Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №982 від 17.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

На балконі вирощуємо аптеку

На балконі вирощуємо аптеку

Озеленення лоджії чи балкона може не лише милувати око, а й приносити користь. Скажімо, лікарські рослини, про які йдеться нижче, добре відганятимуть від вашого помешкання мух і комарів.

Календула (нагідки). Невибаглива рослина з яскраво-жовтими чи оранжевими квітами, що мають специфічний запах. Вони до пізньої осені будуть окрасою вашої балконної мініклумби. Висівають насіння у травні. Настоянка квітів – чудовий лікувальний засіб для полоскання при ангіні, компрес із квітів загоює рани та садна. А ще календулу використовують у кулінарії як приправу. Додають до супів і м’ясних страв. Квітучі суцвіття треба зривати й сушити. Зберігають календулу в скляній тарі.

Настурція – однорічна рослина з соковитими красивими стеблами і яскравими квітами. Вона може бути як кущовою (заввишки 20–30 см), так і виткою (завдовжки до 2,5 м). Квіти мають приємний аромат, цвітуть із червня до перших заморозків. Висівати слід у травні по 3–5 насінин через 25–30 см. Настурцію широко застосовують у косметології та кулінарії. Дрібно посічені квіти надають солодкувато-пряного смаку літнім салатам, закускам і гарнірам. Настоянка з листків вважається чудовим кровоочисним засобом, а лосьйон зміцнює коріння волосся, робить його пишним і густим.

Мангольд (листковий буряк). Велике листя з черешками червоно-жовтого чи зеленкувато-сріблястого кольору нададуть лоджії оригінального вигляду. Що частіше їх зрізатимете, то густішими вони ростимуть. Споживають листки сирими та вареними. Вони корисні діабетикам та хворим на нирковокам’яну хворобу. Мангольд зміцнює імунітет, оскільки містить цілий набір вітамінів. Листки можна споживати до перших заморозків

17.09.2020



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2020p. 
На головну сторінку