Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №984 від 01.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Лікарські рослини для серця від ранньої весни до глибокої осені

Лікарські рослини для серця від ранньої весни до глибокої осені

частина 1

Рідко зустрічаються люди, які жодного разу не поскаржилися б на серце. Позначаються все більш відчутні в наш вік нервові та психічні навантаження, стреси, погіршення екологічної обстановки. Однак і сама людина часто винна в тому, що не береже своє серце, не підтримує його. Запізніле розуміння цієї простої істини приходить після інфаркту: адже реально можна було не допустити його, уважніше прислухавшись до тривожних сигналів серця. Не можна вводити себе в оману таблетками, які тимчасово знімають серцевий біль, але за перших проявів хвороби варто скористатися народними рецептами.

Особлива аура весняних рослин

Настала весна: рослини в цю пору року, пробуджуючись разом із нами після зимової сплячки, володіють особливою аурою та енергетикою. Після їх прийому наше серце помпує кров з подвійною силою, яка змітає на своєму шляху всі тромби, що утворилися, й весь організм розквітає заново. Виняткову лікувальну силу має весняна береза, особливо береза ??бородавчаста. Із молоденького клейкого листя готують горілчану настоянку. Скляну банку заповнюють на дві третини листочками, вщерть наливають горілку, закривають і 10 діб настоюють. Дозу визначають індивідуально: від 30 крапель до 1 ч. л. Приймають на воді тричі на день до їди. Пити до двох місяців поспіль. Рекомендую щороку робити таку настоянку. Вгамовується біль у серці, зникає задишка, з’являється бадьорість.

А набряки серцевого походження знімають водними настоями листя (1:5) та спиртовими настоянками (1:10) бруньок берези. Пізніше березових листочків з’являються жіночі червонуваті, лускаті шишечки сосни, цим вони відрізняються від світлих чоловічих тичинкових колосків, повних жовтого пилку. Вони добре допомагають у разі болю в серці. Свіжі червоні шишечки так само, як і березові листочки, заливають горілкою й настоюють не менше двох тижнів. Приймають від 1 ч. л. до 1 ст. л. тричі на день.

У разі набряків серцевого походження успішно використовують настій сон-трави (сону розкритого). Приймають його в малих дозах: 1 ч. л. подрібненої рослини заливають склянкою окропу, настоюють кілька годин у теплі й п’ють по 1 ст. л. протягом дня – це добова доза, яку приймають кожні 1,5-2 години. Настій діє ще й заспокійливо, спричиняє уповільнення серцевого ритму.

Увага! Якщо нирки вражені нефритом, сон-трави слід остерігатися. Рослина досить отруйна, особливо у свіжому вигляді, що зумовлює в людей забобонне відчуття страху своєю назвою, але рідко який травник обходиться без неї: виліковує дитячі конвульсії – спазмофілію, оживляючи соком онімілі частини тіла, втамовує ревматичний біль. У разі важких пологів сон-трава полегшує перейми. Призначають за хвороб серця й таке диво весни, як первоцвіт. Ходять навесні лісовими галявинками травники, висмикують із квіткових стрілок одні лише жовтенькі квіточки. Хворе серце відгукується на них із вдячністю. Для приготування настою 2 ст. л. сушених квіточок заливають 3 склянками окропу. Настоюють у теплому місці ніч. Це добова доза. Приймають 3 тижні, хоча ніяких обмежень у часі немає, бо квіти первоцвіту абсолютно нешкідливі для організму. Такий само настій п’ють у разі головного болю, запаморочення, безсоння, захворювань, спричинених підняттям важкого й фізичним перенапруженням. Для поліпшення роботи серця користуються таким популярним засобом, як кропива. У молодої кропиви (до цвітіння!) зрізують вершечки разом із листям, сушать у тіні. Відвар кропиви: 10 ст. л. подрібненої трави заливають 1 л води, кип’ятять на слабкому вогні 5 хв, приймають по пів склянки 4 рази на день із медом чи цукром. Іще такий рецепт горілчаної настоянки: половину півлітрової пляшки заповнити свіжою травневою кропивою, залити горілкою. Горло пляшки зав’язати марлею. Першої доби тримати на вікні, а інші 10 діб – у шафі в темряві. Процідити, відтиснути. Приймати по 1 ч. л. натщесерце вранці за 30 хв до їди й 1 ч. л. на ніч. Випити весь вміст пляшки. Людина робиться бадьорою, здоровою, поліпшуються робота серця, склад крові, минає склероз. Настоянка дуже позитивно діє на організм, особливо в літніх людей. Саме навесні той час, щоб позбутися частого серцебиття за допомогою горицвіту. Готують такий відвар: у закипілу воду (склянка), максимально зменшивши вогонь, всипати подрібнену траву горицвіту, буквально на кінчику ножа, кілька грамів. Кип’ятити протягом трьох хвилин, не більше. Потім ємність накрити. Настоювати в теплому місці впродовж 20 хв. Відвар процідити, вживати тричі на день по 1 ст. л. Результат стане помітним уже за кілька днів. Лікування сильного серцебиття доповнюється вживанням чаю з весняної фіолетової лісової фіалки. Заливають склянкою окропу 1 ст. л. висушеної сировини, настоюють 10 хв. Пити такий чай потрібно тричі на день протягом 3 місяців.

