Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №985 від 08.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Якщо пересолили страву

Якщо ви пересолили страви з риби, м’яса, овочів, або ж – суп, бульйон, пюре – не спішіть її викидати. Такі кулінарні огріхи можна виправити.

Пересолювання м’яса порівняно легко позбутися, якщо додати прісного борошняного чи масляного соусу, який миттєво відтягує сіль на себе. Такий швидкий ефект пов’язаний з тим, що м’ясо через свою щільність захоплює сіль тільки периферією шматка, особливо якщо він великий.

У рибі сіль проникає у всю товщу риб’ячого тіла чи філе. Це пов’язано, зазвичай, з більш рихлою структурою, більш ніжною консистенцією риб’ячого м’яса. Тому виправити пересіл риби значно важче. Способи виправлення пересолу риби аналогічні м’ясним: прісний борошняний соус, несолене картопляне пюре, сметана з великою кількістю пряних трав (кріп, петрушка, цибуля). Їх злегка тушкують разом з пересоленою рибою.

Овочі

Виправити пересолені овочі (коренеплоди) можна єдиним способом: розім’яти їх у пюре і додати таку ж кількість пюре із зовсім несолених овочів.

Легке пересолювання можна виправити додаванням у пюре борошна, жирів, сметани, збитого яєчного білка.

Гриби

Пересолені гриби можна виправити, додавши борошно, рис, картопляне пюре, сметану, цибулю – залежно від ступеня пересолювання. Якщо немає сметани, можна додати в пересолені гриби трохи води, підкисленої лимоном.

Іноді додають нову порцію грибів. Прісні гриби, звісно, не відтягують зайву сіль, але, рівномірно перемішавшись із солоними, створюють ілюзію помірно соленої страви.

Пересолений суп

Найперше – всього кілька правил, дотримання яких може попередити пересіл.

Остуджувати суп, узятий для проби, причому в дерев’яній, а не в металевій ложці, яка нагрівається і залишається гарячою, навіть коли суп у ній вистигнув.

Ніколи не пробувати суп, узятий з верхнім жировим шаром, а завжди зачерпувати рідину для проби із середини каструлі. Жир, що плаває на поверхні, під час потрапляння на слизисту оболонку одразу ж застигає і уберігає органи смаку від потрапляння на них солі.

Курячий або м’ясний суп можна виправити, якщо додати в нього домашню локшину (але не вермішель, посолену в процесі виробництва), рис, картоплю.

Можна засипати в суп борошно. Щоправда, суп доведеться освітлити з допомогою збитого яєчного білка чи м’ясного фаршу (а це вимагає особливих знань і навиків) і процідити.

08.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2020p. 
На головну сторінку