Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №985 від 08.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Весь смак – у цедрі!

Весь смак – у цедрі!

Особливого смаку надає цедра м’ясним та рибним соусам і підливам, а також стравам з м’ясних та рибних фаршів.

Лимон – одна з найдревніших культурних рослин, яка здавна росте в країнах Середземномор’я і розповсюджена у субтропіках, окрім того, в Закавказзі та Середній Азії.

Лимонну цедру можна додавати до овочевих, м’ясо-овочевих та м’ясних салатів, а також до усіх холодних соусів.

Бурякові чи шпинатні супи, борщі (як гарячі, так і холодні) також можна поліпшити лимонною цедрою: її вводять за півхвилини до готовності чи одразу після готовності в гарячі супи і після цього 3-4 хвилини дають їм настоятися.

Особливого смаку надає цедра м’ясним та рибним соусам і підливам, а також стравам з м’ясних та рибних фаршів (заливне, холодці, форшмаки, рулети, запіканки, фарширована риба тощо). До м’яса цілим шматком, зазвичай до телятини, цедру додають за 1-2 хвилини до готовності чи одразу після приготування. У цьому разі меленою цедрою, як сіллю, посипають м’ясо.

Лимонну цедру постійно використовують для приготування найрізноманітніших кондитерських виробів (кексів, пасок, солодких пирогів) і солодких страв (рисових і манних пудингів, шарлоток, киселів, компотів, варення, мусів, желе, морозива, збитих вершків).

Лимонна цедра додає страві тільки аромату лимона, але не кислоти, оскільки в цедрі її немає.

Апельсинова цедра

Батьківщина апельсина – Південний Китай. Як і лимон, апельсин культивується в субтропічних районах світу.

Цедру апельсина потрібно зрізати тонкими смужками. Вона легко сушиться при кімнатній температурі, згортаючись у вузенькі трубочки.

Використовується апельсинова цедра під час приготування солодких страв так само, як і лимонна.

Мандаринова цедра

Батьківщина мандаринів – Японія. Культивується він у багатьох субтропічних районах світу.

Мандаринова цедра в українській кухні майже не використовується. А між іншим, вона має цілком інший аромат і може урізноманітнити наш стіл.

Застосовують мандаринову цедру там само, де й апельсинову.

Грейпфрутова цедра

Грейпфрут – садове дерево, було створене у результаті селекції – гібрид лимона й одного з американських сортів апельсина (пампельмози).

В їжу у вигляді кулінарних і кондитерських виробів може успішно використовуватися весь грейпфрут повністю, включаючи його шкіру чи окрему цедру.

Цедра грейпфрута надзвичайно вишукана за своїм ароматом. Її можна додавати до тих самих страв та виробів, що й лимонну цедру, але вона даватиме більш тонкий та сильний аромат. Знімати її так само, як і лимонну. Особливо вдало застосовувати в компотах, желе і для настоювання горілок.

08.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2020p. 
На головну сторінку