Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №983 від 24.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Озимий часник.

Озимий часник.

Як правильно садити щоби отримати гарний врожай

Часник буває озимий і яровий. Озимий часник висаджують під зиму так, щоб зубки вкоренилися, але не встигли сформувати листя. Восени ми будемо висаджувати озимий часник, а з яровим розберемося навесні.

Під часник відводять родючі нейтральні ґрунти. Кращі попередники для часнику – огірки, гарбуз, кабачки, капуста, бобові і зелені культури. Не можна вирощувати часник на ґрунтах, де росли цибуля та часник, раніше чим через 3-4 роки, а також не можна саджати часник після картоплі, томатів, тому що це сприяє поразці часнику фузаріозом і нематодою.

Часник висаджують з 20 вересня по 10 жовтня. Рано висаджений часник проростає, а пізно висаджений – підмерзає. Озимий часник висаджують, зазвичай, за 25-35 днів до похолодання. Протягом цих днів висаджені зубки повинні вкоренитися й утворити гарну кореневу систему, але при цьому із зубків не повинно прорости листя.

На осінню посадку використовують озимий часник свіжозібраного врожаю. Для посадки відбирають здорові, добре просушені цибулини. Їх розділяють на зубки, не допускаючи механічних ушкоджень. Зубки калібрують за розміром на великі й середні. Дрібні зубки краще залишити для їжі.

Потім найкраще замочити зубки на 5-6 хвилин у розчині «Фітоспорину», а використаним розчином пролити всі грядки, на яких будете саджати часник, бульбочки або дрібний сівок. Після цього зубки, не промиваючи водою, саджають на гряди.

Якщо «Фітоспорину» під рукою немає, то можна промити й у розчині повареної солі (3 ст. л. на 5 л води) протягом 1 хвилини, а потім опустити на 1 хвилину в розчин мідного купоросу (1 ч. л. на 10 л води).

Є й інший варіант – перед посадкою замочують цілком всю голівку часнику в сольовому розчині (3 ст. л. повареної солі на 10 л води). У такому розчині витримують часник 10 хвилин, після чого промивають у проточній воді і тільки потім розділяють на зубки. А землю на грядках можна обробити розчином мідного купоросу.

Грядку для часнику роблять на сонячному, сухому місці. Ширина – 100-110 см. У глинисті ґрунти до того ж додають відро торфу на 1 м2. На 1 м2 суглинного ґрунту вносять по 3 кг гнойового перегною і компосту, по 1 ст. л. суперфосфату і сульфату калію, а також 1 скл. доломітового борошна, або крейди, або свіжомеленого вапна. У торф’яні ґрунти вносять по 1 відру суглинного ґрунту, у піщані – 2 відра глинистого ґрунту й 1 відро торфу і все те, що рекомендовано для суглинного ґрунту.

Дуже часто в озимого часнику спостерігається пожовтіння листя. Причин у цього декілька: рослини можуть підмерзнути ще взимку, а ще причиною пожовтіння листя часнику часто є кислий ґрунт.

Для нормального росту й розвитку часнику потрібен нейтральний грунт. Розкислення ґрунту виконується шляхом внесення крейди, доломітового борошна або кальцієвої селітри. У часнику, посадженого під зиму, часто причиною пожовтіння листя є й недолік азоту. Цей елемент живлення при осінньому його внесенні в ґрунт у нітратній формі за осінньо-зимово-весняний період вимивається із ґрунту. Краще все-таки азотні добрива під озимий часник вносити рано навесні.

А що буде навесні? Якщо зима пройшла добре, і з’явилися сходи часнику, то перше підживлення роблять при утворенні 3-4 листків. Потрібно виконати підживлення органічними і мінеральними азотними добривами: сечовиною, аміачною селітрою – з розрахунку 2 ст. л. препарату на 10 л води.

Часник вологолюбний. На відміну від інших овочів, його можна поливати холодною водою, але він буде краще рости, якщо поливати водою, зігрітою на сонці. Якщо рік видався з посушливою весною, всі посадки часнику корисно після першого поливу замульчувати перегноєм або торфом шаром 1-1,5 см. За 20 днів до збирання врожаю полив припиняють.

24.09.2020



Рівне-Ракурс №10 від 24.09.2020p. 
На головну сторінку