Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №985 від 08.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Щоб півонії квітли рясніше

Щоб півонії квітли рясніше

Пересаджувати півонії потрібно нечасто, приблизно раз на 5-6 років. Саме за цей час кущ півоній розростеться настільки, що його просто необхідно буде пересадити. Та й поживні речовини в ґрунті закінчаться, тож він може цвісти гірше. Хоча може допомогти правильне підживлення. Найкраще пересаджувати півонії в серпні-вересні. Саме в цей період, до холодів, півонії вкореняться, добре переживуть зиму і будуть цвісти вже наступної весни. Якщо ж ви будете пересаджувати півонії на нове місце навесні, то першого цвітіння вам доведеться чекати до наступної весни.

Викопуємо в суху погоду

Перед пересадкою півоній потрібно правильно викопати квіти. Робити це треба акуратно, щоб не завдати сильних ушкоджень кореневій системі. Та це – непросто, бо коріння у півоній міцне, потужне і росте в різні боки. Під час викопування півоній грунт має бути сухим, щоб земля не прилипала до лопати і коріння вийматиметься з грунту без зусиль.

Пересадка півоній потрібна для омолодження і подальшого рясного цвітіння. Після пересадки квіти будуть більшими і пишнішими. Коріння викопаних півоній слід оглянути на наявність хворих, гнилих і пошкоджених ділянок, які видаляють за допомогою секатора.

Оброблене коріння прибирають в затінене місце на 6 годин для просушування, коріння має бути трохи зів’ялим. Це необхідно для того, щоб коріння не зламалося і не згнило в ґрунті.

Ідеальні умови: сонце до обіду і відсутність протягів

У кожної нової дільби має бути 3-5 нирок, а довжина коренів менша 20 см. Якщо коріння потужне, міцне і велике, його розрізають, або рубають сокирою, а, якщо коріння без зусиль поділиться вручну, краще не вдаватися до використання інструментів.

Кореневі частини потрібно продезінфікувати в слабкому розчині марганцівки. У розчин помістити на 30 хвилин. Після дезінфекції їх просушують і припудрюють попелом пошкоджені ділянки.

Для швидкої адаптації, розвитку та рясного цвітіння півонії потрібно вибрати відповідну ділянку. Півонії добре ростуть на місці, де сонечко світить до обіду, а після знаходиться в напівтіні. Півонії не люблять протягів, тому місце потрібно безвітряне. В таких умовах півонія буде цвісти рясніше і довше. Не рекомендовано висаджувати рослину в місцях зростання дерев і високих чагарників.

Грунт має бути пухкий та удобрений

Посадкову ямку для куща викопують заздалегідь, щоб грунт встиг осісти, і між коренів не утворилася порожнеча. Лунка для посадки має бути розміром 60х80 см. На дно лунки в шар 15 см укладають дренаж (пісок або бита червона цегла). Потім землю (1 відро) змішану з перепрілим гноєм (2 відра). Коріння поміщають в посадкову яму таким чином, щоб коренева шийка була нижче рівня землі.

Місце посадки трамбувати не можна, грунт залишається пухким для циркуляції кисню. Після посадки квіти рясно поливають. З приходом осені поверх грунту укладають мульчу – торф або перепрілий гній.

Якщо півонії висаджують в прямий ряд, то необхідно дотримуватися відстані між квітами. Схема посадки півоній на нове місце: для низькорослих сортів відстань має бути не меншою 80 см. Якщо сорт високорослий, то відстань між квітами – не менша 100 см.

08.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2020p. 
На головну сторінку