Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №982 від 17.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Скільки води потрібно вазонам

Скільки води потрібно вазонам

Можна щодо всіх вазонів керуватися принципом “Краще трохи недолити, ніж перелити”.

Помітивши, що рослина починає в’янути, ми відразу хапаємося за лійку. Однак не варто поспішати. Щоб переконатися, що рослині не вистачає вологи, занурте палець у субстрат. Якщо на глибині 2–3 см сухо – полийте.

Часто причиною в’янення є саме зайва волога, яка негативно впливає на рівень кисню в субстраті. Якщо додатково полити рослину, то брак кисню тільки збільшиться, внаслідок чого коріння рослини почне загнивати. Рослина втратить здатність вбирати вологу і зів’яне.

Не кожну рослину слід поливати зверху. Якщо вона (як, наприклад, фіалка) має листя, що не терпить вологи, слід наливати воду у піддон. Полив у піддон також підійде для цикламена, циперуса, філодендрона, монстери, кали. Натомість рослини з сімейства бромелієвих люблять, коли в їхній листовій розетці накопичується невелика кількість води, тому їх краще поливати зверху. Орхідеям треба особливий полив: горщик занурюють на 15 хв у миску з водою.

Недоліком поливу зверху є те, що вода не завжди досягає дна горщика. Тому якщо протягом 10 хв після поливу вода не вийшла у піддон, слід полити рослину ще раз. Поливаючи рослину зверху, лійку треба тримати ближче до краю горщика. Недоліком поливу знизу є те, що вода не завжди піднімається до поверхні ґрунту. Тому краще чергувати обидва способи поливу.

При поливі знизу дуже важливо не залишати воду в піддоні (виняток – пальми, драцени, фікуси, цитрусові), приблизно через півгодини воду треба обов’язково злити, щоб уникнути загнивання коренів.

Поливати – зранку. Полив увечері може привести до переохолодження коренів під дією низьких нічних температур і їх загнивання. Також можуть з’явитися грибкові інфекції.

При поливі вдень на яскравому сонці вода може потрапити на листя. Тоді не уникнути появи некрасивих плям, які можуть призвести до захворювання рослини. Особливо небезпечний такий полив для фіалок та інших рослин з пухнастим листям. Вранці, якщо вода й потрапить на листя, рослини встигнуть висохнути, і неприємних наслідків не буде.

На витрату води впливає специфіка виду; розмір рослини; тип листя (велике м’яке листя виділяє більше вологи, ніж дрібне і жорстке); температура повітря, погода (у сонячні дні потрібен рясний полив); вологість повітря в приміщенні (чим вона вища, тим рідше поливати).

Треба враховувати вологоємність ґрунту: різні ґрунти можуть увібрати і утримати різну кількість вологи, і далеко не вся волога, яка міститься в ґрунті, доступна рослині. Найбільше вологи утримують торф’яні і глинисті ґрунти, але вони ж найменше віддають її рослині. Тому такі ґрунти треба поливати сильніше. Особливо треба бути обережним з торф’яним ґрунтом: у жодному разі не можна допускати його пересушування.

Піщаний пухкий ґрунт навпаки погано утримує вологу. Поливати його доведеться не сильно, але часто.

17.09.2020



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2020p. 
На головну сторінку