Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №983 від 24.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Соціологи: «Вперше за півтора десятиріччя «Батьківщина» може не потрапити до Рівненської міської ради…»

Соціологи: «Вперше за півтора десятиріччя «Батьківщина» може не потрапити до Рівненської міської ради…»

Минулого вівторка у Рівному відбувся брифінг, де були представленні результати роботи однієї з відомих в Україні соціологічних організацій – «Дослідницького центру «Імідж – Контроль». Фахівці цієї організації з 12 по 14 вересня провели серйозну роботу із дослідження настроїв мешканців обласного центру. Було опитано 2482 містянина, старше 18 років. Статистична похибка не перевищує 2?%.

За словами керівника Центру Костянтина Малєєва, якщо б вибори до рівненської міської ради відбулися б наступної неділі, то до міської ради потрапили б п?ять політичних сил. Лідером серед них є «Слуга Народу» – 22,4?%, далі йдуть: міські списки «Рівне Разом» – 22,1?%, «За майбутнє» – 10,3?%, «Європейська Солідарність» – 6,9?%, замикає список «Свобода» із 6?%.

Тобто, за даними соціологів, не долають бар?єр в 5?% такий «важковаговик» як «Батьківщина». Костянтин Малєєв пояснив такі сенсаційні результати: «По всій Україні ми спостерігаємо стрімке збільшення популярності регіональних політичних сил. Як правило, такі локальні партії очолюють мери. В Рівному ситуація інша. Діючий міський голова, принаймні станом на 22 вересня, заявляє про те, що на мерські вибори він не йде і зрозуміло, що «нішу» локальної партії займає «Рівне Разом». При цьому ми провели вивчення перетікання уподобань рівнян. При цьому ми отримали доволі цікаву картину. В Рівному значна частина прихильників «Батьківщини», «ЄС», «Свободи» та «Голосу», на міських виборах готові проголосувати за «Рівне Разом». Якщо така динаміка змін настроїв виборців в Рівному збережеться, то «Батьківщина» має всі шанси бути не представленою в міській раді обласного центру, а «ЄС» – отримати 4 –5 мандатів. Ще раз хочу наголосити, що ми вивчали настрої містян в розрізі виборів саме до міської ради, і подібне перетікання голосів від великих партії до локальних політичних сил є сьогодні характерним для всієї України».

Також фахівці «Імідж – Контролю» вивчили вимоги містян стосовно тих напрямків роботи, які вони вважають пріоритетними. Для майбутньої влади Рівного 56,4?% опитаних головним завданням буде покращення медичних послуг, 54,4?% вважають, що у пріоритеті також буде створення нових робочих місць. Найменше, усього 12,6?% опитаних, вважають, що пріоритетом для влади Рівного повинно стати підтримка туристичної та іміджевої привабливості міста. За даними Костянтина Малєєва, настрої містян, щодо пріоритетів в роботі міських органів влади, дещо відрізняються від думки мешканців інших міст. В більшості обласних центрів проблема безробіття та створення нових робочих місць турбує більше, ніж покращення рівня медичних послуг. Взагалі ж треба відмітити грунтовність нинішнього дослідження. Знаковим моментом є те, що соціологи не тільки вивчають настрої людей, а й аналізують їх. Це дає можливість владі та політичним силам краще, якісніше планувати свою роботу.

24.09.2020Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 24.09.2020p. 
На головну сторінку