Не можна не згадати й про конвалію. Настоянка: квіти конвалії щільно засипають у пляшку з темного скла, додають спирт, потім пляшку закопують у землю на 10 діб. Прийом починають з 5 крапель і закінчують 15. Із кожним днем – на одну краплю більше.

Щойно з’являться квіти шипшини, раджу приготувати з них настоянку: заповнити банку майже доверху, залити повністю горілкою, щільно закрити й поставити в темне місце на 3 тижні. Після проціджування пити по 40 крапель тричі на день до їди. Місяць приймати, місяць перерва.

Бальзам від усіх серцевих бід

Рекомендую й бальзам для серця, який, як кажуть, допомагає від усіх серцевих бід. Для його приготування слід змішати по 10 мл настоянки арніки, травневої конвалії, наперстянки, а також додати 20 мл настоянки квіток і листя глоду. Бальзам потрібно пити по 30 крапель тричі на день за пів години до їди.

Влітку трави, набравшись сили, віддають її людям

З приходом літа всі рослини набралися великої енергії й більшою мірою здатні допомогти всім нашим органам, у тому числі й серцю. Можна приготувати водний настій (1:5) зі свіжої трави волошок, узятої на початку цвітіння. Всередину приймають по третині склянки настою натще. Цей склад зміцнить серце, позбавить ішемічного болю й відчуття страху, добре знайомого сердечникам під час нападів стенокардії. Для зняття набряків серцевого походження з успіхом використовують квітки блакитної волошки – не квіткові кошики, а лише крайові пелюстки. Добова доза – 2 склянки окропу, в якому настояна 1 ст. л. пелюсток волошки. Приймають за півгодини до їди тричі на день.

У разі захворювань серця застосовують спиртову настоянку грициків звичайних. Вона благотворно впливає на серцевий м’яз. Настоянку використовують і для зниження артеріального тиску. Готують з 2 частин трави на 3 частини горілки (за об’ємом), приймають по 1 ч. л. тричі на день за 20 хв до їди на 1 ст. л. води.

