку. Маринад закип’ятити й ще гарячим залити банки з помідорами. Накрити кришками і стерилізувати доти, поки петрушка не змінить колір (буквально декілька хвилин!). Банки закатати, перевернути догори дном, добре вкутати ковдрою і залишити так охолоджуватися на 24 години.

Помідори квашені

Потрібно: помідори, петрушка, селера, листя вишні і смородини, базилік, 1-2 китиця сухого кропу, цибуля, морква, корінь хрону, 5-6 горошин духмяного перцю, 2-3 лаврових листки, 2-3 гвоздики, кусочок пекучого перцю і листок хрону на 3-літрову банку. Для заливки: 1200 мл холодної води, 2 ст. л. з чубком солі, 1 ст. л. рівна цукру.

Приготування: у банки розкласти зелень. Далі шар помідорів. Притрусити його кільцями цибулі, тертою морквою, зубцями часнику, стружками кореня хрону. Так викладати, допоки банки не будуть заповнені. Зверху покласти спеції. У воді розвести цукор і сіль, залити цим банки і закрити пластмасовою кришкою. Через 10 днів в теплі їх можна їсти. Якщо готуєте на зберігання на зиму, то закрити грубою кришкою і винести на холод. Приблизно вкисає до 30-40 днів.

Помідори по-корейськи

Потрібно: помідори (різнокольорові) – 5 кг, перець гострий – 2 шт., перець болгарський – 8 шт., часник – 4 головки, петрушка свіжа – 1 пучок, оцет (винний, 6?%) – 250 мл, сіль – 85 г, цукор – 150 г.

Приготування: великі плоди порізати на чотири частини, маленькі можна просто розрізати навпіл. Приготувати заправку: болгарський і гострий перець почистити від насіння і крупно порізати. Часник почистити й розділити на зубчики, зелень помити й порізати. Перці, часник і зелень подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку, щоб отримати однорідну кашку, додати сіль, перемішати. З’єднати помідори з овочевою заправкою, додати цукор (можна не весь, кількість цукру залежить від того, наскільки солодкими є помідори), акуратно перемішати й залишити на 20–30 хв. За цей час помідори виділять сік. Спробувати розсіл на смак – він має бути трохи солонуватим, тому що помідори ще «заберуть» на себе сіль. Відрегулювати сіль і цукор за смаком. Банки простерилізувати, заповнити помідорами із соком, прикрити кришками й ще раз простерилізувати в каструлі з киплячою водою (рівень води – по плічка банок) протягом 5–15 хв. (залежить від об’єму банки). Після цього банки закатати, перевернути й укутати, дати охолонути.

Помідори з горілкою

Потрібно: на 1 л банку: 700-800 г помідорів, 1-2 шт. лаврового листя, 5-8 горошин чорного перцю, 2 зубці часнику, 1 шматочок гострого перцю. Для маринаду: 7 скл. води, 2 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 2 шт. гвоздики, 1 ст. л. оцту, 1 ст. л. горілки

Приготування: на дно банки покласти лавровий лист, чорний перець горошком, гвоздику, гострий перець і часник. Викласти щільно помідори. Налити в каструлю воду, додати всі інгредієнти для маринаду. Закип’ятити. Киплячим маринадом залити помідори. Накрити кришками, стерилізувати 15 хв. Банки закатати. Перевернути. Накрити ковдрою до повного охолодження.

10.09.2020



Рівне-Ракурс №10 від 10.09.2020p. 
На головну сторінку