Усюди, не тільки на луці чи в полі, а й на малодоглянутих міських газонах, у дворах, де є хоч трохи трави, в цей час можна побачити льонок звичайний. У дитинстві ми чомусь називали його левовим зівом. Льонок хороший і для серця, уповільнює ритм серцевих скорочень, збільшує швидкість кровоплину, підвищує тонус серцевого м’яза. Цікаво, що ця рослина має здатність збільшувати силу м’язів у хворих із прогресивною м’язовою дистрофією. Адже серце – той же м’яз. Льонок, як і будь-яку іншу траву, треба застосовувати вміло, знаючи тонкощі. Настій його насіння, наприклад, лікує жовчний міхур. Порошок трави, розтертий із маслом, допомагає в разі затвердінь, пухлин. Гарячий настій усієї рослини, без кип’ятіння – в разі застуди, задишки, зниженого кров’яного тиску. Такий же настій, тільки більш концентрований, застосовують для полоскання за грибкових уражень слизової оболонки порожнини рота й гнійної форми пародонтозу.

Точну рецептуру наведу під час опису відповідних хвороб, а тепер важливо знати застосування для серця. Тут використовують спиртову настоянку з розрахунку 10 частин спирту чи горілки на 2 частини трави. З горілкою траву настоюють удвічі довше – не менш як 2 тижні. За нормального та підвищеного тиску настоянку приймають по 40 крапель, за гіпотонії – по 2 ч. л. на чарку води кілька разів на день до їди.

Золототисячник, широко застосовуваний у разі хвороб шлунка, печінки, запалення жовчного міхура, також може надати чималу допомогу й серцю. Не випадково в народній медицині він має ще одну назву – сердечник. І повсюдно там використовують у вигляді відвару в разі захворювань серця. Відвар: 1 ч. л. трави заливають однією склянкою окропу, щільно закривають, дають настоятися ніч у теплому місці, п’ють протягом дня рівними порціями за пів години до їди.

Кожному – своє

Є чимало інших рослин, застосовуваних у народі в разі хвороб серця, причому кожен намагається брати з них ті, які виростають поряд. Мешканцям степових районів марно шукати герань лісову, що росте в розріджених темнохвойних і змішаних лісах. Спиртову настойку трави (1:10) цього виду герані п’ють краплями в разі болю в серці. Зате степові простори й луки люблять миколайчики плоскі. Інколи продають на ринку сушені пучки цієї своєрідної рослини – нібито від нервів та епілепсії. Насправді миколайчики служать хорошим протизапальним і відхаркувальним засобом у разі надсадного кашлю, хронічних бронхітів.

Водний відвар трави, зібраної під час цвітіння, дають пити й людям із хворим серцем. Миколайчики якоюсь мірою справді мають протисудомну дію, усувають спазми м’язів внутрішніх органів, у тому числі й м’язів серця. Вони зменшують больові відчуття не тільки в серці, а й за головного, зубного болю. Середня доза – 1 ст. л. подрібненої трави на склянку води. Довести до кипіння й кип’ятити на слабкому вогні 5 хв. Приймати по 1 ст. л. 5 разів на день.

Є трава мокриця, яку сердито виполюють садівники, коли під час вологого літа немає ніякого зладу з нею. Дуже корисна травичка, хоча мало хто звертається до неї. Мабуть, не знають її загальнозміцнювальної, протизапальної й навіть протипухлинної дії. Водний настій мокриці застосовують за болю в ділянці серця: вона помітно поліпшує його роботу, а в разі набряку ніг серцевого походження приймають ванни з міцнішого настою трави. Мокрицею користуються не в суворих пропорціях, наприклад, для водного настою 2 ст. л. трави заливають 0,5 л окропу. Настоюють без кип’ятіння. Для ножної ванни кладуть трави вдвічі більше, заварюючи щоразу до 5 літрів.

Незамінний за серцевих набряків хвощ польовий. Настій: 4 ч. л. трави залити двома склянками окропу. Випити ковтками протягом дня. Лікувальна дія настою проявляється вже в першу добу його прийому. Увага! В разі гострого запалення нирок і взагалі за важких уражень нирок від хвоща потрібно відмовитися.

В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ,

лікар, фітотерапевт

(продовження у наступних номерах)

ПЕРЕД ЗАСТОСУВАННЯМ ПОРАДЬТЕСЯ ІЗ ЛІКАРЕМ!

01.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2020p. 
На головну сторінку